ENGELSE AANVOERDER MAAKT EIND AAN ZEGEREEKS

Halve finale eindpunt voor Michael van Gerwen

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Michael van Gerwen deelt in de Esdoorngaard handtekeningen uit aan zijn fans.

Na Raymond van Barneveld, Australiër Simon Whitlock en Engelsman Mervyn King was Martin Adams een maatje te groot voor de Boxtelse darter Michael van Gerwen op het top 32-toernooi om de World Darts Trophy in Utrecht. De aanvoerder van het nationale Engelse dartsteam versloeg het 17-jarige talent zaterdag 9 september in de halve eindstrijd met 6-4.

Desondanks was de zegereeks van Van Gerwen op zijn tweede top 32-toernooi indrukwekkend. Na zijn 3-2 overwinning op meervoudig wereldkampioen en Lakesidewinnaar Raymond van Barneveld op maandag 3 september en de benauwde overwinning op de Australische topper Simon Whitlock op dinsdag 5 september, was Mervyn King donderdag 7 september de derde loodzware tegenstander voor de Boxtelaar op rij. De Engelsman heeft al meerdere grote toernooien op zijn naam staan. Zo won hij vorig jaar de International Darts League in Nijmegen en in 2004 de World Masters in Bridlington. Daarnaast bezette hij begin dit jaar de nummer één positie op de wereldranglijst.

King begon het duel tegen Van Gerwen uitstekend. Hij brak de jeugdige Nederlander al snel en greep indrukwekkend de eerste set. In de tweede set kon de Brit Van Gerwen weer op een achterstand zetten, maar hij verzuimde op de belangrijke momenten uit te gooien. De Boxtelaar profiteerde koel en bracht de stand terug tot 1-1. Daarna ontspon zich een enerverend duel, waarin King wel het initiatief hield, maar Van Gerwen voor de pauze niet van zich af kon schudden (2-2).

STIL
Na de break lukte dat de Engelsman wel. Van Gerwen had moeite om in de vijfde set zijn hoge niveau van voor de pauze vast te houden en daar profiteerde King van. Hij brak de Boxtelaar en nadat hij ook de zesde set, die hij zelf was begonnen, op zijn naam schreef werd het publiek stil. De Engelsman had nog maar aan één set voldoende om Van Gerwen uit het toernooi te knikkeren.

Maar zover liet Van Gerwen het niet komen. Hij herstelde zich met enkele mooie hoge scores en knappe finishes. Hij bracht de stand terug tot 4-3 en kreeg zo het publiek weer achter zich. Dat gaf de Boxtelaar vleugels. Met de fans, die naarmate de partij vorderde steeds luidruchtiger achter de Brabander gingen staan, als grote steun lukte het Van Gerwen om King de duimschroeven aan te draaien. De vijfde leg in de achtste set moest de beslissing gaan brengen. De Engelsman kreeg kansen om het duel in zijn voordeel te beslissen, maar miste. De Boxtelaar bleef wél koel en kwam terug tot 4-4 in sets.

Dat was een mentale tik voor de Engelsman. Van Gerwen kreeg vleugels en stoomde ook in de laatste set door. Hij won de eerste leg en King de tweede. Van Gerwen greep vervolgens de derde leg. Daarna mocht King de vierde leg beginnen, maar hij had duidelijk last van de spanning. De Engelsman begon met een lage score, waar Van Gerwen handig gebruik van maakte. Met hoge scores liep hij weg bij de Engelsman. Zonder de druk van King, die ver achterbleef, kostte het de Boxtelaar geen moeite de beslissende dubbel 16 uit te gooien. Het gejoel van het publiek na de derde stunt van Van Gerwen klonk oorverdovend.

HIGH FIVES
In de spelerslounge kreeg Van Gerwen massaal complimenterende handdrukken en high fives van zijn collega-darters voor zijn prestatie. Dertienvoudig wereldkampioen Phil Taylor tikte het jonge talent trots op diens wang. Van Gerwen kon een schalkse lach niet onderdrukken. De Engelse- en vaderlandse pers staan wilden allemaal een reactie van de verrassing van het toernooi.

,,Toen ik met 4-2 achter kwam te staan wist ik dat het lastig zou worden om Mervyn nog in te halen, maar je moet nooit opgeven”, liet de Boxtelaar weten. ,,Vooral vlak na de pauze ging het niet zo soepel met me. Met name de triples twintig wilden toen niet vallen, maar dat verbeterde gelukkig in de sets daarna. Ik ben blij.” En ook de fans, die Van Gerwen lopende het duel steeds meer aanmoedigden, kregen een pluim van Van Gerwen. ,,Het publiek is de grootste steun die je als darter kunt hebben.”

PUBLIEKSLIEVELING
Wilma van Gerwen, de trotse moeder van Michael, had na het duel tegen King geen stem meer over. ,,Vind je het gek, na zo’n wedstrijd?”, vraagt ze retorisch. Ze had de winst op de Engelsman wel zien aankomen. ,,Michael heeft anderhalf jaar geleden in Veldhoven ook van King gewonnen. Natuurlijk had King in de vorige ronde tegen Darryl Fitton goed gespeeld, dus we wisten dat het moeilijk zou worden. Maar we wisten ook dat Michael kans had op de winst. En die kans heeft hij gegrepen. Ik ben supertrots op hem.”

Vooruitblikkend op de halve finale tegen Martin Adams was moeder Van Gerwen realistisch. ,,Dat is een lastige tegenstander. Maar laten we hopen dat Michael hem, net als tijdens de International Darts League in Nijmegen, verslaat in een zinderende wedstrijd.” Maar dat lukte Van Gerwen niet. Adams had zich uitstekend voorbereid op het duel en het lukte hem de jonge publiekslieveling op een 2-0 achterstand in sets te zetten. Daarna vocht de Boxtelaar zich op een imponerende manier terug in de wedstrijd. ’Mighty Mike’ bereikte de pauze zelfs met een 3-2 voorsprong.

Na de break bleek Van Gerwen echter niet meer in staat het hoge niveau vast te houden. Langzaam maar zeker liep ’Wolfie’ bij hem weg. De Boxtelaar maakte nog wel indruk toen hij een set bijna met de minimale negen darts uitgooide (hij miste dubbel 12, waardoor hij een reischeque van 20.000 euro misliep) en de hoogst mogelijke finish (170) uitwierp, maar de wedstrijd ging naar Adams. Het werd 4-6.

Adams verloor zondag in de eindstrijd van zijn landgenoot Phil Taylor met 7-2.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Iedereen wil met Mighty Mike op de foto...
14 september 2006

Print deze pagina

Terug