EVENEMENT BRENGT VEEL INWONERS OP DE BEEN

Armoede prima thema voor veelzijdig Herfstfestijn

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers dirigeert seniorenharmonie Buchestelle. Het orkest vertolkte bij de opening van het Herfstfestijn de Keistampersmars.

Met de elfde editie van het Herfstfestijn is Boxtel niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk het najaar binnengeloodst. Het populaire evenement, dat dit jaar in het teken stond van het thema 'Armoede, veraf en dichtbij', was zondag 1 oktober amper afgelopen toen pittige herfstbuien met hagel en onweer de laatste zomerse zonnestralen van de Markt verdreven.

Ondanks het serieuze thema kende het Herfstfestijn een luchtig en soms zelfs feestelijk verloop. Burgemeester Frank van Beers wees er tijdens zijn openingstoespraak op de Markt op dat de organisatoren bewust hadden gekozen voor een serieus en zelfs 'minder prettig thema'. ,,Maar het is een onderwerp dat leeft bij veel verenigingen in Boxtel. En al die verenigingen zijn vandaag present op de Markt om te laten zien hoe ze de ellende in de wereld een stukje kleiner willen maken."

Van Beers maakte duidelijk dat armoede niet alleen ver buiten Boxtel een probleem is. In de gemeente is ook sprake van armoede, maar die wordt bestreden door goed beleid. ,,We proberen ervoor te zorgen dat mensen genoeg geld hebben, niet extra schulden hoeven te maken en kunnen meedoen aan de samenleving." De burgemeester gaf echter aan dat er mensen zijn die buiten de boot vallen en soms geen beroep doen op gemeentelijke ondersteuning of zorg. ,,Via een initiatief als de Voedselbank proberen we deze mensen toch naar Loket WegWijs te krijgen en ze steun te kunnen bieden."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Juniorkamer Dommelland verkocht tijdens het Herfstfestijn de bekende likeur 't Dommeltje. Bezoekers proefden het drankje met veel smaak...

HANDTEKENING
De Voedselbank was een van de pakweg twintig instellingen, verenigingen en stichtingen aan een informatiemarkt die vooral aantoonde dat veel mensen in Boxtel bezig zijn met het lot van de medemens, veraf en dichtbij. Amnesty International verzamelde veel handtekeningen voor de Nederlandse IraniŽr Al Mansouri, die sinds zijn reis naar SyriŽ niet meer gesignaleerd is en vermoedelijk is uitgeleverd aan zijn moederland. Zijn lot is onduidelijk; Amnesty vraagt om zijn vrijlating.

Bestuurslid Peter van der Ven van de Stichting Brabant-Bihor maakte zich in zijn kraam sterk voor het lot van de inwoners in Salonta. Zijn stichting organiseert met name hulptransporten naar de Roemeense stad waarmee Boxtel warme banden onderhoudt. Van der Ven kreeg veel aanspraak; de oud-huisarts schroomde niet om ook zijn voormalige patiŽnten aan de jas te trekken en ze te informeren over de missie van de stichting. In de kraam stonden voorbeelden van goederen die aan Salonta geleverd worden; vooral het ziekenhuis krijgt veel steun.

Even verderop presenteerde de Stichting Boxtel-Salonta de plannen die momenteel worden ontwikkeld nabij het ziekenhuis. Daar wordt met Boxtels geld een bejaardenhuis gebouwd. Bestuurslid Piet Snijders vertelde enthousiast over het project en kon een fraaie driedimensionale film laten zien waarop het gebouw van binnen en van buiten was te bewonderen. De stichting gaf tijdens de informatiemarkt het startsein voor een loterij waarmee onder meer een CitroŽn C1 te winnen is. De auto vulde de kraam van de stichting, die met de loterij extra middelen wil vergaren om het bejaardenhuis te bouwen.

De informatiemarkt kwam wat langzaam op gang, maar in de loop van de middag werd het steeds drukker op de Markt en lieten veel inwoners zich graag uitvoerig informeren over de verschillende hulpprojecten. Daarnaast verschafte de KBO informatie over haar activiteitenaanbod en verkocht de Juniorkamer Dommelland het Dommeltje, een likeur waarvan de opbrengst ten goede komt aan een goed doel.

'STIJFSELKISSIE'
In grand cafť Rembrandt was de zaal bomvol toen het DŁkerskoor om klokslag ťťn uur een levende versie van De Nachtwacht presenteerde. Het schilderij van Rembrandt, wiens vierhonderdste geboortejaar ook in het Boxtelse cafť uitbundig wordt gevierd, werd perfect uitgebeeld door de enthousiaste smartlappenzangers die in prachtige kostuums de sfeer van de zeventiende eeuw naar Boxtel brachten.

,,We organiseren dit evenement los van het Herfstfestijn, maar we willen volgend jaar graag aansluiten, bijvoorbeeld met een Rembrandt-weekend", vertelde uitbater Geert van de Wal. Van de Wal was lyrisch over het levende schilderij. ,,Met het doek erbij is vanochtend vanaf negen uur gewerkt aan de voorbereiding. Met gehuurde kleding en veel zelfwerkzaamheid is een geweldig resultaat geboekt." De uitbater van Rembrandt lokte met zijn initiatief honderden belangstellenden. ,,Het is zo druk dat we besloten hebben het schilderij later vanmiddag nog een keer uit te beelden."

Nadat het schilderij was 'ontbonden', verzorgde het DŁkerskoor een optreden dat volgens presentator Gerard Veroude prima aansloot bij het thema van het Herfstfestijn. Het eerste lied luidde ging over een 'stijfselkissie' dat dienst deed als wieg. ,,Nu hebben ouders de babykamer vaak als twee maanden voor de geboorte al klaar. Dat was vroeger wel anders toen de mensen armer waren", aldus Veroude. De zaal genoot met volle teugen en zong uit volle borst mee. Na het optreden pakte uitbater Van de Wal uit met oud-Hollandse spelen die helemaal aansloten bij het Rembrandt-thema.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De smartlappenzangers van het DŁkerskoor bereidden zich urenlang voor op de uitbeelding van De Nachtwacht. Het levende schilderij lokte honderden bezoekers naar grand cafť Rembrandt, dat daarmee de vierhonderdste geboortedag van de schilder Rembrandt herdacht.

OUDERENDAG
De openbare bibliotheek aan de Burgakker stond zondag tijdens het Herfstfestijn helemaal in het teken van de Dag van de Ouderen. Volgens medewerkster Marlies Mertens werd een groot aantal Boxtelse instellingen aangeschreven met het verzoek om mee te doen aan een informatiemarkt voor ouderen. ,,We wilden niet zozeer allerlei medische zaken presenteren omdat dan al gauw de nadruk wordt gelegd op gebreken en ouder worden. We willen juist de leuke dingen van het ouder worden laten zien, zoals hobby's, reizen en lezen", aldus Mertens.

Bij vlagen was het druk in de bibliotheek. Maar er was continu volk over de vloer en de deelnemende organisaties hadden voldoende aanloop. Arnold van den Broek van de Liempdse heemkundestichting KŤk Liemt deelde verschillende folders uit. En bij de stand van de Heemkundekring Boxtel was het ook vaak een drukte van belang. Vooral de historische ansichtkaarten van Frans van Susante trokken veel bekijks. Boekhandel Elckerlijc presenteerde vele boeken die specifiek voor ouderen bedoeld zijn.

Veel belangstelling was er voor nordic walking. Peter Olijslagers en Gerrie Timmermans van Nordic Walking GT, die zaterdag ook meededen aan het matig bezochte evenement Boxtel Wandelt, legden in de bibliotheek veelvuldig uit waarom nordic walking een gezonde sport is, die ten onrechte wel eens als suffig wordt omschreven.

,,Wie het goed doet zal merken dat het een zeer intensieve sport is", stelde Timmermans. Met plezier toonde ze op de vloer van de bibliotheek stevige passen die met behulp van de stokken gemaakt moeten worden. ,,Veel mensen slepen de stokken als wandelstokken met zich mee. De poles moeten echter intensief gebruikt worden. Dat leidt ertoe dat veel meer spieren goed gebruikt worden." De vooroordelen zijn derhalve niet terecht, meent de Boxtelse. ,,Als scholieren het eens keer zouden proberen, zouden ze merken dat het een serieuze sport is."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-Hollandse spelen blijven een publiekstrekker tijdens het Herfstfestijn.
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug