AFRONDING RIOOLWERKZAAMHEDEN IN CENTRUM BOXTEL

Ome Willem struint over Boxtelse keien

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Edwin Rutten (voorgrond) toog vrijdagmiddag in de stromende regen met een megafoon in de hand via het Molenpad en de Clarissenstraat richting de Markt in Boxtel. Burgemeester Frank van Beers (rechts) kon wel lachen om de anekdotes van 'de broer van Ome Willem', zoals Rutten zichzelf omschreef.

Ondanks de stromende regen hebben de bewoners van de Clarissenstraat en het Molenpad vrijdag 6 oktober samen met onder meer het Boxtelse college van B. en W. op feestelijke wijze de afronding van de rioolwerkzaamheden in het centrum gevierd. Het inhuren van speciale gast Edwin Rutten, bekend als tv-personage Ome Willem, bleek een gouden greep. Rutten gaf de bijeenkomst als onder meer spreekstalmeester, zanger, gids én als Ome Willem extra cachet.

Het gemeentebestuur van Boxtel had de betrokken bewoners vrijdag uitgenodigd voor een feest dat gehouden werd in een feesttent aan het Molenpad. Dat gebeurde na een maandenlange periode van wegomleggingen en graafwerkzaamheden. Rutten kwam de oplevering van de werkzaamheden opluisteren en trok vrijdagmiddag zoals verwacht alle aandacht. De televisiepersoonlijkheid kwam, voorafgaand aan een wandeling door Boxtel, even kort terug op de lichte commotie die was ontstaan over de uitnodiging aan de bewoners.

Daarin werd gesteld dat de omwonenden tijdens een feestelijke bijeenkomst konden napraten met een 'glaasje putwater', een 'broodje poep' of een 'broodje rioolbuis'. Het waren juist deze omschrijvingen die kwaad bloed hadden gezet bij enkele bewoners. ,,Ik wist niets van die brief”, liet Rutten weten in de feesttent. ,,Maar ik durf nu geen broodje poep meer te bakken.”

Waar normaal gesproken gemeentebestuurders de aanwezigen uitgebreid bijpraten over de voorbereidingen en uitvoering van een afgerond project, was het deze keer Rutten die met grappen en grollen, anekdotes, liedjes, maar ook met een serieus betoog over de rioolwerkzaamheden de hoofdrol speelde. Zo liet hij terloops weten dat het project eigenlijk half juli klaar had moeten zijn in plaats van 6 oktober.

,,Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Er zijn bewoners die veel overlast hebben gehad. Anderen zeggen daarentegen dat de overlast wel meeviel, omdat ze lange tijd geen verkeer door de straat hebben zien komen. Deze positivo’s vonden het lekker rustig.”

MEDEWERKING
Rutten vertelde voor en tijdens een wandeling van het Molenpad en de Clarissenstraat naar de Markt over de manier waarop het project was uitgevoerd. ,,De gemeente wil niet verhullen dat er overlast is geweest”, vertrouwde hij zijn gehoor toe. Toen hij als een soort rattenvanger van Boxtel voorop ging in de tocht, met een megafoon in de hand en in zijn kielzog burgemeester Frank van Beers, wethouder Wim van Erp, bewoners, pers en vele kinderen stopte hij af en toe om een anekdote te vertellen of een bijzonderheid te meldden die zich tijdens de werkzaamheden had voorgedaan. Zo hield hij halt op een plek in de Clarissenstraat nabij advocatenkantoor Snijders en Toemen en notariskantoor Wösten en Van ’t Hooft.

,,De advocaat en de notaris hebben al die tijd uitstekend zicht gehad op de werkzaamheden en het proces nauwlettend in de gaten gehouden”, aldus Rutten, die ook even stilstond bij het pand van de bekende Boxtelaar dokter Hoek en even verderop bij een plek waar men gestuit was op twee bruggenhoofden van een oude brug over de Dommel.

Tijdens de wandeling bleef het hard regenen. Rutten maalde hier echter niet om, wat onder meer bleek uit zijn spontane vertolking van het wereldberoemde lied 'I’m singing in the rain'. Bij het pand van ABN/Amro aan de Markt aangekomen vertelde hij dat er op een dag een verdachte koffer was aangetroffen bij het gebouw, wat tot lichte paniek leidde. Uiteindelijk liep alles met een sisser af. ,,Het ging om een apparaat om trillingen te kunnen meten. Iedereen kon daarna opgelucht ademhalen.”

Nabij de Markt in de Clarissenstraat werd onder tromgeroffel en enthousiast begeleidend commentaar van Rutten een officiële handeling verricht door burgemeester Van Beers en wethouder Van Erp. In de stromende regen werden verkeerspaaltjes verwijderd door de gemeentebestuurders. ,,De ontsluiting van de Clarissenstraat naar de Markt is hiermee een feit”, zei een enthousiaste Rutten, die de aanwezigen tijdens de wandeling ook wees op de verbrede trottoirs in de Clarissenstraat .

Wethouder Van Erp had voorafgaand aan de openingshandeling graag wat uitgebreider stilgestaan bij het project, maar beperkte zich vanwege de stromende regen dit keer tot een korte uiteenzetting. ,,We hebben heel veel medewerking gehad van de bewoners van de Clarissenstraat en het Molenpad. Ik heb tijdens het proces best in de zorgen gezeten, maar nu ben ik een tevreden en opgeluchte wethouder. De herinrichting betekent een verrijking voor de straat voor de komende vijftig jaar.”

Nu de werkzaamheden klaar zijn, is de situatie zo dat in de Clarissenstraat naar de Markt toe eenrichtingsverkeer geldt. Onduidelijk is of de gemeente ook een proef in de omgekeerde richting gaat houden. Na drie maanden wordt besloten of met de proef, eenrichtingsverkeer van de Clarissenstraat naar de Markt, wordt doorgegaan. De Ondernemersvereniging Boxtel liet deze week weten dat wethouder Van Erp de belofte moet nakomen om behalve een proef met eenrichtingsverkeer van de Clarissenstraat naar de Markt toe ook een proef moet houden met eenrichtingsverkeer van de Markt af.

VEEL MENSEN
Burgemeester Van Beers hield vrijdag een korte toespraak waarin hij onder andere aannemer Heijmans complimenteerde met het geleverde werk. ,,De aannemer heeft heel zorgvuldig gewerkt. De bewoners hebben heel veel geduld moeten hebben en hadden te maken met veel overlast, net als alle andere Boxtelaren die hinder ondervonden van de werkzaamheden omdat men moest omrijden. Dit kon echter even niet anders.”

De woorden van Van Beers en Van Erp waren door het geroezemoes achter in de feesttent nauwelijks te horen, maar als Edwin Rutten het woord nam als zichzelf of in de rol van zijn 'broer' Ome Willem was iedereen meteen een en al oor. Ondanks het feit dat de hoofdrolspelers van het rioolproject in het centrum van Boxtel even een bijrol vervulden, zorgde het inhuren van Rutten voor een verfrissend en ludiek einde van een project dat de gemoederen in Boxtel maandenlang bezighield.
12 oktober 2006

Print deze pagina

Terug