BURGEMEESTER VAN BEERS VERRICHT OFFICIňLE OPENING

Rondje Lennisheuvel verdient beter weer

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers verrichtte zondag de opening van het Rondje Lennisheuvel. Hij onthulde samen met Peter ManniŽn van de Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel een kaart met daarop een overzicht van de nieuwe wandelroutes.

Het had zo mooi kunnen zijn. Het Rondje Lennisheuvel werd zondag 3 september officieel geopend en rondom deze happening waren tal van activiteiten georganiseerd. Zo stonden drie nieuwe wandeltochten, muzikale optredens en een ballonnenwedstrijd voor de jeugd op het programma. Ook konden de kinderen zich vermaken in een draaimolen en op een springkussen. Langs de wandelroutes was het voor de wandelaars mogelijk om onder meer te genieten van een show met antieke landbouwwerktuigen en een demonstratie schapen drijven. Het slechte weer was een spelbreker, maar kon de pret niet helemaal drukken...

Zondag rond de klok van tien uur, het tijdstip waar op het startsein zou klinken voor de wandeltochten, zijn er bij de muziekkiosk en gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel weinig vrolijke gezichten te zien. Peter ManniŽn van de Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel (CROL), het orgaan dat de wandeltochten heeft uitgezet in opdracht van het wijkberaad, vreest dat veel potentiŽle deelnemers door het slechte weer zullen afhaken.

ManniŽn: ,,Als mensen wakker worden zullen ze denken: ik schuif het maar voor me uit. Ik heb geen flauw idee hoeveel mensen er vandaag zullen komen. Aan het eind van de middag zou het beter weer worden, maar dan zijn wij natuurlijk net klaar. De afgelopen dagen was het nog prima weer en juist vandaag is dat niet het geval. Zul je altijd zien", baalt ManniŽn.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers spreekt vanuit de muziekkiosk zijn waardering uit voor de inspanningen van de organisatie van het Rondje Lennisheuvel.

Ondanks het slechte en trieste weer heeft zich toch een handjevol wandelaars gemeld bij het gemeenschapshuis, waaronder leden van de Boxtelse wandelsportvereniging De Keistampers. Natuurlijk is boegbeeld Frans van Gulik ook van de partij. ,,Het is heel jammer voor de organisatoren dat het zo'n slecht weer is, maar dat risico heb je altijd met buitenevenementen. Wij zijn hier met een man of twintig en zijn van plan om gewoon van start te gaan. We hebben gezegd dat we zouden komen en als we dat doen, dan komen we ook."

Toon van Grinsven, net als ManniŽn lid van CROL, deelt intussen wandelroutes en consumptiebonnen uit aan enkele wandelaars. De bonnen kunnen de deelnemers onderweg besteden op een van de terrassen. Vandaag kan men hiervoor terecht bij het boerderijterras Jacobushof aan de Middendreef, herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg en cafť De Trol in Lennisheuvel.

Bij de Jacobushof kunnen de deelnemers zich tijdens een pauze vermaken met een show van antieke landbouwwerktuigen, terwijl bij De Schutskuil een demonstratie schapen drijven wordt verzorgd. Bij manege S-Hoeve op Boseind kunnen kinderen een gratis ponyritje maken en bij biologische veehouderij Hoeve Bosrand kan de potstal bezichtigd worden.

IMPULS
Met de drie nieuwe wandelroutes ťn een rolstoeltocht door het buitengebied hoopt het kerkdorp Lennisheuvel zijn rol in Het Groene Woud een impuls te geven. De wandeltochten die zijn uitgezet voeren langs de Heerenbeek en naar het Kinderbos en de Oetendonken. Over bestaande zand- en bospaden en nieuwe doorsteken kunnen wandelaars zich laten verbazen door het natuurschoon en de onverwachte doorkijkjes in het boerenland.

Elk van de drie Rondjes Lennisheuvel is ongeveer tien kilometer lang, halverwege is er plek om te pauzeren. Dat kan bijvoorbeeld bij de Jacobushof, waar onder anderen Joke en Sjef Vorstenbosch en Maria Vriens zondag rond de klok van twaalf uur even tot rust komen. Ze hebben niet zoveel oog voor de show van antieke landbouwwerktuigen die op het weiland tegenover het boerderijterras plaatsvindt. De show heeft overigens over belangstelling niet te klagen, maar de bezoekers bestaan over het algemeen niet uit deelnemers aan de wandeltochten, maar uit belangstellenden die speciaal voor dit evenement naar de Middendreef zijn gekomen.

,,We zijn rond tien over tien vertrokken en hebben inmiddels zoín zeven tot acht kilometer gelopen. Het is ondanks de buien best fijn wandelweer. De temperatuur is prima en omdat het zo hard waait, regent het ook weer niet zo heel hardĒ, zegt Joke Vorstenbosch. ,,En ach, als je niet tegen regen kunt, wordt het moeilijk om iets te ondernemen in een land als Nederland. Dat is voor ons niet zoín probleem.Ē

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hier draait het Rondje Lennisheuvel om: wandelen over bestaande zand- en bospaden en nieuwe doorsteken en vooral genieten van de mooie natuur. Ondanks het slechte weer nam zondag een redelijk aantal wandelaars deel aan de verschillende tochten.

