BOXTELAREN DOEN ÉÉN DAG MEE AAN RAMADAN

'Zeven dadels geven energie voor hele dag'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de ramadanmaaltijd bij de Marokkaanse familie Lafailhat. Van links naar rechts Hamid Omair, Mongi Farhana, Maarten Melis, Rudy Curiël, Anwar, Ibrahim, Wafa, Ayoub en Abdullah Lafhailat en Maaike Bressers.

Een groep Boxtelaren heeft deze week één dag meegedaan aan de islamitische vastenmaand ramadan. Ze deden dat op uitnodiging van kunstenaar, cabaretier en filmmaker Mongi Farhana uit Tunesië, die hen vroeg één dag te vasten zoals alle moslims dat deze maand doen. Na zonsondergang werd bij de Marokkaanse familie Lafhailat in de Van Randerodestraat gezamenlijk de maaltijd genuttigd. ,,Het eerste hapje was heerlijk."

De kennismaking met de vastenmaand ramadan stond tijdens het initiatief van Farhani voorop. Volgens de Boxtelaar weten veel mensen in Nederland nog altijd niet welke betekenis aan de vastenmaand toegekend moet worden. ,,Daarom leek het me een goed idee om mensen uit Boxtel die ik goed ken te vragen om eens een dag te vasten zoals wij moslims dat doen." Het betekende dat van zonsopkomst tot zonsondergang niet gegeten en niet gedronken mocht worden. Ook seks was taboe...

,,Tijdens de ramadan houd je jezelf als het ware een spiegel voor", legt Farhani uit. ,,Het is een maand waarin je niet alleen tot lichamelijke reiniging komt, maar je jezelf ook geestelijk schoonmaakt. De maag krijgt ook een beetje rust en zorgt ervoor dat je een honger- en dorstgevoel krijgt zoals arme mensen dat ervaren."

Gedurende de dag heeft de Boxtelaar alle deelnemers bezocht en filmopnamen gemaakt die gebruikt worden in een documentaire die binnenkort onder meer zal worden uitgezonden door de lokale omroep Dommelland. ,,Maar ik zie het als een groter project", stelt Farhani. ,,Ik zou het graag uitbreiden tot grotere steden zoals 's-Hertogenbosch. Ooit zou het een landelijk project moeten worden waaraan ook bekende Nederlanders meedoen. Die hebben vaak een grote mond en hebben snel een oordeel klaar. Ze moeten dit ook maar eens proberen."

ENERGIE
De deelnemers aan het ramadanproject kwamen in de avonduren samen in de Marokkaanse gebedsruimte op Hoogheem, waar Boxtelaar Hamid Omair tekst en uitleg gaf over de betekenis van de vastenmaand. De deelnemers discussieerden over de islam en vergeleken de uitgangspunten van deze religie met andere godsdiensten. Omair maakte duidelijk dat vroeg opstaan en eten voor zonsopkomst belangrijk is. ,,Ik eet aan het begin van de dag zeven dadels, die geven genoeg energie voor de hele dag. Daarmee volg ik het voorbeeld uit de Koran."

Jan van Gemert, een van de deelnemers, vertelde in de moskee dat hij een soort van verbondenheid voelde met alle moslims. ,,Je realiseert je op een dag als vandaag dat misschien wel een half miljard mensen meedoen aan de ramadan en dat is heel apart." Deelnemers Rudy Curiël bekende zich niet helemaal aan de regels gehouden te hebben. ,,Ik dacht dat water drinken wel mocht en heb één kopje thee op. Verder heb ik de hele dag gevast."

Na een rondgang in de moskee volgde een bezoek aan de familie Lafhailat in de wijk Selissenwal. De Boxtelaren werden gastvrij ontvangen door Abdullah en Wafa Lafhailat en hun drie zoontjes Anwar, Ibrahim en Ayoub en kregen een verrukkelijke maaltijd voorgeschoteld met veel lekkernijen, zoals dadels en de bekende Marokkaanse hariri-soep. ,,Vooral de eerste hap was heerlijk na een dag vasten", bekende Maarten Melis, een van de deelnemers.

,,Alles wat we hier voorgeschoteld krijgen is heerlijk", stelde Maaike Bressers. Ze sprak haar waardering uit voor de gastvrijheid van de Marokkaanse gemeenschap. ,,Dankzij dit initiatief hebben we kennis kunnen maken met een cultuur die heel erg aanwezig is in Boxtel maar die ik eigenlijk helemaal niet ken."

Initiatiefnemer Farhani wil met zijn project ook de wederzijdse onbekendheid wegnemen tussen bevolkingsgroepen. ,,Ten onrechte leven er nog steeds slechte beelden over andere mensen. Ik kan niet alleen leven als toeschouwer en het laten gebeuren, ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een betere wereld, ook al besef ik dat ik niet de hele wereld kan veranderen."
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug