CATALOGUS MET FIETS- EN WANDELROUTES

'Rattenvanger' brengt Boxtel in beeld

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers (links) en wethouder Anton van Aert bij het paard van Arthur Spronken op de Markt. Hannie van Schijndel van de VVV Boxtel en voorzitter Marja Reitsma (rechts) van de Kunststichting geven aan de hand van het boekje 'Boxtel in beeld' uitleg over het bronzen beeld.

De rattenvanger van Hamelen werd door het stadsbestuur in het gelijknamige sprookje niet gewaardeerd voor zijn diensten. Als straf voerde de fluitist alle kinderen de stad uit. De gang die de leden van de Kunststichting Boxtel en hun genodigden woensdag 30 augustus maakten door het gemeentehuis had veel weg van de tocht uit het sprookje van de gebroeders Grimm...

De presentatie van de catalogus met wandel- en fietstochten langs de beelden in de openbare ruimte van de gemeente Boxtel viel deels in het water door de regen. Het boekwerkje 'Boxtel in beeld', uitgegeven door de plaatselijke Kunststichting in het kader van haar tienjarig bestaan, voert belangstellenden langs 54 sculpturen, plastieken en andere kunstwerken in het straatbeeld.

Op het bordes voor het gemeentehuis kregen burgemeester Frank van Beers en wethouder Anton van Aert de eerste exemplaren van het boekje dat is samengesteld door voorzitter Marja Reitsma van de Kunststichting en Hannie van Schijndel van de lokale VVV.

NIET ZORGVULDIG
,,Een cadeautje van de Kunststichting voor de inwoners van Boxtel. De kunstwerken in de openbare ruimte zijn van ons allemaal. 'Boxtel in beeld' wil belangstellenden iets vertellen over alle kunst in de buitenruimte van de dorpen Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. En passant is uit het boekje te destilleren hoe het in de loop der jaren met het kunstbeleid in Boxtel en Liempde gesteld was", meldde Reitsma bij de presentatie van de catalogus.

Uit de woorden van de voorzitter van de Kunststichting was al op te maken dat Boxtel in het verleden niet altijd zorgvuldig met het lokale kunstbeleid is omgesprongen. In tegenstelling tot Liempde.

Met name de wijze waarop de beide creaties van Paul Strik op de Markt (piramidefontein en kiosk) erbij staan is verfoeilijk, zo constateerde niet alleen Reitsma, maar ook de kunstenaar zelf. De roodwitte paaltjes die autoverkeer moeten weren en ander wanstaltig straatmeubilair zijn de Kunststichting een doorn in het oog. ,,Er moet toch een betere oplossing denkbaar zijn...", zuchtte Reitsma.

DOEDELZAK
De geringe waardering van overheidswege voor het kunstbeleid in het verleden en de kritiek daarop van de Kunststichting deed denken aan het sprookje van de rattenvanger van Hamelen.

Op het moment dat het gezelschap zich boog over de bedoelingen die Arthur Spronken heeft met het beeld De Gedachte (het paard op de Markt) begon het te regenen. En dus werd de bijeenkomst verplaatst naar het bedrijfsrestaurant aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Met middeleeuwse muziek van de Bossche doedelzakspeler Willem Gerritsen van het gezelschap De Blauwe Schuyt voorop trokken de kunstliefhebbers in een lang lint van de hoofdentree naar het achteringang door het gemeentehuis. ,,Het is net of we achter de rattenvanger aanlopen", grinnikte raadslid Ad van de Wetering.

Het mooi vormgegeven, kleurrijke en handzame boekje 'Boxtel in beeld', dat is gedrukt bij de plaatselijke drukkerij Tielen, is voor 7,50 euro te koop bij de VVV en boekhandel Elckerlijc in Boxtel. De gids is aanvulbaar, zodat van tijd tot tijd een nieuw katern ingevoegd kan worden.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met vrolijke middeleeuwse klanken zorgde het Bossche gezelschap De Blauwe Schuyt voor de muzikale omlijsting van de presentatie van 'Boxtel in beeld'. Straatmuzikant en beeldhouwer Hans Goddefroy uit Helmond, schepper van de totempaal op het dorpsplein in Lennisheuvel, kon het niet nalaten als gastmuzikant de trom te roeren.
31 augustus 2006

Print deze pagina

Terug