LEON VAN DER ZANDEN DOORBREEKT ALLE TABOES

Podium Boxtel overdonderend van start

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leon van der Zanden maakte veel los met zijn voorstelling 'Le˛n'.

Met een hilarische, soms ingetogen en af en toe zelfs schokkende voorstelling heeft de Brabantse cabaretier Leon van der Zanden donderdag 21 september het Podium Boxtel aan de Burgakker geopend. Van der Zanden beklom het podium aan de Burgakker nadat burgemeester Frank van Beers de zaal had geopend. De brave openingsspeech van de Boxtelse burgemeester stond in schril contrast met de overdonderende entree van 'Le˛n'.

Van der Zanden bood meer dan voldoende stof tot napraten voor de 250 bezoekers van de eerste theatervoorstelling in de zaal die op het terrein van vakinstelling SintLucas is gerealiseerd. Zijn show Le˛n - een try-out - maakte zoveel tongen los dat de prachtige entourage van zowel de theaterzaal als de foyer vergeten werd; niemand raakte uitgepraat over de vaak met seks doorspekte vertellingen van de Brabander.

KROONLUCHTERS
De fraaie vormgeving van het Podium Boxtel, want zo luidt de officiŰle naam van de theaterzaal, was natuurlijk al opgevallen bij de entree. Voorafgaand aan de openingstoespraken en de voorstelling van Leon van der Zanden konden louter positieve reacties beluisterd worden. Vooral de fonkelende kroonluchters in de warm ingerichte foyer vielen in de smaak.

Met de inrichting van de theaterzaal zelf is ook niets mis. Strakke vormgeving, blitse TL-lampen die soms een andere kleur aannemen en een demontabel podium. ,,Of we het vaak uit elkaar zullen halen is maar de vraag", bekende voorzitter Jules Groenen van de Stichting Podium Boxtel. ,,Het is een hele klus dus ik verwacht dat het podium meestal opgebouwd zal blijven." Omkleed met zwarte gordijnen en met voldoende faciliteiten voor licht en geluid is de zaal bij uitstek geschikt voor voorstellingen die passen bij de Boxtelse maat.

Dat de komst van het Podium Boxtel al tot de verbeelding spreekt, werd aangetoond door Henri Molenaar van Pantheon, het Nuenense bedrijf dat in opdracht van de Stichting Podium Boxtel de programmering verzorgt en zorg draagt voor het horecagedeelte. ,,De kaartverkoop loopt goed. Niet alleen Leon van der Zanden is uitverkocht, ook Gerard van Maasakkers zit helemaal vol. We proberen Van Maasakkers voor een tweede avond naar Boxtel te halen." Ook de kaartverkoop van de andere voorstellingen loopt goed; de bekende zangeres Lenny Kuhr trekt echter nog niet zoveel belangstellenden.

TROTS
Frank van Beers omschreef zichzelf in zijn openingstoespraak als een trotse burgemeester. ,,Het podium is Úcht groot", merkte hij op toen hij de zaal toesprak. Met een lach: ,,Toen ik in mei in Boxtel kwam kreeg ik te horen dat ik moest zorgen voor een theater. Welnu, het is binnen vijf maanden gelukt!" Vervolgens: ,,Zonder gekheid, ik heb de ontwikkelingen op het puntje van mijn stoel gevolgd en ben er van overtuigd dat ieder succes, ook hier in het Podium Boxtel, begint bij de bevlogenheid van idealisten."

Het was een compliment aan de initiatiefnemers van de theaterzaal, die inmiddels deel uitmaken van de Stichting Podium Boxtel: Jules Groenen, Laurens Felix en Walter Tibosch. ,,Zij hebben een initiatief genomen dat met twee benen op de grond staat." Daarmee refereerde Van Beers aan het eerder gesneuvelde plan 't Fortuyn aan de Markt, dat zeer ambitieus was maar daardoor ook onuitvoerbaar. ,,Ik ben trots op de gemeenteraad dat men een subsidiebedrag heeft toegekend en de stichting in staat stelt hier aan de slag te gaan. Begin maar, bewijs dat het kan in Boxtel."

Net als de burgemeester riep voorzitter Groenen van de Stichting Podium Boxtel de eindeloze zoektocht naar een theaterzaal in Boxtel in herinnering. ,,Boxtel heeft hier heel lang op gewacht. Toen ik dertig jaar geleden hier kwam wonen stond in Brabants Centrum dat Boxtel een theater en een Albert Heijn wilde. In elk geval hebben we nu een theater."

Groenen sprak zijn dank uit richting alle initiatiefnemers en complimenteerde wethouder Anton van Aert voor zijn 'geloof in de plannen'. Ook SintLucas, dat veel eigen middelen investeert in de zaal, kreeg een pluim. ,,Zonder SintLucas was de totstandkoming van het Podium Boxtel niet mogelijk geweest", aldus Groenen.

UITNODIGING
De voorzitter stelde met tevredenheid vast dat Henri Molenaar van Pantheon erin geslaagd is een professioneel programma samen te stellen. ,,Maar we willen meer", stelde Groenen bevlogen. ,,We moeten meer dan twee donderdagen per maand naar deze zaal kunnen. Daarom krijgen alle amateurverenigingen in Boxtel een uitnodiging om hun voorstellingen ook in het Podium Boxtel te spelen." Inmiddels is al ÚÚn koor vastgelegd en Pantheon-directeur Molenaar rekent op de komst van meer gezelschappen.

Voorzitter Groenen greep tijdens zijn toespraak terug op de discussie die vorige week ontstond door een brief van de afdeling Boxtel-Liempde van Koninklijke Horeca Nederland. Daarin werden vraagtekens gezet bij de exploitatie van het theater. Dat de exploitaie van het theater is uitbesteed aan Pantheon zette kwaad bloed. Ook leeft bij de horeca de vrees voor paracommerciŰle activiteiten in Podium Boxtel. ,,Ik heb voorzitter Jos Hermans beloofd dat de horeca volop bij dit initiatief betrokken zal worden. We hebben een goed gesprek gehad en er is geen enkel probleem."

Groenen hield de zaal voor dat de Stichting Podium Boxtel binnenkort een beroep gaat doen op vrijwilligers die mee willen helpen tijdens voorstellingen, bijvoorbeeld in de garderobe of aan de bar. Daarnaast wordt een programmaraad samengesteld die advies gaat geven over de te organiseren voorstellingen aan de Burgakker. ,,Ook willen we een businessclub oprichten die het mogelijk maakt om een avondje uit in dit theater te combineren met een hapje en een drankje in het centrum van Boxtel."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bezoekers van de eerste theateravond in Boxtel waren te spreken over de prachtig ingerichte foyer van het Podium Boxtel.
28 september 2006

Print deze pagina

Terug