WATERDAG WATERSCHAP DE DOMMEL DRUK BEZOCHT

Waterbeestjes, waternaambordjes
en waterverhalen

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Watergraaf Peter Glas onthult een naambord bij de Essche Stroom en opent daarmee Zondag Waterdag. Het waterschap gaat in het stroomgebied 600 naambordjes plaatsen bij 135 watergangen.

Zondag 24 september werd in deze regio Zondag Waterdag gehouden. De eerste editie van het – waarschijnlijk – jaarlijks terugkerende evenement stond in het teken van de Essche Stroom. Op diverse locaties in en rondom de Essche Stroom waren activiteiten die alles te maken hadden met water. Zo kon men fietsen langs de stroom, een bezoek brengen aan landgoed Nemerlaer of per kano de Essche Stroom ontdekken.

De dag werd om half elf geopend door watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel. ,,Toen ik hier drie jaar geleden kwam, fietste ik vaak rond in dit gebied”, vertelt Glas. ,,Ik raakte echter vaak de weg kwijt en kwam toen op het idee van waternaambordjes. Dat moet dan goedgekeurd worden door allerlei instanties, en drie jaar later is het dan zover: vandaag mag ik twee waternaambordjes voor de Essche Stroom neerzetten.”

Als de bordjes geplaatst zijn bij de stuw, legt Glas uit wat nu eigenlijk de bedoeling is van deze waterdag. ,,We willen mensen de kans geven om plekken te ontdekken waar ze anders niet zo snel of misschien wel nooit zouden komen”, aldus Glas. ,,Daarnaast willen we de mensen laten zien wat wij bij het waterschap eigenlijk doen. Mensen betalen voor het waterschap en ik vind dat we ze dan ook moeten laten genieten van het water wat we hier in de omgeving hebben.”

Glas vindt dat de waterdag een jaarlijks terugkerend evenement moet worden. ,,Dit jaar hebben we gekozen voor de Essche Stroom, volgend jaar zou dat dan een ander thema moeten zijn”, vindt de watergraaf. ,,Er zijn hier veel mooie stukjes water, het is fijn als we daar allemaal van kunnen genieten. Of dat nou lopend, fietsend of in een boot is.”

LARVEN EN LIBELLES
Kasteel Nemerlaer had voor deze waterdag ook de deuren geopend. Men kon het kasteel bekijken maar het allerspannendste waren de verhaaltjes die worden verteld door een echte kasteelvrouwe, Carole Vos. In de vogeltjeskamer zit de kasteelvrouwe al te wachten tot er genoeg kinderen zijn om een verhaaltje te vertellen.

,,Dit verhaal gaat over een hertogin die ooit in dit kasteel woonde”, vertelt Vos. ,,In precies deze kamer stond een aquarium met blaadjes erin. Op een dag zat de hertogin op een stoel naar het aquarium te kijken en ze zag ineens een beestje zitten tussen het groen. Een heel erg lelijk beestje met grote ogen en een eng gezichtje.”

De kinderen zitten met open mond te luisteren. ,,En toen, en toen, wat gebeurde er toen?”, roept een meisje met rode wangen van spanning. ,,Toen ging het beestje weer weg en verstopte zich achter een blaadje. Maar de hertogin was gewend altijd alles te krijgen wat ze hebben wilde. En nu wilde ze dit beestje hebben. En ze bleef zitten wachten en wachten tot het beestje weer zou komen”, vertelt de kasteelvrouwe. ,,En toen ging ze het beestje pesten en ineens merkte ze dat ook zij veranderde in een larf.”

,,Nee, het beestje moet weg!”, roept de driejarige Stefan. ,,Dit is niet leuk, dit mag niet!” De aanwezigen lachen en Carole Vos probeert het jochie gerust te stellen: ,,Toen de hertogin na een tijd weer buiten het aquarium was, was ze veranderd in een heel lelijk monster met een blauw gezicht en bolle ogen. En elke avond zit ze langs de Essche Stroom en probeert het blauw van haar gezicht te wassen. Daarom moet je ’s avonds nooit alleen langs het water gaan lopen, overdag is het niet erg, maar ’s avonds moet je niet stiekem langs de Essche Stroom gaan lopen want dan zit zij daar.”

De verhaaltjes die verteld worden, schrijft Vos allemaal zelf. ,,Ik heb er op verzoek van het waterschap vier geschreven waarin de Essche Stroom een rol speelt”, vertelt ze. ,,Die van de larf is wel het spannendste, de rest is wat liever. Erg leuk trouwens dat het waterschap zo’n dag organiseert, de mensen komen dan eens op plaatsen die ze anders voorbij zouden lopen.”

OPSTELWEDSTRIJD
De familie Groenen is ook een kijkje komen nemen in het kasteel. ,,We hebben al heel veel gezien: een dronken meneer, een orkestje en een butler”, vertelt Nikki van vier enthousiast. ,,En nu gaan we naar het verhaaltje van de kasteelvrouwe luisteren en vanmiddag misschien wel kanoën.” Haar vader vindt de waterdag een goed initiatief: ,,De kinderen leren zo veel over water en met name de Essche Stroom”, vindt hij. ,,Het is leerzaam en toch leuk, zowel voor kinderen als voor hun ouders.”

Niet alleen in en rondom het kasteel zijn activiteiten rondom water, ook op andere plaatsen is veel te beleven. Zo zijn er in het hele gebied wandelingen te maken, er zijn fietsroutes uitgezet, men kan per boot de Essche Stroom ontdekken en diverse landgoederen in de omgeving hebben hun poorten opengesteld.

Op basisschool Sint-Willibrordus in Esch is vanaf half twee de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd. Ruim vijfenveertig scholen uit het gebied rond de Essche Stroom hebben meegedaan aan deze wedstrijd. De leerlingen mochten een verhaal schrijven over water en de leukste, spannendste of mooiste verhalen werden beloond met een prijs. De prijs voor het beste verhaal ging naar Jeroen Brekelmans van basisschool De Klim-Op uit Haaren. Met zijn verhaal wint hij een boekenbon en krijgt de hele klas een themadag over water.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deelnemers aan Zondag Waterdag werden bij aanvang van een boottochtje over de Essche Stroom uitgewuifd door 'waternimfen'.
28 september 2006

Print deze pagina

Terug