INJECTIENAALDEN IN OMGEVING 'DE OVERSTEEK'

Hangjongeren zorgen voor onrust
in Liempde

In Liempde is deze week opnieuw commotie ontstaan over overlast die vooral zou worden veroorzaakt door hangjongeren. Vooral in de omgeving van de Oude Dijk nabij jeugdhuis Pius X en de noodlokalen van basisschool De Oversteek klagen bewoners over het gedrag van de jeugd. Tijdens het opruimen van troep rond De Oversteek stuitten medewerkers van de school vorige week onder meer op een paar injectienaalden en lege zakjes wiet.

Vorige week kreeg de redactie van Brabants Centrum al enkele anonieme tips over vermeende overlast in de buurt. Deze week werd duidelijk dat onbevestigde berichten over de vondst van injectienaalden kloppen. De schoolleiding van De Oversteek heeft de aangetroffen spullen aangeboden aan wethouder Anton van Aert, die direct contact heeft gezocht met de politie en het jongerenwerk van DELTA Stichting Welzijn Boxtel.

Directeur Bernard van Duijnhoven van De Oversteek stelt dat de omgeving van het noodgebouw aan de Oude Dijk in de avonduren vaak bezocht wordt door jongeren. Naast de troep die door de jongeren wordt achtergelaten, beklaagt hij zich over de intimiderende sfeer die er hangt. ,,Kinderen die naar de muziekschool gaan in De Serenade vinden het gedrag van de jongeren heel beangstigend."

Van Duijnhoven heeft alle medewerkers van de school vorige week meegedeeld dat injectienaalden zijn gevonden. Ze hebben alle leerlingen geďnformeerd over de vondst en hen opgedragen niet meer in de bosschages rond de school te spelen. De schooldirecteur is blij dat de dienst Openbare Werken regelmatig langskomt om het gebied rond de school schoon te maken. ,,Naast injectienaalden liggen er ook lege flesjes bier en die zijn ook gevaarlijk op een sportveldje en een speelterrein." Na een illegaal feest lag de hangplek vol onfrisse sporen, zoals urine en braaksel.

POORT DICHT
Wethouder Van Aert kent de problemen in Liempde en herinnert aan de tijd waarin met de hangjeugd in Liempde een convenant werd afgesloten. Toen werd een jongerenontmoetingsplaats (JOP – red.) aan de Oude Dijk gebouwd. ,,De buurt heeft het convenant eenzijdig opgezegd toen er steeds meer overlast kwam. De JOP is daarna weggehaald. Daarna veroorzaakten jongeren overlast bij het oude raadhuis en bij het fietstunneltje onder de rijksweg A2."

Van Aert roept buurtbewoners op om klachten altijd te melden bij de politie. Om 'indringers' te weren heeft hij de Stichting Jeugdbelangen opgedragen de poort van het bitumen handbalveldje nabij de school tijdig op slot te doen. ,,Die afspraak lag er wel, maar is door de jaren heen blijkbaar verwaterd. De poort moet 's avonds dicht en het hek wordt gerepareerd", aldus de wethouder.

De politiek is inmiddels ook in actie gekomen. Coalitiepartij Combinatie95 stelt de kwestie hedenavond, donderdag 28 september aan de orde tijdens de vergadering van de Boxtelse gemeenteraad. De partij geeft aan dat na de berichten over hinder in de Molenstraat in Boxtel – die vorige week in deze krant werden opgenomen – nu ook in Liempde sprake is van 'ernstige overlast'. In een brief schetst Combinatie95 een aantal uitwassen. Naast de vondst van injectienaalden noemt de partij het wildplassen door jongeren, onder meer op straatmeubilair dat door de schooljeugd wordt gebruikt.

Combinatie95 vraagt opheldering van het college van B. en W. en wil weten welke maatregelen het gemeentebestuur gaat nemen. Daarnaast wordt de politie bekritiseerd. Volgens de partij zou de politie niet optreden, ook al worden meermaals meldingen van overlast doorgegeven.

170 CONTROLES
Een woordvoerster van de politie Brabant-Noord weerspreekt dat de politie niet zou optreden. Ze geeft aan dat de politie de voorbije jaren 170 keer heeft gecontroleerd op en rond de hangplek aan de Oude Dijk. In totaal kreeg de politie 25 meldingen van omwonenden die klaagden over overlast. ,,In ongeveer de helft van de gevallen werden door de politie geen overtredingen geconstateerd. In de andere gevallen zijn jongeren bekeurd voor het drinken van bier op straat, wildplassen en voor het betreden van een afgesloten terrein", aldus de woordvoerster.

Ze meldt dat de politie de hangplek heeft opgenomen in de surveillanceroutes. Daarnaast worden alle bewoners die een klacht melden teruggebeld om aan te geven wat er met de melding gebeurt. ,,Tijdens alle controles worden kentekens van auto's genoteerd. Ook worden de namen van de jongeren die er zijn opgeschreven, zodat we personen sneller op hun gedrag kunnen aanspreken." De politie is volgens de woordvoerster blij dat de zaak ook door de gemeente, de school en het jongerenwerk wordt opgepakt. Ze roept bewoners op klachten te blijven melden, zodat de politie handvatten krijgt om de overlast aan te pakken.
28 september 2006

Print deze pagina

Terug