PROVINCIALE WEG N618 DRIE WEKEN AFGESLOTEN

Afsluiting Schijndelsedijk leidt tot agressief gedrag

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met grote machines werd gistermiddag een begin gemaakt met het opnieuw asfalteren van de Schijndelsedijk. Vandaag zijn de graafwerkzaamheden begonnen om komende week een grote duiker ter hoogte van De Geelders te plaatsen.

De afsluiting van de Schijndelsedijk in verband met de aanleg van faunapassages en een nieuwe wegdek zorgde maandag voor enige chaos. Automobilisten omzeilden toch de afzettingen. Een agressieve bestuurder raakte zodanig geïrriteerd door de stremming dat hij de uitvoerder van aannemingsbedrijf Heijmans sloeg. Uiteindelijk liep het incident met een sisser af.

Volgens Gerard Huisman, die namens opdrachtgever provincie Noord-Brabant de directie voert over het naar schatting drie weken durende project, verloopt een eerste dag bij een wegafsluiting meestal chaotisch. ,,Automobilisten proberen toch hun weg te vinden, ondanks de afzettingen. Dat het echter ook tot een handgemeen komt, is natuurlijk te gek voor woorden."

De betrokken uitvoerder van Heijmans over het incident. ,,Ik reed langzaam voor de betreffende automobilist en dat irriteerde de man kennelijk. Hij botste tweemaal zachtjes tegen mijn achterbumper en toen ik uitstapte, probeerde hij me te slaan." Relativerend: ,,Gelukkig werd ik slechts geschampt. Vanmiddag (dinsdag – red.) ga ik bij de man op de koffie om de zaken af te handelen."

DUIKER
Maandag is een begin gemaakt met de werkzaamheden die moeten leiden tot de aanleg van vier faunapassages onder het wegdek van de Schijndelsedijk. Tegelijk wordt de operatie aangegrepen om de weg op de knappen. Zeker drie weken is de doorgaande weg tussen Boxtel en Schijndel voor autoverkeer afgesloten. In beide richtingen wordt het verkeer omgeleid via Sint-Michielsgestel.

Net voorbij de rotonde Oosteind zijn afzettingen in de berm en op de rijbaan geplaatst. Het lijkt logischer om de afzetting iets verder op de helling, voorbij de tijdelijke afslag naar de nieuwbouwwijk In Goede Aarde te plaatsen. ,,Toch hebben we bewust voor deze plek gekozen. Anders rijdt nóg meer verkeer de Schijndelsedijk op", stelt Huisman. Wel is geconstateerd dat het aantal waarschuwings- en omleidingsborden maandag nog onvoldoende was. Op diverse wegen die naar de Schijndelsdijk leiden zullen borden worden geplaatst.

Deze week is gestart met het verwijderen van de bovenste laag asfalt en is even voorbij de parkeerplaats van natuurgebied De Geelders een brede greppel gegraven waarin volgende week een grote duiker wordt geplaatst. Die is nodig voor de afwatering van het natte natuurgebied ten zuiden van de weg, maar wordt vooral aangewend om dieren te kunnen laten oversteken. Speciaal daarvoor worden aan de zijkant van de duiker richels aangebracht waarover de dieren kunnen lopen. Op drie andere plekken worden kleinere faunapassages onder de weg geboord.

NIET INHALEN
De provinciale weg N618 zoals de Schijndelsedijk ook wel heet, blijft na de reconstructie een 80-kilometerweg. ,,Wel wordt een dubbele middenas op het wegdek aangebracht ten teken dat motorvoertuigen voortaan niet meer mogen inhalen. Alleen landbouwvoertuigen mogen straks nog worden gepasseerd", vertelt Huisman.

Fietsers en bromfietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik blijven maken van de Schijndelsedijk. Wel worden deze weggebruikers bij de plek van de grote duiker via de noordkant van de weg provisorisch omgeleid.
12 oktober 2006

Print deze pagina

Terug