REUS JAS DE KEISTAMPER POSITIEF KRITISCH

'Boxtel heeft een abonnement op langzaam'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers en zijn echtgenote Marianne maken kennis met reus Jas de Keistamper. (Foto: Ruud van Nooijen).

De van een hernia herstelde dorpsreus Jas de Keistamper heeft zondag 1 oktober tijdens de officiŽle opening van het Herfstfestijn enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij het reilen en zeilen van Boxtel. Vooral het gat in de Markt is de reus een doorn in het oog. ,,Wat een ravage in de huiskamer van Boxtel", mopperde de reus richting burgemeester Frank van Beers.

Burgemeester Van Beers had zondag om klokslag twaalf uur de eer om Jas de Keistamper voor het eerst te voorschijn te roepen. Met een luid en galmend 'Jas, waor bende?' riep hij de reus van achter zijn donkere wolk te voorschijn. Niet alleen het uitblijven van de bouw van plan De Croon aan de Markt leverde Van Beers een reprimande op, ook refereerde de reus aan de discussie rond de parkeergarage bij woonzorgcentrum Emmaus. ,,Is het nou welles of nietes?"

Ook de sluiting van de spoorwegovergangen houdt Jas de Keistamper bezig. ,,Allemachtig, wat een heisa." Hij merkte op dat alles zo lang duurt in deze gemeente. ,,Boxtel heeft een abonnement op langzaam." Het rapport De staat van de gemeente, waarin geŽnqueteerden een onvoldoende uitdeelden aan de politiek was de reus evenmin ontgaan.

,,Een beetje merkwaardig rapport", oordeelde Boxtelse gigant. ,,Enerzijds geven de burgers aan weinig vertrouwen te hebben, anderzijds is het contact tussen de gemeente en de Keistampers goed."

Jas de Keistamper riep burgemeester Van Beers op om de leus 'Boxtel Boeit' prominent in beeld te houden. ,,We moeten onze zegeningen tellen in Boxtel. Het Podium Boxtel is een juweeltje, net als het jongerencentrum in het Ursulacomplex en het nieuwe zwembad. En met de aanpak van het winkelhart in Selissenwal zou die wijk wel eens het middelpunt van Boxtel kunnen worden." De reus besloot zijn loftuitingen met de leus 'Boxtel hegget' en trakteerde Van Beers op een heuse 'aanmoedigingsdans', uitgevoerd door volksdansgroep De Keigoeikes.

KWINKSLAGEN
De toespraak van Jas de Keistamper bevatte traditiegetrouw een aantal ludieke kwinkslagen. Zo riep de reus burgemeester Van Beers op zijn broer Henk, die burgemeester is in Roermond, eens uit te nodigen om naar Boxtel te komen. ,,En laat hem dan mijn goede vriend, de reus Christoffel van Roermond, eens meenemen." Ook inviteerde Jas de Keistamper de burgemeester om eens mee op pad te gaan met de Jasband en de Keigoeikes. Als je meegaat, neem dan een tenorblokfluit mee, een piano is veel te groot", knipoogde reus naar de muzikale achtergronden van de burgemeester.

Van Beers liet na de toespraak van Jas de Keistamper zien over de nodige muzikale kwaliteiten te bezitten. Soepel en met gevoel voor ritme dirigeerde hij de nieuwe seniorenharmonie Buchestelle, die tijdens het Herfstfestijn het eerste officiŽle optreden verzorgde. Alleen bleek de Keistampersmars iets langer te duren dan de burgemeester had aangenomen. Toen hij wilde buigen, toeterde de harmonie nog even vrolijk door...

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Reus Jas de Keistamper liet zich zondag tijdens het Herfstfestijn kritisch uit over de gang van zaken in Boxtel. Op de foto luisteren burgemeester Frank van Beers en zijn vrouw Marianne naar het betoog van de Boxtelse reus.
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug