SNEL BESLISSEN OVER VERHUIZING NAAR BANIER

'Geen geld, wel steun voor middenstanders Selissenwal'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De appartementen van Banier zijn al lang bewoond. De winkeliers van de wijk Selissenwal houden de eerste keus om de leegstaande winkels op de begane grond te betrekken.

Middenstanders in de wijk Selissenwal mogen rekenen op steun als zij willen verhuizen naar de nieuwe winkels op de begane grond van het appartementencomplex Banier aan de Van Beekstraat. Zowel de gemeente Boxtel als Woonstichting Sint-Joseph zijn bereid de portemonnee te trekken om de overgang te versoepelen, maar stellen geen 'zak geld' in het vooruitzicht. Wel indirecte maatregelen.

Met nieuw elan zullen de middenstanders binnenkort benaderd worden om hun bestaande winkel in te ruilen voor een nieuwe maar tegelijk ook duurderde stek in Banier. Om de overgang soepel te laten verlopen is gemiddeld 40.000 euro nodig, zo heeft adviesbureau Seinpost eerder al becijferd. In de raadsvergadering van augustus meldde burgemeester Frank van Beers dat de gemeente Boxtel bereid is de helft van dat bedrag op tafel te leggen. Hij sprak daarbij de verwachting uit dat ook de woonstichting met eenzelfde bedrag over de brug komt.

Deze week deed interim directeur Frans van Eindhoven van Sint-Joseph geen toezeggingen over een eventuele financiële vergoeding aan winkeliers. ,,We hebben geen 'zak geld' klaarstaan. Wél bieden we de ondernemers maximale steun op basis van de uitkomsten van het rapport-Seinpost. Je kunt daarbij denken aan extra investeringen op het gebied van infrastructuur. We zullen dat per geval bekijken", aldus Van Eindhoven. ,,We willen stimuleren dat de winkels van Banier levensvatbaar worden. Niemand is ermee gebaat als binnen twee jaar de ene naar de andere middenstander zijn zaak moet sluiten."

Wethouder Ger Wouters benadrukte dat ook de gemeente Boxtel niet 'zomaar' geld zal uitkeren aan wijkwinkeliers die bereid zijn te verhuizen. ,,We mogen volgens de wet geen inkomens- of bedrijfsondersteuning bieden; en dat geldt ook voor de woningcorporatie. Je moet dan ook meer denken aan indirecte maatregelen. Bijvoorbeeld door het verschil in de huurprijs te verzachten."

EERSTE KEUS
Wouters en Van Eindhoven denken dat winkeliers in de wijk Selissenwal snel kunnen beslissen of zij al dan niet willen verkassen. ,,Nu we als gemeente en woonstichting op één lijn zitten, moet het voor de ondernemers een stuk makkelijker zijn om een keuze te maken", stelt wethouder Wouters.

De directeur van Sint-Joseph vult aan: ,,Er is al zo lang over de nieuwe winkels gesproken dat ik me niet kan voorstellen dat de huidige ondernemers niet weten wat ze willen. Bij wijze van spreken kunnen de eerste winkeliers volgende maand al verhuizen." De huurcontracten van de winkels aan de Baanderherenweg lopen eind 2007 af. In 2008 worden de portiekflats gesloopt.

De leegstaande winkelruimtes worden door Sint-Joseph verkocht aan beleggingsmaatschappij RSP uit 's-Hertogenbosch. Het koopcontract is door RSP inmiddels getekend; de leveringsakte wordt binnenkort bij de notaris bekrachtigd, meldde directeur Van Eindhoven van Sint-Joseph. Benadrukt werd dat de huidige winkeliers ook in de nieuwe situatie de eerste keus hebben om te verkassen.

In de voorbije jaren is ook vaak gesproken over de komst van nieuwe ondernemers naar Selissenwal. De woonstichting zag wel wat in de vestiging van een landelijke winkelketen als Lidl. De komst van een discounter lijkt echter van de baan. ,,Pas als RSP zwart op wit heeft kunnen aantonen dat men geen overstemming kan bereiken met de huidige winkeliers van Selissenwal, mag de belegger met andere ondernemers in zee", stelt Van Eindhoven.
19 oktober 2006

Print deze pagina

Terug