SANDER BLOM IN HALVE FINALE 'GROTE PRIJS VAN NEDERLAND'

'Te huiselijk om op wereldtournee te gaan'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse singer-songwriter Sander Blom repeteert regelmatig in zijn muziekkamer. Alles staat in het teken van zijn optreden tijdens de Grolsch Grote Prijs van Nederland op 17 september in Utrecht.

Lange tijd musiceerde singer-songwriter Sander Blom (23) uit Boxtel alleen op zijn muziekkamer in het ouderlijk huis. Niemand wist hoe zijn muziek klonk, totdat hij deel ging uitmaken van de band Ann O'nymous en later ook zijn eigen liedjes op het podium ten gehore bracht. Dat hij over veel muzikaal talent beschikt, blijkt wel uit het feit dat hij vorig jaar winnaar was van de Muzikantendag 2005 en is doorgedrongen tot de halve finale van de prestigieuze wedstrijd Grolsch Grote Prijs van Nederland.

Sander, die de opleiding culturele maatschappelijke vorming volgt in Eindhoven, heeft de datum zondag 17 september vet aangestreept. Dan is het D-Day voor de Boxtelse muzikant, want in zaal Ekko te Utrecht gaat hij op die bewuste dag de strijd aan met elf andere halve finalisten in de categorie singer-songwriter. Tot die tijd repeteert hij de liedjes die hij wil gaan spelen regelmatig in zijn eigen muziekkamer. Sander: ,,Normaal gesproken speel ik tijdens optredens sets van zo'n drie kwartier, maar nu hebben de halve finalisten maar twintig minuten de tijd om te laten zien wat ze kunnen, dus wil ik ervoor zorgen dat ik zo goed mogelijk voor de dag kom."

Sander, die een akoestische gitaar bespeelt en tijdens optredens diverse effectenpedalen gebruikt, was in de wolken toen hij te horen kreeg dat hij in de halve finale zat. ,,Ik had er eigenlijk helemaal niet op gerekend. De deelnemers hoefden namelijk niet mee te doen aan voorrondes, maar werden door scouts aanbevolen bij de organisatie. Ook heb ik een demo met enkele nummers opgestuurd", aldus Sander.

Hij vervolgt: ,,Het was eind juli toen ik op de laptop van een vriend van mij zag dat ik tot de halve finale was doorgedrongen. Ze hadden mij proberen te bereiken, maar het was in de vakantieperiode en ik had mijn telefoon niet aan staan. Ik werd helemaal gek toen ik hoorde dat ik erbij zat, want de Grote Prijs van Nederland is voor muzikanten een heel bekende en belangrijke wedstrijd. De winnaar krijgt onder meer opnametijd in een professionele studio en een budget van 5.000 euro."

GROEP 8
De liefde voor de muze begon voor Sander in groep 8. Een vriendje beschikte over een computerprogramma, waarmee de twee housemuziek konden maken. Sander: ,,Muziek is bij ons thuis niet met de paplepel ingegoten, maar toen merkte ik hoe leuk het is om muziek te maken. Ik heb zelf nog veel met dat programma gewerkt en heb ook een tijdje gitaarles gehad. Daarna ben ik op internet op zoek gegaan naar gitaarpartijen van bekende liedjes, maar sommige bleken te moeilijk en daarom besloot ik zelf liedjes te gaan schijven. Dat voelde al snel heel goed en heel eigen."

In die tijd was muziek voor Sander puur een hobby. ,,Ik maakte eigen nummers, maar niemand wist hoe ze klonken. Ik maakte altijd alleen maar muziek op de zolderkamer, maar dat veranderde toen ik gevraagd werd als lid van de coverband Ann O'nymous. Tijdens optredens van de band, als er nog weinig mensen waren, speelde ik vooraf vaak solo alvast wat eigen liedjes om het publiek warm te maken. Dat vond ik geweldig, later ben ik naast de optredens van de band ook solo als singer-songwriter concerten gaan geven."

Sander had zijn roeping gevonden. De naar eigen zeggen introverte singer-songwriter, die Engelstalige teksten schrijft en zingt, voelde zich al snel kiplekker op het podium en kreeg een kick van het optreden voor publiek. ,, Nee, ik heb geen last van podiumvrees, ben alleen hoogstens wat zenuwachtig. Op het podium ben ik een heel andere jongen dan in het dagelijkse leven, veel extroverter, maar dat zie je vaker bij muzikanten. Ik vind het leuk om een praatje maken en een band op te bouwen met het publiek."

Sander vindt het moeilijk om zijn muziek te omschrijven. Op zijn website www.sanderblom.nl wordt zijn stijl omschreven als 'akoestische gitaarmuziek met hier en daar een experimenteel randje'. ,,Ik maak veel verschillende soorten nummers, zowel vrolijke als melancholische liedjes en ook nummers over minder leuke dingen. Ik schrijf veel over de dingen die ik meemaak en over het leven. Het deed me goed om te horen dat de jury van de Grote Prijs van Nederland mijn teksten goed vond. Ze waren echt heel positief over mijn muziek."

SUCCESVOL
Sander, die gemiddeld twee keer per maand optreedt en inmiddels de EP 'Sentenced to Sound' met daarop vijf liedjes heeft uitgebracht, hoopt dat zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland net zo succesvol wordt als het optreden tijdens de Muzikantendag 2005 in de Melkweg in Amsterdam.

Sander: ,,Via de website Ongekend Talent kunnen muzikanten zich aanmelden voor allerlei wedstrijden. Op de donderdag voor de muzikantendag werd ik gebeld dat ik die zaterdag in Amsterdam werd verwacht. Ik wist echt niet wat me te wachten stond want ik had dat evenement nooit bezocht. Ik trad vooral op in de regio 's-Hertogenbosch en toen stond ik daar ineens samen met de band van zangeres Anouk een bewerking van mijn eigen nummer te spelen. Het was echt geweldig om op dat podium te staan."

De muzikale erkenning die hij kreeg in Amsterdam deed hem goed en smaakte naar meer. Sander ging nog serieuzer werk maken zijn van zijn muzikale loopbaan, wat inmiddels geleid heeft tot een nieuw hoogtepunt. ,,Toen ik hoorde dat ik in de halve finale zat van de Grote Prijs van Nederland vond ik dat zo geweldig dat het me niet zoveel uitmaakte of ik ook de finale zou halen. Nu ik veel aan het repeteren ben en veel tijd steek in de voorbereiding op het optreden, denk ik daar toch anders over. Als ik niet verder zou komen dan de halve finale, zal ik toch teleurgesteld zijn", vertelt Sander.

,,Of ik ambities heb om professioneel met muziek bezig te zijn? Ik ben al heel tevreden als ik straks een leuke baan vind en daarnaast veel kan optreden. Ik ben toch te huiselijk om op wereldtournee te gaan."
24 augustus 2006

Print deze pagina

Terug