BOXTEL VIERT MASSAAL KINDERBOEKENWEEK

Kinderchampagne voor Eekie en Pluimbaas

De Kinderboekenweek is losgebarsten en Boxtel pakt uit met een groot aantal activiteiten. De start van het jaarlijkse boekenfeest voor de jeugd was de presentatie van ’De drieling van Eekie en Pluimbaas’, een rijk geïllustreerd kinderboek over een eekhoornfamilie dat werd geschreven door Jeske Janssen (13) en haar opa Theo van den Aker (76). Met knallende kurken werd het eerste exemplaar woensdag 4 oktober in de bibliotheek aangeboden aan boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten.

De afronding van het kinderboek had veel voeten in aarde. In groep 5 van basisschool De Hobbendonken nam Jeske met haar opa het initiatief om beurtelings een hoofdstuk te schrijven. Zes jaar en een heleboel hindernissen later is het boek klaar, compleet met een dertigtal tekeningen die Jeskes klasgenootjes van De Hobbendonken.

,,De presentatie valt prachtig samen met Werelddierendag én de start van de Kinderboekenweek, die toevallig over dieren gaat”, vertelde Cisca van Hemert van de bibliotheek. Het thema van de Kinderboekenweek luidt dit jaar ’De leeuw is los’. Van Hemert beschouwt de brede steun die Jeske en haar opa kregen als een stimulans om kinderen aan te zetten tot het lezen van boeken.

Frans Kapteijns toonde zich ingenomen met het eerste exemplaar dat hij in ontvangst mocht nemen. ,,Ik doe dit voor het eerst”, bekende hij. ,,Meestal zit ik in de natuur en daarom is het zo leuk dat jullie mij uit het bos getrokken hebben”, grinnikte hij. Kapteijns bekende onderweg veel eekhoorns gezien te hebben. ,,Eén daarvan was beslist Knuffelbeukie, een van de eekhoornkinderen van Eekie en Pluimbaas. Ik weet zeker dat ik heel erg ga genieten van dit boekje.”

STEUN IN DE RUG
Ook wethouder Anton van Aert was blij met de totstandkoming van het kinderboek, waarvoor de gemeente een kleine financiële bijdrage heeft verleend. ,,De gemeente geeft graag een steuntje in de rug. Daarnaast hebben we besloten een aantal boekjes te kopen die we als relatiegeschenk zullen geven aan bezoekers van Boxtel.”

Theo van den Aker blikte tevreden terug op de presentatie. Hij sprak zijn bewondering uit voor de kinderen van De Hobbendonken, die zulke fraaie illustraties hebben gemaakt. ,,Het blijkt weer: als je kinderen aanspreekt op hun talent, komt er altijd iets creatiefs voor de dag.” Ook Jeske glunderde; ze was het stralend middelpunt van de presentatie. Veel tijd voor een reactie was er niet; er moest – zoals het een echte schrijfster betaamt - volop gesigneerd worden.

Jeske Janssen en Theo van den Aker signeren hun boek zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 15.00 uur bij boekhandel Elckerlijc op de Markt. ’De drieling van Eekie en Pluimbaas’ is voor 6,50 euro te koop bij de bibliotheek en de boekhandels Elckerlijc en Bruna.
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug