VOETBALTRAINERS OVER SEIZOEN 2006-2007

De jacht naar succes in het amateurvoetbal

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de warming-up van LSV. De vijfdeklasser uit Lennisheuvel opent het nieuwe voetbalseizoen zondag 3 september tegen SVG uit Tilburg.

Het WK-voetbal is achter de rug, de vaderlandse professionele voetbalcompetitie is weer begonnen en nu kijken de voetbalamateurs reikhalzend uit naar het moment dat het hun beurt is. Vanaf komende zondag gaat die sector 'los'. Een gesprek met de trainers uit de regio over hun vernieuwde selecties en de daarbij passende verwachtingen en doelstellingen is nu dus op zijn plaats.

Frank Brands is de nieuwe trainer van ODC. De coach van de derdeklasser heeft er zin in. ,,ODC is een mooie club. Ik heb het er deze eerste maanden prima naar mijn zin. Ik heb in ieder geval te maken met een leuke, enthousiaste, leergierige groep.

De Molenwijkbewoners kregen te maken met het vertrek van zeven basisspelers. Brands: ,,Dan moet je van de nood een deugd maken. We hebben jeugdige spelers uit het tweede elftal gehaald en we hebben een aantal gegadigden laten overkomen uit de jeugdteams. Sommige talenten zijn zelfs 'vervroegd' overgeheveld. Ik heb 37 spelers, waarvan drie keepers en drie langdurig geblesseerden, voor het vormen van twee elftallen. Dan zit je wat krap in je materiaal. Tot dusver gaat het echter zeker niet slecht. Ik zie per wedstrijd vorderingen. Dat stelt me tevreden.

Als nieuwkomer moet Brands natuurlijk ook even gissen wat er in de derde klasse rondloopt. Hij hecht aan het teambelang. ,,Je kunt niet alles op de spitsen schuiven. De ploegen met mensen die er als garantie twintig per jaar inschieten zijn dun gezaaid. Ik ben tevreden met het materiaal dat ik heb. ODC zag zijn eerste elftal degraderen, terwijl het tweede team zich pas na het laatste duel kon handhaven. ,,Als je reel bent, moet je tevreden zijn als je je kunt handhaven. We moeten gaandeweg gaan groeien in onze manier van spelen. Hoe ODC zich verhoudt tot de andere ploegen, is voor mij op dit moment moeilijk in te schatten. We moeten het afwachten. De 'tricolores' beleefden een goede generale. Men won zondag in de laatste bekerronde van RKVVO uit Oerle met 3-2. Het competitieavontuur start zondag thuis tegen Vlijmense Boys.

Vierdeklasser Boxtel deed het in de generale op eigen bodem eveneens goed. Tegen Essche Boys won men op Munsel met 2-1 en tegen de reserves van DESK uit Kaatsheuvel werd het zondag 3-2 in Boxtels voordeel. Komende zondag gaat men op bezoek bij Braakhuizen in Geldrop. Boxtelaar Frank van den Berg is de nieuwe man aan het roer. ,,Er ligt voor mij een prima werkklimaat bij de club. Het is een uitdaging om nu met een brede selectiegroep bij de senioren te werken. Je werkt toch anders naar een seizoensopening toe dan bij de jeugd. Doel is om weer een stapje hoger te komen dan het afgelopen seizoen. Dat moet er wel in zitten.

Het afgelopen voetbaljaar eindigden de rood-witten als vierde. ,,Er zijn weinig mensen vertrokken. Dat is een goede zaak. We zitten nu nog met enkele kleine blessuregevallen maar voor komende zondag kan ik met een vrij fitte groep beginnen. Er zal keihard gewerkt moeten worden om gedurende een heel seizoen blijvend te presteren. Daar zijn we naartoe aan het werken. Daar ben je niet n-twee-drie klaar mee, maar we zijn op de goede weg. Als zich in de komende dagen geen rare dingen meer voordoen, heb ik de basiself wel in het hoofd. We moeten zeker in staat zijn een goede start te maken. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Ook DVG begint zondag aan een avontuur in de vierde klasse. De rood-gele manschappen degradeerden het afgelopen voetbaljaar. Karel der Kinderen uit Sint-Oedenrode zwaait de scepter in sportpark De Rode Bleek. Hij is als coach nieuw bij de Liempdenaren. ,,Ik had wel een beeld van de groep omdat mijn zoon Marc ook in de selectie voetbalt en dus ging ik al vaak naar DVG kijken, stelt Der Kinderen. Hij was eerder vooral als jeugdtrainer bij Rhode en Nuenen actief. ,,DVG is een prachtige club om er te werken. Dat ervaar ik zeker ook nu ik vr de groep sta. Er is n speler naar Rhode vertrokken en er zijn twee basiskrachten gestopt. Dat is ieders recht. Daardoor heb ik ook nieuwe jongens moeten inpassen, maar ik durf gerust te stellen dat we klaar zijn voor de start.

