'GEMEENTE BLIJFT IN GEBREKE'

Bewoners Molenstraat ongerust na brandstichtingen

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Molenstraat in Boxtel ging woensdag 20 september een schuur in vlammen op.

Bewoners van de Molenstraat in het centrum van Boxtel zijn deze week tweemaal opgeschrikt door kleine branden. Zondag 17 september brandde een caravan op een parkeerterrein achter de woningen helemaal uit, woensdag 20 september ging een schuur met haardhout in vlammen op. Politie en brandweer konden nog niet aangeven waardoor de branden werden veroorzaakt, maar de bewoners weten het zeker: brandstichting. In de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 september is een 16-jarige jongeman uit Boxtel aangehouden op verdenking van brandstichting. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Niet alleen de twee vermeende gevallen van brandstichting zorgen voor grote onrust onder de straatbewoners. In het weekeinde van 16 en 17 september werden ook enkele ruiten vernield van auto's die op hetzelfde terrein geparkeerd stonden waar zondag 17 september een caravan uitbrandde. Brandweercommandant Jasper Derks liet zich woensdag 20 september niet uit over de mogelijke oorzaak van de brandhaarden. ,,Maar vast staat dat een caravan en een schuurtje niet vanzelf in brand vliegen", stelde hij.

De brandweer gaf 20 september groot alarm en rukte massaal uit voor de brand. Dat kwam volgens commandant Derks doordat er twee meldingen waren in hetzelfde gebied. Bij aankomst bleek dat ze betrekking hadden op dezelfde brand. ,,En melding sprak van brand op de Houtwerf, de ander van de Molenstraat." Kort nadat het vuur in de Molenstraat geblust was, rukte de brandweer uit voor een brandje aan De Blauwverver in Boxtel-Oost. Hier brandde een tuinhuisje uit; het vuur werd door de bewoner zelfs geblust.

SPOREN
De politie kon woensdag 20 september geen oorzaak aangeven van de brand in de Molenstraat. ,,We hebben aandacht voor deze zaak en onderzoeken de toedracht ", stelde een van de politiemensen. ,,Daarvoor is het wel belangrijk dat we sporen vinden, want zonder sporen is het lastig om de oorzaak van de brand vast stellen." De politie wilde niet ingaan op berichten van bewoners die klagen over aanhoudende overlast van hangjongeren die regelmatig vernielingen aanrichten en zorgen voor vervuiling op het Pantarhei- en het Tielen-terrein.

De schuur die woensdag 20 september uitbrandde was eigendom van Jan en Wilma Megens, die op het moment dat het vuur uitbrak niet thuis waren. ,,De buurvrouw heeft ons gebeld", reageert Wilma aangedaan. ,,Je schrikt heel erg als je hoort dat er thuis brand is. Je weet niet wat je gaat aantreffen." Haar echtgenoot moppert dat de bewoners van de Molenstraat al vele jaren klagen over de overlast van hangjeugd. ,,Het is een echte troep hierachter en wat je ook zegt, de gemeente doet er geen bal aan, helemaal niets."

Jan Megens is niet verrast dat andermaal iemand de dupe wordt van de overlast. ,,Het hele weekeinde gaat het maar door, soms heel onschuldig met kinderen, maar soms ook met oudere jeugd die zorgt voor overlast. Het moest een keer fout lopen." Hij hoopt dat de twee branden en de vernielingen aan auto's nu het signaal zijn voor de gemeente en de politie om op korte termijn op te treden.

Dat zeggen ook andere bewoners, die bang zijn om hun auto op het vroegere Tielen-terrein te parkeren. Momenteel staan er ook enkele campers gestald. ,,Als er een gek is die n auto in de fik durft te steken, gaat deze rij eraan", mopperde een buurtbewoner. Anderen stellen onomwonden dat het terrein 's nachts wordt gebruikt voor handel in verdovende middelen. Concrete aanwijzingen daarvoor ontbreken echter.

MAATREGELEN
Fractievoorzitter Ad van de Wetering van Boxtels Belang heeft de problematiek op het Pantarhei- en Tielen-terrein veelvuldig aangekaart in de gemeenteraad. In een reactie op de branden en vernielingen zegt hij dat zijn partij regelmatig heeft aangedrongen op actie; recentelijk heeft hij het gemeentebestuur nog gevraagd maatregelen te nemen tegen de overlast op het parkeerterrein achter de woningen aan de Molenstraat. ,,Er speelt zich daar van alles af wat niet deugt", weet Van de Wetering van buurtbewoners.

De fractievoorzitter van Boxtels Belang erkent dat de eigendomsverhoudingen op het terrein complex zijn omdat een deel nog altijd in bezit is van de Dienst Domeinen. De gemeente onderhandelt al een kleine tien jaar vruchteloos met deze overheidsdienst, maar verwacht, zo stelde wethouder Ger van den Oetelaar onlangs in deze krant, op een snelle doorbraak. ,,In dit gebied blijft de gemeente echt in gebreke", oordeelt Van de Wetering. ,,Het terrein ziet er niet uit en het is een storend element. Als je dit gebied een beetje fatsoeneert en een open karakter geeft, is er meer sociale controle en vindt deze rotzooi niet plaats."

Van de Wetering verlangt van het gemeentebestuur dat wordt aangedrongen op meer politietoezicht. ,,Nu blijkt dat hier voor 2010 niet gebouwd zal worden, moet er echt iets gebeuren om verdere verloedering tegen te gaan." De fractievoorzitter van Boxtels Belang is bevreesd dat er meer van dit soort plekken in het centrum van Boxtel komen. ,,Kijk maar eens naar het gat in de Markt waar plan De Croon moet komen. Doordat het niet altijd is afgesloten, kan iedereen met kwade bedoelingen er terecht."

SNELLE ACTIE
Wethouder Ger van den Oetelaar stelde donderdag 21 september in een reactie dat het gemeentebestuur reeds opdracht heeft gegeven om het Pantarhei-terrein te reinigen. De dienst Openbare Werken moet dit op korte termijn doen. Van den Oetelaar geeft aan dat de complexe eigendomssituatie de afgelopen jaren heeft geleid tot de huidige problemen. ,,De gemeente kan niets doen op grond van een ander, in dit geval de Dienst Domeinen."

Burgemeester Frank van Beers roept inwoners op klachten te melden, zodat snel en adequaat gereageerd kan worden op meldingen van overlast. Ook gaat hij onderzoeken waarom het terrein nog niet is schoongemaakt. Van Beers zal de politie vragen vaker te surveilleren.
21 september 2006

Print deze pagina

Terug