MEESTERKOK JAN VAN DE VEN GEEFT MASTERCLASSES

'Ik ben kok in hart en nieren'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse meesterkok Jan van de Ven in actie.

De geboren en getogen Boxtelaar Jan van de Ven (50) kijkt uit naar 11 september. Nadat hij eind vorig jaar met zijn eigen bedrijf 'Jan van de Ven Meesterkok' startte, gaat hij vanaf deze datum als nevenactiviteit cursussen verzorgen in zijn woonplaats. Daarvoor werkt Van de Ven, die eerder als kok actief was in onder meer Villa Catharina in Boxtel, Kasteel Maurick in Vught en restaurant De Witte in Amersfoort, samen met kookstudio De Fijnproeverij aan de Wilhelminastraat in Boxtel.

Kookliefhebbers die de fijne kneepjes van het culinaire vak willen leren van een zeer ervaren meesterkok kunnen deelnemen aan diverse cursussen. Deze worden elke maandag en woensdag door Van de Ven verzorgd in thematische blokken van telkens vier lessen.

,,Verspreid over het cursusjaar zijn er acht verschillende hoofdthema's die telkens worden afgewisseld met een korte eendaagse cursus. Een voorbeeld is internationale hapjes, maar verder staan ook onder meer kreeft en Brabantse streekgerechten op het programma", aldus Van de Ven.

,,De cursussen op maandag zijn zogenoemde masterclasses, die bedoeld zijn voor gevorderden en (semi)profs, terwijl op woensdag iedereen welkom is. Ook mensen die niet goed kunnen koken mogen deelnemen. Alles wordt dan in begrijpelijke taal uitgelegd, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt. Een cursus duurt gemiddeld 4,5 uur en wordt vooralsnog alleen in de avonduren gegeven."

MEESTERKOKEN
Er zijn diverse manieren om mee te doen aan de cursussen Meesterkoken. Zo is het mogelijk om n cursus van vier opeenvolgende lessen te volgen f uit elk themablok n les te kiezen. Op basis van de beschikbare plaatsen is het ook mogelijk om een losse les te volgen of deel te nemen met een zogeheten tien-strippenkaart.

Van de Ven: ,,Ik ben kok in hart en nieren en vind het heerlijk om mijn kennis en ervaring over te brengen op bijvoorbeeld jonge koks en liefhebbers. Toen mijn vorige baan bij het ministerie van Defensie mij niet meer bracht wat ik ervan verlangde, mede door een reorganisatie waardoor veel zaken uitbesteed werden, heb ik in december 2005 mijn eigen bedrijf opgestart", aldus de Boxtelaar.

,,Activiteiten die ik met mijn bedrijf verricht zijn onder meer het geven van advies aan horecaopleidingen over het opzetten van lesprogramma's en het schrijven van examens. Ook houd ik me bezig met foodstyling, wat staat voor het bereiden van visueel perfecte gerechten voor reclamefoto's. Verder geef ik trainingen aan horecapersoneel, verzorg ik de catering en kom ik bij de mensen thuis om een diner te koken of workshops te geven. Dan kunnen mensen onder mijn begeleiding een diner naar keuze maken, het mag van alles zijn: van tapasgerechten tot vijf- of viergangenmenu's."

Volgens Van de Ven is er al veel vraag naar de workshops aan huis. ,,Dat zijn hele gezellige bijeenkomsten. Eerst moet het ijs even breken, maar dat duurt nooit lang. De mensen vermaken zich prima, vooral ook omdat ze in hun eigen omgeving zijn en zelf vind ik het ook heel erg leuk om te doen. De workshops houd ik overigens voornamelijk in deze regio."

Van de Ven benadrukt dat hij op het gebied van workshops en catering niet 'exclusief' wil zijn. ,,Ik wil me onderscheiden door kwaliteit en niet door de prijs, vandaar ook dat ik heel breed actief ben, alles van barbecues tot luxe buffetten. Ik zorg ervoor dat alles vers is en hanteer geen standaardlijst. De gerechten worden in samenspraak met de mensen samengesteld."

BEDRIJFSNAAM
Van de Ven behaalde zijn meesterkoktitel in 1983 en was destijds met zijn 27 jaar de jongste meesterkok in Nederland. In die tijd was hij werkzaam bij restaurant De Witte in Amersfoort, dat toen in het bezit was van een Michelinster. ,,Ik ben heel trots op de titel meesterkok, want het is de hoogste aanduiding van vakbekwaamheid in Nederland. Ik hoefde daarom ook niet lang naar een geschikte naam voor mijn eigen bedrijf te zoeken", lacht Van de Ven, die na een lange periode in de horeca ging werken voor Defensie en het daar uitstekend naar zijn zin had.

,,Ik heb daar veel leuke dingen mogen doen. De uitdaging was het opkrikken van het kwaliteitsniveau bij de horeca van Defensie en het organiseren van grote evenementen. Daarnaast was ik chef van het Militair Culinair Team, waarmee we met succes hebben deelgenomen aan internationale wedstrijden. Ik heb in mijn tijd bij Defensie veel topdiners mogen verzorgen, zowel nationaal als internationaal en ben bijvoorbeeld ook een keer naar Bosni gevlogen om gerechten te maken voor een Nederlands detachement."

Van de Ven bestempelt zijn loopbaan bij Defensie als een prachtige tijd, maar als zelfstandig ondernemer heeft hij het nu ook goed naar zijn zin. ,,Het gaat prima. Hoewel ik nog niet zo lang bezig ben, mag ik zeker niet klagen over de hoeveelheid werk. In mijn bedrijf breng ik verschillende disciplines samen en juist die afwisseling maakt het werk zo leuk." Voor aanmelding en meer informatie over de cursus 'Meesterkoken' kan men terecht op de website van Jan van de Ven: www.meesterkoken.nl.
31 augustus 2006

Print deze pagina

Terug