REGIONALE BRANDWEEROEFENING BIJ 'HAARENDAEL' IN HAAREN

'Nooit als kippen zonder kop
gebouw binnengaan'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Brandweermannen brengen een van de vrijwilligers, die als slachtoffer fungeerde tijdens de brandweeroefening in Haaren, in veilige haven.

De rust in de idyllische en bosrijke omgeving van de locatie Haarendael in Haaren werd zaterdagmorgen voor één keer wreed verstoord. De commotie diende echter een goed doel, want op het terrein van de Cello-vestiging aan de Raamse Akkers werd een grootscheepse oefening gehouden door de regionale brandweer. Hieraan werd meegewerkt door twaalf brandweerploegen uit verschillende Brabantse gemeenten, waaronder Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel. Per oefening, die drie keer door steeds vier andere ploegen werd uitgevoerd, werden onder meer vier blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet.

De commandant van de brandweer in Boxtel, Jasper Derks, fungeerde zaterdag als districtsvoorzitter. Hij liet weten blij te zijn met het feit dat op een bijzondere locatie als Haarendael op zo’n grote schaal geoefend kon worden. Derks: ,,Dit jaar houden we voor het eerst zo’n grote oefening met brandweerploegen uit zoveel gemeenten. De bedoeling is dat we dit voortaan minimaal één keer per jaar gaan doen. We hebben in het verleden vooral kleinschalige oefeningen gehouden op lokaal niveau, maar het is belangrijk dat we ook in regionaal verband onderling goed met elkaar samen werken. Dat gebeurt de laatste tijd steeds vaker."

Volgens Derks is het belangrijk dat de samenwerking geïntensiveerd wordt. ,,Deze oefening is een goede voorbereiding op grootschalige rampen die zich kunnen voordoen. We zijn blij dat we op deze locatie terecht konden, want het is voor de brandweer een geschikte plek om te oefenen, mede omdat het om een complex gebouw gaat met een paar verdiepingen en verschillende soorten ruimten.”

BRANDSTICHTING
De oefening, die ondersteund werd door de brandweer uit Haaren, bestond zaterdag voor alle groepen uit hetzelfde scenario. Aan de achterkant van de Cello-locatie Haarendael, nabij de kapel, waar onder meer een kantine en gymzaal gevestigd zijn, was een brand ontstaan. In een kelder hadden een paar kinderen brand gesticht, waarna het vuur oversloeg naar een hoger gelegen podium en de bovenliggende verdiepingen.

,,De brand is relatief klein, maar er is sprake van veel rookontwikkeling. Er zijn onder meer zeven gewonden in de gymzaal, drie in de kelder, twee in de kantine en ook nog zes tot acht boven de gymzaal. Duidelijk is dat er sprake is van een groot incident en dat er verschillende blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet moet worden. In totaal zijn er ruim twintig gewonden”, aldus Derks. ,,Omdat er sprake is van heftige rookontwikkeling waardoor je bijvoorbeeld in de gymzaal geen hand voor de ogen kunt zien, wordt er gebruik gemaakt van zogeheten warmtebeeldcamera’s. Daarmee kun je de ruimte afscannen en de slachtoffers door de rook zien.”

De slachtoffers bestonden voor de gelegenheid uit poppen en leden van de jeugdbrandweer Vught. Hoewel er met neus- en mondkapjes gewerkt werd, zorgde de rook soms toch voor klachten. ,,Ik word gek van die rook. Ik ben er helemaal misselijk van”, liet een van de leden van de jeugdbrandweer weten.

Opvallend was de ogenschijnlijke rust en kalmte waarmee de brandweermannen te werk gingen. ,,Ja, dat gebeurt bij een echte brand ook”, aldus een van de brandweerlieden. ,,Je kunt met z’n allen wel als kippen zonder kop een gebouw binnengaan, maar eerst moet iedereen weten wat er aan de hand is, hoe de taken verdeeld worden, hoe een gebouw in elkaar zit en wat het plan is. Ondanks de spanning en de ernst van de situatie moet met overleg gewerkt worden en moet er aandacht zijn voor de veiligheid van de brandweermannen die het werk moeten uitvoeren.”

ROOK
Het doel van de oefening in groot verband - in brandweertermen ook wel een zeer grote brand-scenario genoemd - was om een inzet te plegen waarbij de verschillende ploegen zo optimaal mogelijk samenwerken volgens de procedures die bij de brandweer gelden. De ploegen die deelnamen aan de oefening kwamen naast Boxtel, Sint-Michielsgestel en de ondersteunende groep uit Haaren uit Liempde, Heudsen, ’s-Hertogenbosch, Drunen, Rosmalen, Helvoirt, Berlicum, Vught, Sint-Oedenrode en Schijndel.

Derks: ,,In totaal duurt de oefening een uur tot een anderhalf uur. Elke tankautospuit wordt bemand door minimaal zes personen, terwijl twee brandweerlieden worden ingezet bij de hoogwerker uit ’s-Hertogenbosch; in totaal zijn een dertigtal brandweermensen betrokken bij elke oefening. De officier van dienst heeft de leiding en zorgt ervoor dat de taken verdeeld worden en dat de coördinatie goed verloopt. Behalve het brandtechnische gedeelte is de officier ook degene die de betrokken gemeentebestuurders informeert en op de hoogte houdt.”

De brandweer maakte zaterdag gebruik van het communicatiesysteem Isis.

Derks: ,,Bij defensie is dit systeem al langer in gebruik. Voor ons vormt het een belangrijk hulpmiddel om de communicatie tussen de verschillende brandweergroepen, maar ook bijvoorbeeld met de meldkamer, dus zowel binnen als buiten de brandbestrijding, goed te laten verlopen. Daarmee voorkom je dat er op de diverse fronten onduidelijkheid is over de aard van een incident en kun je er voor zorgen dat iedereen dezelfde informatie krijgt.”

HOOGWERKER
Tijdens de oefening kwamen de leidinggevenden van de deelnemende groepen regelmatig bij elkaar om informatie uit te wisselen over de stand van zaken. Niet lang nadat de blusvoertuigen gearriveerd waren en de brandweerploegen na kort beraad tot actie overgingen, arriveerde de hoogwerker waarmee de slachtoffers in de bovenverdiepingen gered moesten worden. Hoewel het moeilijk is om de spanning van een echte brand op te roepen bij een oefening, werd er hard en serieus gewerkt door de brandweerlieden.

Na afloop van de tweede oefening toonde Derks zich tevreden over de gang van zaken. ,,Dit is een hele nuttige oefening met veel leermomenten voor iedereen. De uitvoering zal door alle deelnemende ploegen geëvalueerd worden en van daaruit wordt gekeken welke zaken voor verbetering vatbaar zijn."

Hij vervolgt: ,,Nee, er is vandaag zeker geen sprake van een wedstrijd tussen de verschillende brandweerposten. Het gaat er om dat we een keer in grootschalig verband met elkaar de coördinatie en afstemming tussen de groepen onderling tijdens een ramp oefenen, want vaak vormt de communicatie een probleem. Natuurlijk gaat het slechts om een oefening en ontbreekt de echte spanning, maar toch is er wel sprake van enige druk op de ketel. Al was het alleen maar omdat we hier met zoveel brandweerploegen samen zijn en iedereen voor het oog van zoveel collega’s graag een goed figuur wil slaan.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij de Cello-locatie Haarendael in Haaren werd zaterdag een regionale brandweeroefening gehouden. Daarbij werd onder meer een hoogwerker ingezet, waarmee de 'slachtoffers' uit het gebouw gehaald werden.
12 oktober 2006

Print deze pagina

Terug