DEENSE VOETBALLERS WINNEN IN ESCH

Voetballers verbroederen tussen kalklijnen

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frans Ronnes van Haaren reikt cadeautjes uit aan de spelers van Essche Boys en het Deense Holmegaard.

Het is niet iets wat we dagelijks zien, een burgemeester op het voetbalveld. Maar donderdagavond 14 september heeft Frans Ronnes, burgemeester van Haaren, de aftrap verricht op het voetbalveld van Essche Boys. Dit omdat er niet zomaar een wedstrijd plaatsvond bij de voetbalclub. De D1-pupillen van de Essche voetbalclub zijn namelijk de uitdaging aangegaan om tegen een Deense voetbalclub te spelen uit een eveneens klein dorp, Holmegaard.

,,De Denen zijn echte reizigers. Na Luxemburg en Duitsland te hebben aangedaan was Nederland aan de beurt. En omdat in Esch het bestuur van het Europees Trefpunt zetelt, hadden wij de eer om de Deense jongens te mogen ontvangen” vertelt Jan van Gerven, bestuurslid van Stichting Esch, Trefpunt in Europa. De reden van het bezoek is het internationale samenzijn en het leren kennen van de (sport)cultuur in andere landen. ,,Het is leerzaam voor de 12-jarige jeugd om ook eens te proeven van andere culturen en gewoonten, ook op sportgebied”, vindt Van Gerven.

Het was duidelijk dat de plaatselijke voetbalboys erg gedreven waren, ze hadden nu immers niet alleen de naam van Esch hoog te houden maar ook van hun land. ,,Ik doe wel extra mijn best vandaag, het is best speciaal om tegen jongens te spelen uit een ander land”, zegt Giel Mommers, een Essche Boy in hart en nieren.

De wedstrijd ging 'hard tegen hard’ maar was fair en eerlijk. In de eerste helft bleven doelpunten uit, maar in de tweede helft kwamen de pupillen uit Holmegaard al snel op een 1-0 voorsprong. En door het fanatisme in de strijd werd de wedstrijd door een tweede goal, met een penalty, beslist. ,,De wedstrijd leek eigenlijk veel korter te duren dan normaal, maar dat komt misschien omdat het allemaal nieuw is”, concludeerde Mommers. ,,Ik zag ook niet echt veel verschil, wij hadden net zo goed kunnen winnen.”

Maar om het winnen ging het niet alleen. ,,Het belangrijkste doel van de avond is gezellig samenzijn en internationale contacten opbouwen en uitbreiden”, zegt Van Gerven. Dat wordt beaamd door Flemming Arp, de begeleider van de Deense voetbalclub. ,,Commonship and learning other people, it’s exciting!”, aldus de enthousiaste Arp. ,,Het is dan wel elf uur reizen en een hoop geregel maar het is een onvergetelijk weekend voor de jongens.”

SOEP EN FRIETJES
Na de wedstrijd stonden in de voetbalkantine de koppen soep en frietjes al te wachten op de voetballers. Het kantineleven is niet zo bekend bij de Denen. Ze vonden het dan ook erg gezellig om hier te genieten van het keurig verzorgde eten en de gezelligheid onderling. ,,De spelers van Essche Boys hadden van de Denen een shirt gekregen dat ze allemaal tegelijk en trots aantrokken. Het was een zeer gemoedelijke avond, wonderlijk dat dat kan op het niveau van twaalfjarige stoere jongens”, merkte Van Gerven op.

De Denen bezochten vrijdag 15 september Amsterdam waar ze rondgeleid werden door een Deense priester. Ook gingen ze naar Burgers Zoo en woonden ze de wedstrijd Vitesse-NAC Breda bij in het Gelredome. ,,Wij hebben veel zin om naar de wedstrijd in Arnhem te gaan want bij Vitesse spelen twee Deense spelers, dus dat wordt handtekeningen vragen”, lachtte Arp donderdag in Esch.

Een uitwisseling blijft zeker niet uit. Essche Boys is al uitgenodigd om terug te komen voor een revanche en ook te proeven van de Deense cultuur. ,,Als het maar doorgaat want dat lijkt me superleuk”, stelde Giel Mommers hoopvol. ,,De jeugdcommissie van Essche Boys heeft er wel oren naar om een bezoek te brengen aan de noorderburen, dus dat gaat zeker geregeld worden”, verwachtte bestuurslid Van Gerven van de Stichting Esch, Trefpunt in Europa.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De aanvoerders van de twee jeugdelftallen van Essche Boys en Holmegaard wisselen vaantjes uit. Burgemeester Frans Ronnes van Haaren verrichtte de aftrap voor de internationale wedstrijd.
21 september 2006

Print deze pagina

Terug