RUUD SLEUMER WERKT AAN NIEUWE EXPOSITIE

Kunstwerken van hobbyblokken en vloertegels

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ruud Sleumer aan het werk in zijn atelier. De Boxtelse kunstenaar bereidt een expositie voor die tijdens het Herfstfestijn te zien is in de bibliotheek.

De Boxtelse kunstenaar Ruud Sleumer exposeert binnenkort nieuwe kunstwerken in de openbare bibliotheek aan de Burgakker. Deze week legde Sleumer de laatste hand aan een aantal opvallende tweeluiken die met elkaar verbonden zijn met veters, steigertouw of oude ringbanden. ,,Ik geniet van experimenteren van gebruikt materiaal."

Taalschilderijen. Zo worden de kunstwerken van Sleumer doorgaans omschreven. De in Groningen geboren kunstenaar heeft een voorliefde voor het werken met letters en teksten; veel schilderijen zijn voorzien van runentekens en andere uitingen van taal. ,,Vroeger schilderde ik veel naamborden, voor notarissen en tandartsen", verklaart hij zijn belangstelling voor taal en schrift. ,,Bordjes met strakke letters, ik heb er een heleboel gemaakt. Dat ambacht hoorde bij het vak van huisschilder, helaas is het uit beeld geraakt door de opkomst van de computer."

Zijn nieuwste kunstwerken sluiten prima aan bij de omgeving van de bibliotheek, zo vertelt Sleumer. In een leeszaal passen kunstwerken die eruit zien als een tweeluik of een opengeslagen boek waarop teksten of flarden van teksten staan. ,,Het eerste kunstwerk dat volgens die manier is geschilderd hangt in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis en verwijst naar het thema 'Samen op weg naar een duurzame toekomst'", vertelt de kunstenaar.

Hij heeft voortgeborduurd op dat thema en talloze kunstwerken gemaakt. Opvallend is dat alle werken gemaakt zijn met hergebruikte materialen. Een kaft van een hobbyblok van het Kruidvat, lege notitieboekjes van Action, oude ringbanden, kerstlint en steigertouw zijn materialen die als basis dienen voor de kunstwerken. ,,Als ik een ringband nodig heb om twee schilderingen aan elkaar te rijgen, koop ik een map waaruit ik alle blaadje scheur", grinnikt Sleumer. ,,De ringband houdt de schilderingen bij elkaar."

OUDE MATERIALEN
De kunstenaar heeft een voorliefde voor oude materialen. Tijdens een schilderklus in Boxtel nam hij alle oude vloertegels mee waarop de lijmresten nog duidelijk aanwezig waren. Na een grondige schoonmaakbeurt dienen de vloertegels als basis voor de taalschilderijen. Met houtlijm schrijft Sleumer zowel leesbare als onleesbare tekens op de panelen, die vervolgens beschilderd worden.

Vervolgens worden de creaties ingelijst. ,,Dat doe ik helemaal zelf, ik heb geen lijstenmaker nodigt", stelt de kunstenaar. Sinds hij beschikt over een passe-partoutsnijder en een hakmachine, is het vervaardigen van een passende houten lijst een fluitje van een cent. ,,Kunstwerken op papier lijst ik in achter glas, de werken met reliŽf komen in een open lijst te hangen." Dat kijkers de kunstwerken dan makkelijk aan kunnen raken deert Sleumer niet. ,,Aanraken mag! Deze werken kun je zelfs buiten hangen, er gebeurt niks mee."

De kunstenaar combineert het werk in zijn atelier met het werk als huisschilder. Een ideale combinatie. ,,Mensen die denken dat ik liever alleen kunst maak, slaan de plank helemaal mis", stelt Sleumer. ,,Juist als je drie dagen in een atelier hebt gezeten, is het heerlijk om kozijnen en deuren te schilderen en weer eens onder de mensen te komen. Vooral als ik leuke pandjes mag schilderen, geniet ik heel veel."

De expositie van Ruud Sleumer in de bibliotheek is te bezichtigen van 18 september tot en met 2 oktober. Tijdens het Herfstfestijn op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober zijn de kunstwerken ook te bezichtigen. In oktober verhuist de expositie naar galerie Werfkade in Groningen.
31 augustus 2006

Print deze pagina

Terug