SCHUTTERSTREFFEN KLEURRIJK SCHOUWSPEL

Boxtelse gildetamboer pakt Europese titel

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Trots toont gildetamboer Theo Klomp de trofee die hij zaterdag in de ereklasse won tijdens het Europees Schutters Treffen in Heeswijk.

Tot tweemaal werd de start van de grootscheepse gildeoptocht tijdens het Europese Schutters Treffen bij kasteel Heeswijk zondag getroffen door een fiks noodweer. Dat de kleurrijke kostuums van de ongeveer vijftienduizend gildebroeders uit zes verschillende landen doordrenkt raakten door de stortregens, deed geen afbreuk aan de pret. Voor de Boxtelse tamboer Theo Klomp, lid van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, al helemaal niet. Hij werd zaterdag Europees kampioen trommen in de ereklasse.

Het was dan wel een strijd om het Europees kampioenschap, maar de meeste tegenstanders die Klomp in de ereklasse ontmoette waren Brabanders. Geen wonder want de gilden in deze provincie verschillen sterk van schutterijen uit Gelderland en Limburg. Om van landen als Duitsland, Polen en België nog maar te zwijgen. Desalniettemin geniet de Boxtelse gildetamboer van het succes dat hij zaterdag behaalde.

,,Met 84,5 van de maximaal 100 te behalen punten bleef ik mijn naaste concurrent uit Oss nipt voor. Het verschil was slechts één punt. Na afloop was ik lang niet zeker dat ik met de titel aan de haal zou gaan. Maar een gemiddeld rapportcijfer van 8,5 punt was uiteindelijk toch voldoende om een dikke eerste prijs te pakken." Klomp kijkt bewonderend naar het beeld dat hij mee naar huis kreeg: een sculptuur van een tamboer met daarop een zilveren schildje gemonteerd. Het beeld krijgt een ereplaats in de woning van Klomp aan de Kapelweg.

De eerste prijs tijdens het Europese Schutters Treffen is zonder twijfel het hoogtepunt in zijn tromcarrière van de Boxtelse tamboer. ,,Als geboren Gemondenaar heb ik leren trommen van Willy Schellekens, de meestertamboer van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina. Later heb ik tien jaar bij de drumband van fanfare Sint-Lambertus gespeeld, maar toen ik trouwde heb ik mijn trom aan de wilgen gehangen."

Klomp verhuisde naar Boxtel en was erbij toen hier tien jaar geleden een nieuw gilde werd opgericht. ,,Ik raakte opnieuw geïnteresseerd in het gildeleven. Sinds de heroprichting van Sint-Barbara & Sint-Joris heb ik het trommen weer opgepakt en inmiddels tijdens diverse gildefeesten eerste prijzen veroverd. Maar zo'n grote wedstrijd als het Europees Schutters Treffen was toch wel een heel bijzondere ervaring. Er waren vele duizenden gildeleden op de been; een kleurrijk geheel", vertelt Klomp. ,,En extra spannend was het natuurlijk ook wel", erkent hij lachend.

SCHUILEN
Ook de gilden uit Gemonde, Liempde en Esch toonden zich onder de indruk van het schutterstreffen aan de voet van kasteel Heeswijk. ,,Een grandioos evenement. Alleen jammer dat we tijdens de optocht op een verschrikkelijke hoosbui werden getrakteerd. We waren al aan het trekken toen de regen losbarstte en hebben onderweg geschuild in een boerenschuur, maar onze pakken waren toen al doornat", vertelt hoofdman Toon Pennings van het Gemondse Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan. Ook het Boxtelse gilde haalde een nat pak toen men zich op wilde gaan stellen voor de optocht.

Deken-schrijver Jos Beerens van de Liempdse broederschap van Sint-Antonius Abt toont zich ook enthousiast: ,,We hebben weliswaar geen zilverprijzen gewonnen en Toon van Rijssel viel net buiten de finale van het koningschieten, maar we hebben wel de optocht gelopen met veel publiek. En na afloop heerste in de reusachtige feesttent een fantastische stemming. Achteraf zijn de echte winnaars van het schutterstreffen de stomerijen die al die fraaie kostuums moeten reinigen. Er liep heel wat moois bij! Het was al met al een unieke happening, die de moeite waard was. Er gaan nu al stemmen op om in 2009 ook naar het volgende Europese Schutters Treffen in het Belgische Kinrooi te gaan."

Van het Essche Sint-Willebrordusgilde kampeerden acht jongeren enkele dagen in een tent op het wedstrijdterrein bij kasteel Heeswijk. Ze beleefden er een prachtig weekend, vertelt hoofdman en koning Wim van der Pasch. De Essche schuts hield het overigens droog. ,,We arriveerden zondag te laat op het gildeterrein omdat we in de file stonden. De weg naar Heeswijk stond vol met autoverkeer dat slechts stapvoets vooruit kwam. Toen we eenmaal bij het kasteel waren aangekomen waren de twee buien al gevallen zodat we droog de hele optocht hebben kunnen uitlopen", aldus Van der Pasch.

Zo'n vijftienduizend leden van ruim vijfhonderd gilden uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Polen kwamen afgelopen weekeinde in de gemeente Bernheze samen voor het driejaarlijkse Europese Schutters Treffen. De vier schutsen uit de dorpen van Bernheze (Heeswijk, Dinther, Vorstenbosch en Nistelrode) tekenden gezamenlijk voor de organisatie van het grootscheepse evenement dat zijn vijftiende editie beleefde.

Van de vijf gildekoningen uit het verspreidingsgebied van deze krant plaatste zich niemand voor de finale van het koningschieten. De Pool Tadeusz Zyla werd tot Europese gildekoning gekroond. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen die werden behaald door de gilden uit deze regio.

Trommen ereklasse: 1. Theo Klomp (Sint-Barbara & Sint-Joris Boxtel). Kruisboogschieten op wip: 5. Wilfred v.d. Leest (Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde); 6. Ton Steenbakkers (Sint-Barbara & Sint-Joris Boxtel). Vendelen klasse B: 1. Johan v.d. Schoot (Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde) Groepsvendelen viertallen: 3. Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde) Kruisboogschieten viertallen: 2. Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde).
31 augustus 2006

Print deze pagina

Terug