Gerard Spijkers, die ook aan de tafel zit bij de Jacobushof, is het met zijn wandelgenoot eens. ,,Ik ben zelf lid van De Keistampers en zet ook routes uit. Ik moet de makers van deze routes complimenteren want ze hebben enkele mooie en nieuwe stukken ontdekt, vooral in de buurt van De Schutskuil. Wij lopen zelf de Kinderbosroute, al zijn we nu een beetje van de route afgeweken.Ē

Even verderop bij De Schutskuil aan de Oude Grintweg zijn rond de klok van half ťťn nog niet veel wandelaars gepasseerd, zo laten twee in oranje hesjes geklede vrijwilligers van het Rondje Lennisheuvel weten. Op een grasveld achter de herberg zitten de mensen die de demonstratie schapen drijven verzorgen te wachten op bezoekers. Het is mooi om te zien hoe de schapen door de schapendrijver en honden bij elkaar gehouden worden, maar veel belangstelling trekt de demonstratie vooralsnog niet. ,,Nee, veel wandelaars hebben we nog niet gezien. Maar misschien komt dat nog, want het is nog redelijk vroeg en het weer werkt natuurlijk ook niet echt meeĒ, zegt een van de aanwezigen.

OPENING
In het centrum van Lennisheuvel wordt het bij de muziekkiosk rond de klok van half twee steeds drukker. Mensen die de wandelroutes te lang vinden en toch het Rondje Lennisheuvel willen meemaken, kunnen even verderop bij cafť De Trol in de paardentram stappen. Burgemeester Frank van Beers en zijn vrouw zijn ook gearriveerd, net als de wethouders Ger van den Oetelaar en Wim van Erp en hun partners.

Kinderen vermaken zich intussen op het springkussen en in de draaimolen die nabij de kiosk zijn opgesteld, terwijl de plaatselijke fanfare Sint-Arnoldus voor sfeervolle muziek zorgt. Het zorgt voor een prachtig en typisch dorpstafereel, zeker als het plein tussen het gemeenschapshuis en de Sint-Theresiaschool, waar onder meer standjes staan van IVN en de biologische boerderij De Schoffel, vol begint te stromen. Van Grinsven, die nog altijd de informatiestand bemant, laat weten dat in totaal zoín 120 wandelaars onderweg zijn. ,,Gelet op het weer valt dat helemaal niet tegenĒ, zegt hij.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij boerderijterras Jacobushof aan de Middendreef was zondag een show van antieke landbouwwerktuigen te zien.

Het officiŽle gedeelte gaat beginnen. Peter ManniŽn laat weten dat het weer de organisatie niet geholpen heeft, maar blijft positief. ,,Het gaat de goede kant op.Ē Burgemeester Van Beers spreekt vervolgens troostende woorden richting de organisatie en geeft aan dat het Rondje Lennisheuvel geen eenmalige actie is. ,,Iedereen kan de routes lopen wanneer men maar wil. Een pluspunt is dat er rustpunten zijn waar mensen in verschillende uitspanningen even kunnen pauzeren. Positief is ook dat de makers van de routes gedacht hebben aan de mensen die minder goed ter been zijnĒ, zegt Van Beers, die complimenten geeft aan de organisatie en alle vrijwilligers.

,,Waar een klein dorp groot in kan zijn. De manier waarop de wandelroutes tot stand zijn gekomen en zijn uitgezet, is iets waar veel steden en grotere gemeenten een puntje aan kunnen zuigen. Dat kan alleen als veel mensen zich er voor willen inzetten. Lennisheuvel maakt onderdeel uit van Het Groene Woud en dat is mooi, maar dan moet daar wel iets mee gebeuren. Lennisheuvel heeft laten zien hoe dat gedaan kan worden.Ē

Aan het eind van de officiŽle bijeenkomst onthult burgemeester Van Beers samen met ManniŽn een informatiepaneel waarop een overzichtelijke kaart te zien is met daarop de wandelroutes. De aanwezigen applaudisseren, terwijl iets verderop een groep wandelaars alweer is vertrokken voor een van de wandelroutes. Het regent nog steeds een beetje, maar echt verstokte wandelaars en liefhebbers van de natuur laten zich daar niet door weerhouden. Zo lijkt het gezien de opkomst bij de openingshandeling en de redelijke deelname aan de wandeltochten toch geen verloren dag te worden, al hadden alle aanwezigen de organisatie van het Rondje Lennisheuvel betere weersomstandigheden gegund.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de uitspanningen waar de deelnemers aan het Rondje Lennisheuvel zondag konden uitblazen was herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg. Hier werd een demonstratie schapen drijven verzorgd.
7 september 2006

Print deze pagina

Terug