Komende zondag begint het vaandelteam aan een lastige klus bij WEC in Wijbosch. ,,Dat is een moeilijke derby om mee te beginnen. Wat dat betreft staan we in een prachtige afdeling, waarin we veel wedstrijden tegen streekgenoten zullen afwerken. We hebben een ploeg met mogelijkheden. We zijn op de goede weg n we hebben er als groep heel veel zin in. Dat is een hele belangrijke basis voor een goed seizoen, zo oordeelt een optimistische DVG-coach.

Essche Boys is de volgende in de rij. Ook dit team gaat voor het tweede seizoen achtereen in de vierde klasse acteren. Hans van Es is de vormgever achter het geheel. De vierdeklasser presteerde vorig jaar erg goed. Men streed als nieuwkomer mee om de bovenste plekken en mocht zich zelfs mengen in de nacompetitie. Zondag wacht een lastige uitmatch bij Uno Animo in Loon op Zand. In Esch is veel veranderd.

,,Acht zekere basisspelers stopten om verschillende redenen. Dat slaat een flinke bres in een groep als Essche Boys. Daar krijg je mee te maken als trainer. Dat is een tik, maar ik laat me er niet door uit het veld slaan. Ik zal als trainer voorop gaan in de strijd. Dat verwacht ik ook van mijn spelers. Keihard knokken, meer staat ons niet te doen. Ik moet roeien met de riemen die ik heb. Tijd voor paniek is er zeker niet. De feiten liggen er, het is immers toch zo. We gaan er flink tegenaan. Een andere optie is er niet. Het is aan ons om het allerbeste in ons naar boven te halen, aldus Van Es.

Bij LSV heeft Ad van der Wiel het voor het zeggen. De trainer ziet het in de Lennisheuvelse selectie zeker zitten. De vijfdeklasser boekte redelijke successen in de beker. Tegen Den Dungen en Wilhelmina Boys kaapte men een remise weg en tegen RKKSV uit Kruisstraat werd op eigen bodem weliswaar verloren met 3-5 maar ook dat was een duel met perspectief.

,,Tegen Den Dungen en RKKSV had er nog meer in gezeten. We stonden tegen het team uit Kruisstraat bij rust zelfs met 2-0 voor. Dat mag je dan feitelijk niet afgeven. We moeten hard werken, maar ik zie zeker kansen. Ik ken de afdeling vrij goed omdat we veel tegenstanders uit de regio Tilburg tegenkomen. Ik ben optimistisch. Voor zondag heb ik weer een volledige groep beschikbaar. Drie basisspelers zijn op tijd terug van vakantie. Dat alles stemt mij optimistisch. LSV begint komend weekeinde tegen het Tilburgse SVG.

Irene uit Gemonde is zesdeklasser. Freek van Zandvoort, trainer van de hoofdmacht, kent vooral de beperkingen van de dorpsclub. ,,Ook dit jaar moeten we weer veel jeugd inpassen. We komen dus weer met een hele jonge ploeg op de proppen. Dat kn goed uitpakken. Omdat enkele belangrijke routiniers gestopt zijn, moet je feitelijk weer opnieuw beginnen. Daarnaast heeft onze club een krappe selectie met 23 spelers voor twee elftallen. Dan mag er al niet veel gebeuren. Als we de zaak lang heel kunnen houden en niet te veel schorsingen oplopen, dan mogen we geloven in een goed seizoen. We hebben ook vorig jaar goede, verrassende resultaten geboekt. Daar wil ik graag op doorborduren, maar als ik eerlijk ben denk ik dat we een zwaar seizoen gaan krijgen omdat we te veel van gunstige omstandigheden afhankelijk zijn. Irene begint zondag in Escharen tegen Estria.

De verantwoordelijken hebben afgetrapt. De toeschouwers kijken reikhalzend uit naar dat wat komen gaat. Iedereen heeft er zin in. Zondag klinkt het eerste fluitsignaal in een ongetwijfeld meer dan boeiend seizoen. Brabants Centrum doet dankzij een grote betrokkenheid van een reeks enthousiaste clubcorrespondenten wekelijks uitgebreid verslag van alle wedstrijden in het amateurvoetbal. Ook presenteert de redactie wekelijks een uitgebreid wedstrijdprogramma voor senioren en jeugdelftallen.
31 augustus 2006

Print deze pagina

Terug