AMBULANCEPOST GEOPEND MET DEMONSTRATIES

'Ramptoeristen' voor een keertje welkom

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat het autodak is verwijderd wordt het 'slachtoffer' op een wervelplank gehesen om rugletsel te voorkomen.

Met loeiende sirenes af en aan rijdende ambulances, brandweerauto's en politiewagens en Ėmotoren zorgden zaterdag 9 september voor veel bekijks op het terrein voor de nieuwe ambulancepost en de naastgelegen brandweerkazerne aan de Brederodeweg. Met een druk bezochte open dag vol demonstraties vierden de gezamenlijke hulpdiensten de officiŽle opening van de uitvalsbasis voor ziekenauto's in Boxtel.

Tijdens een geŽnsceneerd auto-ongeluk op het terrein voor de brandweerkazerne lieten medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening, brandweer en politie zien hoe zij doorgaans te werk gaan als zij uitrukken. De aandacht voor een bekneld geraakte automobilist, het stabiliseren van het voertuig en het bevrijden van het slachtoffer door met een hydraulische snijder het autodak te verwijderen; alle handelingen werden uitvoerig gedemonstreerd en toegelicht.

Ook werd getoond hoe een slachtoffer veelal rechtstandig met behulp van een zogeheten 'wervelplank' uit het voertuig wordt gelicht om zodoende de kans op blijvend rugletsel te voorkomen. De scherpe delen van de onttakelde personenauto werden afgeschermd met fel oranje gekleurde zakjes. De multidisciplinaire demonstratie werd vooral gehouden om het nieuwsgierige publiek ervan te doordringen dat de hulpverleners tijdens ťchte calamiteiten geen behoefte hebben aan kijkers, zo meldde een woordvoerder van de politie.

Naast twee oefeningen konden bezoekers ook rook- en blusoefeningen achter de brandweerkazerne volgen of de twee antieke ladderwagens uit Liempde en Sint-Michielsgestel bewonderen. Maar ook de moderne voertuigen konden van binnen en buiten worden bekeken. Zoals de zogeheten crashtender, de grote bluswagen van vliegveld Welschap die slechts met heel veel moeite Boxtel had kunnen bereiken. Omdat de rijksweg A2 door wegwerkzaamheden was afgesloten moest het gigantische gevaarte via secundaire wegen naar de open dag worden gereden.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De demonstratie waarbij de gezamenlijke hulpdiensten hun inzet bij een geŽnsceneerd auto-ongeluk toonden, trok veel bekijks.

HARTSLAG METEN
Naast een blik werpen in de ziekenauto's konden bezoekers hun hartslag laten meten door het ambulancepersoneel. ,,Met een zuurstofgehalte van 99 procent en 82 hartslagen per minuut hoef je je niet ongerust te maken. Prima in orde", kreeg de 11-jarige Susan Attevelt te horen toen zij haar wijsvinger uit een speciaal knijpertje haalde.

Ook haar vader Sjef onderging de test. ,,78 slagen per minuut; u maakt zich minder druk", glimlachte de GGD'er. Ook het zuurstofgehalte in het bloed van pa Attevelt was met 99 procent optimaal. ,,Pas met 92 procent gaan we extra zuurstof toedienen", zo meldde de ambulanceverpleger.

De rondgang langs de ziekenauto's haalde bij Attevelt herinneringen op aan het brommerongeval dat hij ooit meemaakte. ,,Een eenzijdig ongeluk waaraan ik een open beenbreuk overhield. Ik had enorm veel pijn en kreeg in de ambulance lachgas toegediend. De pijn verdween snel, maar ik bleef gewoon bij bewustzijn. Ik ben de mensen die me toen hebben geholpen nog steeds dankbaar."

Attevelt en zijn dochter grepen de open dag aan om eens een kijkje achter de schermen te nemen. ,,Je komt hier zo vaak langsgereden, maar nu kunnen we ook eens zien hoe het er hier binnen aan toegaat. Zulke demonstraties dragen er aan bij dat ook kinderen zich bewuster worden van wat er bij komt kijken als er ongelukken gebeuren. Pet je af voor deze mensen. Gigantisch wat hier gebeurt, normaal zie je zoiets alleen in de film." Susan toonde zich al even enthousiast. ,,Ik ben net in de hoogwerker geweest. Wel vijftien meter hoog. Keigaaf. Ik kon over heel Boxtel uitkijken."

VASTHOUDEND
Met de onthulling van de belettering is de nieuwe ambulancepost aan de Brederodeweg zaterdag officieel in gebruik. In zijn toespraak prees burgemeester Frank van Beers het doorzettingsvermogen van zowel de plaatselijke politieke groepering Boxtels Belang als zijn voorganger Jan van Homelen. Door hun vasthoudendheid is de Boxtelse ambulancepost op deze centrale plek in de regio uiteindelijk tot stand gekomen, stelde Van Beers.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De grote crashtender van vliegveld Welschap maakte veel indruk tijdens de open dag.
14 september 2006

Print deze pagina

Terug