CROL PRESENTEERT DRIE NIEUWE WANDELROUTES

'Buitengebied Lennisheuvel blijft verrassen'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Rondje Lennisheuvel voert wandelaars langs verrassende plekjes door het buitengebied. Volgens Peter ManniŽn, die samen met Arno Baaijens de routes heeft uitgezet, is onder meer gebruik gemaakt van oude zandpaden.

De torenspits van het Sint-Theresiakerk is niet hoog, maar duikt regelmatig op als je door het buitengebied van Lennisheuvel wandelt. De drie Rondjes Lennisheuvel die het afgelopen jaar zijn uitgezet door dorpsbewoners bieden wandelaars verrassende doorkijkjes in het boerenlandschap. Zondag 3 september worden de nieuwe wandelroutes officieel gepresenteerd met een feestdag bij gemeenschapshuis Orion.

Samen met Arno Baaijens, een rasechte inwoner van Lennisheuvel, heeft Peter ManniŽn het afgelopen jaar drie wandelroutes uitgezet. Over bestaande en nieuwe paden en zandwegen, dwars door akkers en weilanden. ,,We hebben de voorbije weken op diverse plekken speciale palen in de grond geslagen die zijn voorzien van herkenningsbordjes en pijlen. Op die manier kunnen mensen heel simpel de routes volgen", vertelt ManniŽn terwijl hij over de Korte Steeg, een zijweg van de Mijlstraat wandelt.

Onderweg wijst ManniŽn op de natuurontwikkeling die zijn beslag krijgt langs de oever van de Heerenbeekloop die enkele jaren geleden zijn oude meanders heeft teruggekregen: ,,De natuur mag hier weer zijn vrije gang gaan. Het levert prachtige tafereeltjes op."

De ovale bordjes op de paaltjes die de route aanduiden zijn ontworpen door Toon van Grinsven, die net als ManniŽn lid is van de Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel, de CROL. ,,Het idee voor deze Rondjes Lennisheuvel komt voort uit een dorpsontwikkelingsplan dat enkele jaren geleden is opgesteld. Daarin is onder meer de wens geuit om wekelijks een dokterspost te bemannen en een winkel in het dorp te krijgen. Dat zijn allemaal zaken die niet zo makkelijk te realiseren zijn. Deze wandelroutes blijken wťl een reŽle mogelijkheid om Lennisheuvel weer wat meer op de kaart te zetten", aldus ManniŽn.

STEVIG SCHOEISEL
Onder de werktitel 'Lennisheuvel. Eťn met de omgeving' is door het wijkberaad een project opgestart om concreet invulling te geven aan recreatieve en sociaal-economische speerpunten van het dorpsontwikkelingsplan. De uitvoering ervan is in handen van de CROL. De drie wandelroutes vormen de eerste aanzet om de relatie van het kerkdorp met Het Groene Woud te verstevigen en op die manier tevens de leefbaarheid een impuls te geven.

Het uitstippelen van de wandelroutes verliep niet helemaal probleemloos. ,,We moesten toestemming krijgen van grote landeigenaren als de gemeente Boxtel, Het Brabants Landschap, de Vereniging Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel. Die stonden die niet allemaal te trappelen om nůg eens drie nieuwe wandeltrajecten uit te pijlen."

Volgens ManniŽn was er best enige aarzeling, maar uiteindelijk is voor alle obstakels een passende oplossing bedacht. ,,Soms hebben we het beoogde traject wel een eindje om moeten leggen en op andere plekken konden we er niet aan ontkomen om voor een deel gebruik te maken van bestaande wandelpaden, maar uiteindelijk zijn er drie mooie routes tot stand gekomen: de Heerenbeek-, de Oetendonken- en de Kinderbosroute."

De wandelingen voeren grotendeels over zandpaden die ook vroeger werden gebruikt en daarnaast zijn op sommige plekken nieuwe doorsteken gecreŽerd. Wandelaars die op pad gaan, doen er goed aan stevig schoeisel aan te trekken, adviseert ManniŽn.

ROLSTOELERS
De drie wandelroutes zijn elk ongeveer tien kilometer lang. Halverwege is een pleisterplaats opgenomen waar wandelaars even kunnen uitrusten en een versnapering kunnen gebruiken. Voor de Heerenbeek- en Oetendonkenroute is dat herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg; tijdens de Kinderbosroute kunnen wandelaars pauzeren bij boerderijterras De Jacobushof aan de Middendreef.

,,De routes voeren voorts langs alle kleinschalige recreatieve of toeristische accommodaties in Lennisheuvel zoals kamperen bij de boer, bed and breakfast of huifkartochten. Ook zijn de biologische zorgboerderij De Schoffel, de biologische veehouderij Hoeve Bosrand en manege S-Hoeve in een routes opgenomen", vertelt ManniŽn.

Er wordt nog gewerkt aan een vierde route die speciaal geschikt is voor rolstoelers. ,,Die voert onder meer over de Loxvenseweg. De gemeente Boxtel laat daar het fietspad dat aan gort is gereden opnieuw asfalteren en dan kunnen we ook voor mindervaliden een traject door het buitengebied uitzetten", meldt het lid van de CROL.

FEESTELIJKE OPENING
Burgemeester Frank van Beers opent zondag 3 september om 13.30 uur het Rondje Lennisheuvel. Op het dorpsplein bij de kiosk wordt de hele dag feestelijk stilgestaan bij de presentatie van de wandelroutes. Tussen 12.30 en 18.00 uur klinkt muziek van onder meer de fanfare Sint-Arnoldus en de Beyersland Kapel. Er is onder meer een loterij en de jeugd kan zich vermaken met een ballonnenwedstrijd, in een draaimolen en op een springkussen.

Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op een show met antieke landbouwwerktuigen (Jacobushof), een demonstratie schapen drijven (De Schutskuil) en gratis ponyrijden (S-Hoeve). Voorts kan in Hoeve Bosrand de potstal worden bezichtigd, de boerderijwinkel van De Schoffel heeft diverse aanbiedingen. Wie de wandelroutes te lang vindt, kan bij cafť De Trol in het centrum van Lennisheuvel op de paardentram stappen. Deelnemers aan het Rondje Lennisheuvel ontvangen zondag 3 september een gratis consumptiebon die bij een van de uitspanningen kan worden besteed.
24 augustus 2006

Print deze pagina

Terug