TWEEDE KINDERBOEKENBAL IN TREK BIJ SCHOOLJEUGD

Smullen van kattenpis en drakenbloed

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Van kiezels maakten de bezoekers van het Kinderboekenbal kralenkettingen.

In de bibliotheek en de Sint-Petrusschool was het vrijdagavond een drukte van belang. Een groot aantal leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Boxtel kwam bij elkaar om te genieten van het Kinderboekenbal dat bol stond van dieren en dierenverhalen, het thema van de Kinderboekenweek.

Met veel enthousiasme renden de kinderen van de ene naar de andere activiteit. De losgelaten 'leeuw' danste binnen de kortste keren mee in de sokkendisco. In de Sint-Petrusschool konden de kinderen onder andere uilenballen uitpluizen. Leden van de Vogelwerkgroep vertelden de kinderen wat ze zoal konden vinden in een braakbal van een uil.

De 10-jarige Willem Tiellemans en zijn klasgenoot Sander Hermens pluisden met grote precisie een braakbal uit. Ze vinden het boekenbal erg leuk. ,,We kunnen hier allemaal leuke dingen doen”, vertelde Willem. Sander voegt daar aan toe: ,,Fijn om dingen te doen met kinderen van je eigen leeftijd en zonder ouders."

Nanna de Ruiter (11) vond een muizenschedeltje met een tand eraan. ,,Ik vind het wel vies ruiken, maar ja, je moet er iets voor over hebben.” Begeleider Hen Maas van de Vogelwerkgroep Boxtel gaf aan dat er genoeg uilenballen waren en dat de kinderen best een paar braakballen mee naar huis mochten nemen. Maar Demi Tans (10) schudde het hoofd: ,,Ik denk dat mama het niet erg leuk vindt als ik die stinkende ballen meeneem."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse vogelaar Hen Maas geeft uitleg bij het ontleden van uilenballen.

GEEN BIOLOGEN
Snoep en drinken waren aangepast. De bezoekers konden bijvoorbeeld 'kattenpis' of 'drakenbloed' drinken en genieten van 'slangenvoer', 'gifkikkers' of 'spinnen'. Ondertussen gaven dierenarts Beppie Vaandrager en haar assistente Carla Boleij uitleg over wat zoal te zien is op röntgenfoto’s en waaraan de verschillende dieren hierop te herkennen zijn.

Onder de microscoop werd een stofmijt uitvergroot. Een op sterk water gezette embryo van een hertje bleek door de kinderen moeilijk te herkennen. Ze vonden het wel erg interessant.

Met een opgezette uil en albinomol trok ook Cor Kievit van de Jeugdnatuurwacht de aandacht van de jeugdige bezoekers . ,,Het is niet de bedoeling dat we biologen maken van de jeugd, maar we hopen wel hun interesse in de natuur op te wekken en dat lukt vanavond erg aardig”, aldus Kievit. De jeugdige bezoekers genoten duidelijk van het gevarieerde aanbod.

Het Kinderboekenbal werd voor de tweede keer georganiseerd. In samenwerking met openbare bibliotheek en de Angelaschool, de Sint-Petrusschool en De Spelelier nam Gishlaine de Brouwer van brede school De Wilgenbroek het initiatief. ,,We hebben bewust gekozen voor deze locatie. Vorig jaar was het in De Wilgenbroek. Hier hopen we ook leerlingen van de andere scholen te bereiken." Die opzet bleek geslaagd: ook leerlingen van de Molenwijkschool, De Vorsenpoel en De Beemden waren van de partij.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Peuteren in een braakbal en dan door een loep proberen te ontdekken wat erin zit.
12 oktober 2006

Print deze pagina

Terug