GEMONDSE OP LIJST D66 VOOR KAMERVERKIEZINGEN

’Ik wil méér dan alleen gemeentepolitiek bedrijven’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marom Ayoubi uit Gemonde doet mee aan de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Ze is de nummer 35 van D66. ,,Voor een nieuweling die nog geen half jaar lid is, is dat niet gek.”

Marom Ayoubi uit Gemonde neemt deel aan de landelijke Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Ze staat op plaats 35 van de kieslijst van D66. Daardoor zal ze in zes kiesregio’s als kandidaat op het verkiezingsformulier staan. ,,Ik weet dat ik wat in mijn mars heb.” Zaterdag wordt in Amsterdam de kieslijst en het verkiezingsprogramma van D66 besproken.

Ayoubi, die zich in haar dorp al jaren inzet voor Lijst Gemonde, is in april lid geworden van D66. Ze voelde zich al langer aangetrokken tot die partij. Mensen uit haar directe omgeving zetten haar op het spoor zich daadwerkelijk aan te melden als lid. ,,Zo was een oud-directeur van Palet, mijn huidige werkgever, een D66’er en had ik via mijn rol bij de contactouders in Boxtel intensief contact met Statenlid Marusjka Lestrade. Zij gaf aan dat de partij behoefte heeft aan iemand met mijn kwaliteiten. Die liggen op het gebied van onderwijs en minderhedenbeleid”, vertelt Ayoubi. ,,Als ik de kandidatenlijst zie, dan vind ik dat de bevestiging dat ze iemand met mijn expertise nodig hebben.”

De Gemondse wordt geplaatst op regionale verkiezingsformulieren. ,,Dat houdt in dat ik in zes van de negentien kiesregio’s op de lijst sta”, legt de Gemondse uit. ,,De eerste 25 kandidaten van de lijst komen op alle verkiezingsformulieren te staan, maar de kandidaten op plaats 26 tot en met 40 zoals ik variëren per kiesregio.” Ze heeft de kiescommissie laten weten dat zij graag in de zuidelijke regio’s op de lijst wordt gezet. Daarbij denkt ze aan Oost- en West-Brabant, Gelderland en Limburg, omdat ze daar heeft gewoond. ,,En in regio’s waar veel Antillianen wonen. Ik ben namelijk zelf van Antilliaanse afkomst.”

In totaal hadden ongeveer honderd kandidaten zich opgegeven voor de kieslijst van D66. Veertig daarvan zijn na selectie overgebleven op de landelijke lijst. ,,Voor een nieuweling die nog geen half jaar lid is, is dat niet gek”, meent de Gemondse. ,,Op basis van mijn cv en de aanbeveling van Lestrade vonden ze mijn kwaliteiten goed genoeg.”

,,Ik heb altijd de ambitie gehad om meer dan gemeentepolitiek te bedrijven”, legt Ayoubi haar stap naar de landelijke politiek uit. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik wat in mijn mars heb. Doordat ik nu al negen jaar in het dorp woon, heb ik inzicht in de problemen waar men in kleine kernen tegenaan loopt. Daarnaast heb ik ervaring als lid van de commissie burgerzaken. In Sint-Michielsgestel hebben we tot taak het beleid vanuit Den Haag uit te voeren. Het komt nauwelijks voor dat je als gemeente Den Haag kunt beďnvloeden.” Dat steekt haar. Ze heeft het idee dat ze in Den Haag wél haar stem kan laten horen. Vooral omdat Ursie Lambrechts, de onderwijsspecialiste van D66, is weggegaan. Ayoubi: ,,Je kunt nooit kunt weten of er voldoende mensen met expertise op dat gebied op de verkiezingslijst staan.”

NIET WEGEBBEN
Het feit dat de democraten er in de landelijke peilingen erg slecht ervoor staan deert Ayoubi niet. ,,Dat komt doordat andere partijen belangrijke punten van D66 hebben gekopieerd”, meent de Gemondse. ,,Daarbij moet je denken aan het generaal pardon en het onderwijs. Ik wil D66 niet laten wegebben. We moeten aan de kiezer ons onderscheidend vermogen laten zien.” Zij kan zich helemaal in de partij vinden. ,,Vooral vrijheid en individualiteit van mensen vind ik belangrijke thema’s.” Roger van Boxtel is een voorbeeld voor Ayoubi. ,,Hij heeft een grote positieve stempel gedrukt op het integratiebeleid”, meent de Gemondse. ,,Sinds hij er niet meer is, vind ik het beleid erg verhard. Bij D66 zie ik de hardheid van de andere partijen gelukkig niet terug.”

Het feit dat de kans zeer klein is dat ze in de Tweede Kamer terecht komt, deert Ayoubi niet. ,,Ik weet dat ik er alleen via voorkeursstemmen in zou kunnen komen, maar ook al kom ik niet in de Kamer, dan nog kun je als lid van D66 gebruik maken van je netwerk en de kamerleden die je op diverse bijeenkomsten tegenkomt. Bij hen kan ik een bepaalde situatie aankaarten. Door die contacten kun je ook heel wat bereiken!”

,,Ik ben niet bang van kleine partijen”, benadrukt ze. ,,Die kunnen namelijk grote stenen laten bewegen, door te pushen. Dat heb ik ook bij Lijst Gemonde meegemaakt. Wij hebben bijvoorbeeld de bouw van starterswoningen in Gemonde van de grond gekregen. Het is gewoon een kwestie van dingen durven zeggen, je kanalen gebruiken en zoveel mogelijk je gezicht laten zien.”

Het lidmaatschap van D66 staat voor Ayoubi het aanhouden van haar functie bij de lokale partij Lijst Gemonde niet in de weg. ,,In de reglementen staat dat het niet concurrerend is”, weet Ayoubi. ,,Daarnaast ligt mijn hart in Gemonde. Als de tijd het toelaat, blijf ik daarom gewoon deel uitmaken van de steunfractie van Lijst Gemonde. Ik blijf die partij ondersteunen.”
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug