ENGELSE INTERESSE VOOR LANDGOEDPROJECT BOXTEL

Boeren uit Cornwall struinen in Kampina

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groep boeren uit Cornwall maakte woensdag 4 oktober kennis met Het Groene Woud. Ze werden begeleid door wetenschapper Herbert Diemont (links) en ambtenaar Peter van Oers (tweede van rechts).

Twaalf boeren uit het Zuid-Engelse district Cornwall hebben woensdag 4 oktober uitgebreid kennisgemaakt met een aantal projecten in nationaal landschap Het Groene Woud. De boeren werden ontvangen door Peter Oomen van Hoeve Bosrand, die ze rondleidde op zijn bedrijf en ze meenam voor een wandeling in natuurgebied Kampina. ,,Wij werken in Cornwall ook aan plannen om vee te gaan houden op ruige gronden en heidevelden", vertelt delegatieleider Joe Oliver.

Het bezoek aan Hoeve Bosrand kan gezien worden als een schoolvoorbeeld van Europese samenwerking. De boeren uit Cornwall werken aan een Interreg-project dat met steun van de Europese Unie moet leiden tot een herstel van de zogenaamde heathlands. ,,We werken samen met boeren uit NormandiŽ en Bretagne, maar wisselen ook informatie uit met agrariŽrs in Wales en Nederland", legt Oliver uit.

Hij is leider van The Heathproject, dat zich inzet voor het herstel van 3.500 hectaren heidevelden in het westen van Cornwall die al vele jaren niet meer begraasd worden. ,,In het verleden bestond er een dreiging van tuberculose onder het vee waardoor het beheer van de gronden is verminderd. Daarnaast zijn kleine boerderijen verdwenen en hadden de overgebleven boeren de ruige gronden niet meer nodig", stelt Oliver.

Nu willen verschillende initiatiefnemers in Cornwall de begrazing van de heidegronden herstellen. ,,Er moet weer begrazing komen door runderen waardoor de biodiversiteit van het gebied versterkt wordt", stelt de projectleider. ,,Peter Oomen heeft een interessant bedrijf omdat hij zijn runderen laat grazen op heidevelden en ruige gronden. Daarom is het boeiend om in Nederland met dit soort projecten kennis te maken. Het biedt ons de kans om ideeŽn uit te wisselen en inspiratie te vinden."

LANDGOED
Het bezoek van de boeren uit Cornwall aan Boxtel stond vooral in het teken van het project Landbouwlandgoed, dat al enkele jaren geleden is gelanceerd. Nu is het project bijna klaar en gaan zowel Peter Oomen als zijn buurman Jan Vermulst werken aan het beheer van de natuurgronden rondom hun agrarische bedrijven. ,,We gaan bijvoorbeeld houtwallen herstellen die hier vroeger aanwezig waren om het karakter van het landschap te herstellen en te versterken", legt Oomen uit.

In het landgoed blijft agrarische bedrijvigheid een rol spelen, ook al is er slechts plaats voor extensief werkende agrariŽrs. Opvallend is dat er ook plaats is voor de bouw van huizen. ,,De waardevermindering van de grond kan worden gecompenseerd door kavels uit te geven", stelt Oomen. Het project Landbouwlandgoed wordt voorbereid met de gemeente Boxtel en wetenschapper Herbert Diemont van bureau Alterra.

Diemont ging gisteren uitgebreid in op de achtergronden van het project. ,,In het landbouwlandgoed dat hier gevormd wordt, is plaats voor agrarische bedrijvigheid maar ook recreatie", vertelde hij. Uit de plannen blijkt dat gedacht wordt aan allerlei mogelijkheden voor picknicken, speel- en struinnatuur en uitkijkpunten. Daarnaast bestaat er ideeŽn om horeca op bescheiden schaal in het landgoed toe te staan.
5 oktober 2006

Print deze pagina

Terug