SCHOLIERE SCHRIJFT KLACHT AAN BURGEMEESTER

Lieke (10) wil aanpak gevaarlijk fietspad

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp (links) en wegbeheerder Peter van den Oetelaar (rechts) nemen samen met de 10-jarige Lieke van de Sande poolshoogte bij de hobbels op het fietspad langs de Parallelweg Zuid.

De 10-jarige Lieke van de Sande vindt het fietspad langs de Parallelweg Zuid erg gevaarlijk. Ze stuurde, evenals haar buurmeisje Manon Welvaarts, een brief naar de gemeente om er iets aan te laten doen. Wethouder Wim van Erp was onder de indruk van de actie en nam woensdag 27 september samen met ambtenaar Peter van den Oetelaar poolshoogte.

,,Het fietspad langs de Parallelweg Zuid is heel slecht”, vertelt Lieke. ,,Er zitten hele hoge hobbels in. Als je niet uitkijkt kun je zo vallen! Ik moet iedere dag over deze weg naar school toe. Ik probeer de hobbels zoveel mogelijk te ontwijken, maar dat gaat niet altijd.” Vorig jaar was de weg ook al bobbelig maar toen was het nog niet zo erg als nu, meent Lieke. ,,Er zijn hobbels bijgekomen en de hobbels zijn ook hoger geworden. Soms steken de randen zelfs schuin omhoog.”

Gevallen is ze zelf nog niet, maar dat weerhield haar er niet van burgemeester Frank van Beers een handgeschreven ’klacht’ te schrijven. Het idee om een brief te schrijven over de situatie had ze al langer. CDA-raadslid Betsie van de Sloot, haar voormalige buurvrouw, gaf haar het advies dat ook daadwerkelijk te doen. Dat hielp haar over de drempel. ,,Ik heb de brief eerst in klad geschreven en daarna netjes”, herinnert ze zich. In de klas had ze verteld van haar plan. ,,De juf vond het erg knap van me dat ik dit deed.”

Een bezoek van de wethouder naar aanleiding van haar brief had ze echter niet verwacht. ,,Ik was gisteren bij een vriendinnetje spelen en toen ik thuis kwam zei mijn moeder het. Ik vind het spannend dat de wethouder nu komt.”

VOOR DE KERST
Wethouder Wim van Erp toont zich onder de indruk van de slagvaardigheid van de basisschoolleerlinge. ,,Wij vinden het geweldig dat iemand van jouw leeftijd de moeite neemt om zo’n brief naar de burgemeester te schrijven”, vertelt hij. ,,Daarom vonden wij ook dat we meteen actie moesten ondernemen.”

Samen met Lieke en wegbeheerder Peter van den Oetelaar brengt hij een bezoek aan het gevaarlijke fietspad. Lieke gaat hen voor, om de hoge hobbels aan te wijzen. ,,We zien dat het niet goed is”, knikt Van Erp. ,,We gaan er aan werken.” Van den Oetelaar verduidelijkt: ,,We hebben nog een onderhoudsronde dit jaar. Voor de kerst moet dit gerepareerd zijn.”

De bobbels in het asfalt zijn volgens de wegbeheerder ontstaan door de bomen naast het fietspad, in combinatie met een te dunne laag asfalt. De hobbels worden door de gemeente weggehaald, belooft hij Lieke. Daarnaast richt de aandacht van de gemeente zich op de bomen. ,,Want deze bomen zijn nog zó jong dat dit niet had mogen gebeuren. We gaan bekijken of we de wortels kunnen geleiden langs of diep onder het fietspad.”
28 september 2006

Print deze pagina

Terug