OPLEVERING NIEUW HOOFDGEBOUW IN OKTOBER

Nieuwbouw De La Salle nadert voltooiing

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van in aanbouw zijnde nieuwbouwprojecten op het terrein van zorginstelling De La Salle in Boxtel.

Het terrein van zorginstelling De La Salle in Boxtel heeft de afgelopen jaren een ingrijpende metamorfose ondergaan. De bestaande woonpaviljoens uit de jaren zeventig zijn bijna allemaal vervangen door nieuwbouw en eind oktober staat de oplevering gepland van het nieuwe hoofdgebouw dat naast de toegangsweg is gesitueerd. In totaal zijn inmiddels vier nieuwe woongebouwen fasegewijs gerealiseerd en zijn een vijfde woongebouw en een appartementencomplex in aanbouw. Een zesde woongebouw komt op de plek van het oude hoofdgebouw, dat begin volgend jaar tegen de vlakte gaat.

De nieuwbouwprojecten bieden volgens Bert de Rijk, coördinator bouwzaken van De La Salle (onderdeel Koraal Groep) onderdak aan in totaal 96 jongeren. Drie woongebouwen zijn inmiddels verrezen op de hoeken van het meest westelijke kruispunt van de lanenstructuur op het zorgterrein.

De Rijk: ,,Het is de bedoeling dat bij het kruispunt een vierde woongebouw gebouwd wordt, maar dat kan pas als het oude hoofdgebouw gesloopt is. De verwachting is dat dit begin volgend jaar gaat gebeuren en dat de nieuwbouw hier gereed is op 1 januari 2008. Het is de bedoeling dat op die datum alle woonpaviljoens, die uit 1972 stammen en niet meer voldoen aan de moderne eisen, gesloopt zijn", aldus De Rijk.

,,Als alle zes nieuwe woongebouwen, het appartementencomplex en het nieuwe hoofdgebouw gereed zijn, wordt er op het terrein ook nog een multifunctioneel centrum gebouwd. De La Salle gaat samen met zorginstelling Herlaarhof uit Vught gebruikmaken van deze voorziening."

BOUWOPERATIE
Met de hele bouwoperatie is volgens De Rijk een bedrag gemoeid van 14 miljoen euro. ,,Dat bedrag is inclusief de infrastructuur en exclusief de bouw van het multifunctionele centrum", aldus De Rijk.

De zes nieuwe woongebouwen bestaan uit vier panden voor veertien en twee voor twaalf jongeren. In het appartementencomplex, dat naast de nieuwe toegangsweg in aanbouw is, gaan zestien jongeren wonen. ,,De nieuwbouwprojecten zijn bedoeld om de jongeren meer ruimte en privacy te bieden”, zegt De Rijk.

,,Bij De La Salle begeleiden wij jongeren om ze terug te brengen in de maatschappij en streven we ernaar dat ze op een gegeven moment in staat zijn zelfstandig te wonen. Het appartementengebouw kun je zien als het laatste stapje van de jongeren op weg naar zelfstandige woonruimte. De bewoners beschikken in het complex over een eigen zit-slaapkamer, eigen sanitair en een eigen keukentje. Het complex en het woongebouw ernaast, dat ook in aanbouw is, worden beide naar verwachting opgeleverd op 1 april volgend jaar.”

Op het terrein van De La Salle is ook de ondergrondse infrastructuur aangepakt. De Rijk: ,,Dan praat ik over kabels, leidingen en de riolering. De ondergrondse infrastructuur was 35 jaar oud en rijp voor vernieuwing. Dat is inmiddels gebeurd.”

Medewerkers van aannemingsbedrijf Thijssen Bouw uit Grave, dat de nieuwe wooncomplexen bouwt, zijn inmiddels bezig met de afrondende werkzaamheden van het hoofdgebouw. De Rijk: ,,De bouw verkeert in de afrondende fase. In dit pand is rekening gehouden met eventuele uitbreidingsplannen. Op de bovenste verdieping, waar nu een dakterras is gesitueerd, kunnen kantoren bijgebouwd worden."

STRUCTUUR
De zes nieuwe woonpaviljoens voor de De La Salle-jongeren hebben dezelfde structuur. Deze panden ogen als vier aan elkaar geschakelde woningen met in het centrum van het gebouw een uit hout opgebouwde tussenruimte. Het pand bestaat uit verschillende ruimten, van een spreek- en leefruimte en kamers voor de begeleiders tot een multifunctionele ruimte waar de jongeren onder meer kunnen computeren. De slaapkamers zijn alle uitgerust met onder meer een wastafel en bevinden zich op de eerste verdieping.

De metamorfose van het terrein van De La Salle is inmiddels flink gevorderd. Het einde van de bouwkoorts komt in zicht. De Rijk: ,,De gebouwen zijn in fases gerealiseerd omdat er eerst gesloopt moest worden, voordat de nieuwe gebouwen gerealiseerd konden worden. Daarom strekt de nieuwbouw zich uit over een aantal jaren, maar de bouw verloopt tot op dit moment voorspoedig. Naar verwachting zijn alle nieuwbouwprojecten per 1 januari 2008 afgerond."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het terrein van zorginstelling De La Salle in Boxtel wordt driftig gebouwd voor de toekomst. Inmiddels zijn al enkele woongebouwen voor in totaal 96 jongeren gerealiseerd, andere panden zijn nog in aanbouw.
21 september 2006

Print deze pagina

Terug