JO VAN DER AA (FLORIBUS DECORA):

'Je kunt de natuur niet dwingen'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jo van der Aa, lid van het eerste uur van dahliavereniging Floribus Decora uit Esch, poseert op een geliefde plek: het terrein van de vereniging aan de Weiakker.

Hij was een jaar of 24 toen hij lid werd van de kersverse dahliavereniging in Esch met de Latijnse naam Floribus Decora. Jo van der Aa (64) had eigenlijk helemaal geen groene vingers, laat staan dat hij iets van dahlia's wist, maar wilde toch de uitdaging aangaan. ,,Ik wilde het wel eens proberen", zegt Van der Aa nu. Inmiddels weet de Esschenaar van de hoed en de rand als het gaat over het kweken van dahlia's. Samen met de andere leden viert hij zondag tijdens de open dag van Floribus Decora het veertigjarig bestaan van de dahliaclub.

Dahliavereniging Floribus Decora in Esch houdt zondag 17 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag en combineert dit met het vieren van het veertigjarig bestaan. Staan er nog bijzondere zaken op het programma?

,,Ik denk het wel, maar ik mag nergens iets van weten. We zien zondag wel wat er gebeurt. Ja, ik ben als enige van de actieve leden lid van het eerste uur. Veertig jaar geleden, toen de dahliavereniging werd opgericht, werd ik gevraagd om bij de club te komen. Oprichter Piet van Boxtel was een buurman van mijn broer en was op zoek naar leden. Uiteindelijk kwamen ze ook bij mij uit. We zijn met twaalf mensen begonnen op een terrein achter het toenmalige dorpshuis. Later zijn we nog een paar keer verkast, maar sinds elf jaar zitten we nu in het centrum van Esch aan de Weiakker tussen de Sint-Willibrorduskerk en het woonzorgcentrum Sint-Jozef."

De gemeente Haaren, Stichting Woonstee en de Zorggroep Elde hebben eerder dit jaar een intentieovereenkomst ondertekend om zorgwoningen achter de Sint-Willibrorduskerk in Esch te realiseren. Het gevolg hiervan is onder meer dat de woningen langs de doodlopende weg Weiakker gesloopt worden. Daarnaast is grond nodig van de Sint-Willibrordusparochie om de bouw van de zorgwoningen mogelijk te maken. Heeft dat ook gevolgen voor het terrein van Floribus Decora?

,,Ja, wij huren ons terrein van de Sint-Willibrorduskerk, maar daar komt volgend jaar een einde aan. Wij hebben in ieder geval het verzoek neergelegd of we tot en met augustus 2007 op de huidige locatie kunnen blijven, zodat we het bloeiseizoen van de dahlia's volgend jaar hier gewoon kunnen houden. De gemeente Haaren heeft toegezegd dat ze naar een nieuwe locatie op zoek gaat. Op dit moment is hier nog geen duidelijkheid over en ook nog niet over hoelang we hier kunnen blijven. We kunnen alleen maar afwachten."

Hoeveel leden telt de vereniging op dit moment?

,,Zeven leden. Het recordaantal leden in de afgelopen veertig jaar was 22 leden, toen was er zelfs sprake van een ledenstop. Maar je ziet het ledenbestand bij alle verenigingen teruglopen en het is gewoon moeilijk om nieuwe mensen te vinden."

Hoeveel soorten dahlia's zijn er?

,,Wel zo'n 3.500 verschillende. Belangrijk is dat je als kweker gebruik maakt van een gemiddelde soort dahlia's, die zowel tegen regen als zon bestand is. Met het kweken van dahlia's geldt echter: 'Je kunt de natuur wel helpen, maar niet dwingen'. Soms is het echter lastig, zoals in augustus, toen het de hele maand heeft geregend. Dat is funest geweest voor een aantal planten van mij, die zijn helemaal verrot, waardoor er nog geen bloem aan gegroeid is. Belangrijk bij het kweken van dahlia's is dat je tijdig gaat snijden. Een jong plantje moet op tijd getopt worden, waardoor die kan gaan verspenen, zoals dat heet, en uitlopers krijgt. De stelregel is: hoe meer je snijdt, hoe meer bloemen je krijgt."

Heeft u wel eens prijzen gewonnen met uw bloemen?

,,Ik heb maar één keer een eerste plaats behaald. Ik grossier in tweede plaatsen. Tijdens het bloeiseizoen van de dahlia krijgen we te maken met twee soorten keuringen: de tuinkeuring en de tafelkeuring. De tuinkeuring, die zes keer per jaar wordt gehouden, is een algemene keuring, en wordt verricht door mensen van buiten de vereniging. Deze keuring vindt plaats op de meest onverwachte momenten. Bij de tafelkeuring, die drie keer per jaar plaatsvindt, is de datum wel bekend. Aan het eind van het seizoen worden de resultaten van alle keuringen naast elkaar gelegd en wordt duidelijk wie de winnaar is. Op een vriendschappelijke, sportieve manier leveren de leden dan flink strijd tegen elkaar."

Tot hoe lang duurt het bloeiseizoen van de dahlia's?

,,Dat wisselt, maar gemiddeld tot en met de maand september. Simpel gezegd duurt het seizoen tot de vorst toeslaat. Dan ben je afgewerkt, verrotten de planten en sterft de boel af. Vervolgens is het wachten tot het seizoen in mei weer begint. Als we geluk hebben, duurt het seizoen tot half oktober. In veertig jaar tijd heb ik het twee keer meegemaakt dat ik begin november met Allerheiligen een bloemenstuk van verse dahlia's op het graf kon leggen van overleden dierbaren. Dat is echt heel bijzonder en komt dus zelden voor."

Tenslotte: wat betekent Floribus Decora?

,,Vrij vertaald: zeg het met bloemen; een toepasselijke naam voor onze vereniging. Het is en blijft voor mij een mooie hobby. Als je het goed wil doen, moet je tijdens het bloeiseizoen van de dahlia's eigenlijk om de twee dagen even een half uurtje aan de slag met je bloemen. Het mooie van deze hobby vind ik de strijd die je moet leveren met de natuur, want dahlia's zijn heel gevoelig voor weersomstandigheden. Het seizoen waarin dahlia's bloeien is bovendien over het algemeen maar heel kort, zeg maar zo'n acht weken. Dan moet het gebeuren. Na veertig jaar beleef ik nog steeds ontzettend veel plezier aan het kweken van dahlia's. Het blijft een heel leuk verzetje."
14 september 2006

Print deze pagina

Terug