GROTE KERMISATTRACTIES SMAAKMAKERS IN BOXTEL

'Nieuwe school spannender
dan Sensation'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met kabouter Plop genieten in de polyp.

,,Spectaculairder dan voorgaande jaren." Dat is de indruk van Susan Schellekens als ze met haar drie zonen Abel (7), Thias (5) en baby Simon over de Boxtelse kermis wandelt. De mening van de Boxtelse moeder bevestigt dat de opzet van de organisatoren is geslaagd. ,,We hebben dit jaar bewust gezocht naar wat andere attracties dan anders", aldus Wim Roulaux. De kermis verliep zonder noemenswaardige incidenten en ontpopte zich tot een feest voor jong en oud.

Roulaux is als exploitant van de autoscooter samen met John de Voer (van de lucky cranes) al jaren verantwoordelijk voor de attracties die naar Boxtel komen. ,,Er moest nodig wat variatie op de kermis komen. Dat is ook de reden waarom we de exploitant van de breakdance hebben gevraagd met een andere attractie naar Boxtel te komen. De blower stond hier nog niet eerder en ook de speed is nieuw", vertelt Roulaux.

Om de meterslange wieken van de speed op hun plek voor het gemeentehuis te krijgen, moesten zeven lantaarnpalen worden verwijderd. ,,Extra kosten waar we vooraf geen rekening mee hebben gehouden. Eigenlijk zou de Markt dubbel zo groot moeten zijn. Maar ja, het is nu eenmaal niet anders."

De kermisbaas is tevreden over het verloop van het volksfeest. ,,We hebben enorm geboft met het weer. Natuurlijk heeft het op cruciale momenten als zaterdagavond en zondagmiddag wel flink geregend, maar gelukkig werd het weer op tijd droog en zijn de mensen toch op komen dagen."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De attractie sensation was ook dit jaar de absolute hoogvlieger op het Breukelsplein.

LAATSTE VAKANTIEDAG
Met haar grut staat Susan Schellekens vol afgrijzen te kijken naar de lange wieken van de speed. In de vier bewegende stoeltjes aan de twee uiteinden gillen enkele meiden als ze een tuimeling maken. ,,Voor geen goud ga ik daar in", vertelt de Boxtelse. ,,Toch leuk dat zoiets naar Boxtel komt. Het maakt de kermis spectaculairder.

Terwijl de pasgeboren Simon nog onwetend is van het kermisvertier om hem heen, kijken haar twee andere zonen hun ogen uit. Of ze in de blower durven, is op dat moment nog twijfelachtig. ,,Voor de draaimolen zijn de jongens te groot geworden. Maar in de cakewalk en de botsauto's is het genieten voor die twee." Of de kermis duur is? ,,Ja, het is best wel prijzig, maar dat vond ik vroeger als kind ook al. Ik geef de jongens elke dag vijf euro en daar moeten ze het maar mee doen. Ze mogen zelf kiezen in welke attractie ze gaan", aldus Schellekens.

Op het Breukelsplein stappen vier brugklassers uit de sensation. De enorme slinger met roterende stoeltjes heeft hen niet ziek gemaakt. ,,Toch was het best eng. We zoefden heel kort langs die lantaarnpaal", wijst Alma Mandigers.

Net als Nina Ghijsens heeft ze zich over laten halen door twee vriendinnen. Melissa Bounin en Daphne van Duren waren al eerder in de spraakmakende attractie geweest. ,,Je wangen worden helemaal weggedrukt en dat is best een gek gevoel", grinnikt Daphne.

De twee euro die de vier twaalfjarigen per persoon moesten neertellen voor enkele minuten sensationeel vermaak, vinden ze niet te duur. Ze hebben kermisgeld van onze ouders en grootouders gekregen. Met 24 euro in de knip heeft Melissa het meest te verteren; Nina en Daphne hebben 10 euro op zak, Alma 15 euro. Het viertal geniet van de laatste vakantiedag. ,,Morgen (dinsdag – red.) moeten we weer naar school. Voor het eerst naar het Jacob-Roelandslyceum. Daar word ik veel zenuwachtiger van dan van deze attractie", lacht Melissa.

Bij de trampoline is Klaas Verwijk uit Amsterdam een tevreden man. Hij is voor het eerst present op de Boxtelse kermis. ,,Het weer werkt niet echt mee, maar het publiek is heel gemoedelijk. Er is met name in het weekeinde veel volk op de been geweest en de sfeer is prima. Geen gerotzooi en zo hoort het ook."

HORECA TREKT AAN
Tevredenheid overheerst ook bij de horeca. Op en rond de Markt hebben de kroegen de afgelopen week goede zaken gedaan. Dat stellen zowel Frank Geijsels en Nico Tuip die bij café Begijn achter de bar staan als Martijn en Rob Voets van bar Becoloth. De terrassen zitten goed vol en als het regent vlucht iedereen naar binnen. En dat is goed voor de omzet.

,,Het is gelukkig in alle cafés lekker druk. Je kunt merken dat het uitgaansleven weer wat aantrekt. Voor ons is dit de kans om de bezoekers die alleen met de kermis komen een zodanig leuk uitstapje te laten beleven dat ze wat vaker terugkomen", aldus Martijn Voets.

De Boxtelse kermis verliep nagenoeg zonder wanklank. Zondagavond was er wel een klein opstootje, maar de politie had alles onder controle. Maandagavond werd een portier van café De Leste Stuiver mishandeld door een groep kermisgangers; een van de verdachten, een 18-jarige man uit Oirschot, werd later die avond opgepakt door de politie.

In tegenstelling tot twee jaar geleden werden geen vernielingen aangericht aan attracties. De medewerkers van een beveiligingsdienst die in de nachtelijke uren patrouilleerden, hoefden niet in te grijpen.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een monteur moest twee dagen op rij naar de Boxtelse kermis om de attractie Speed te repareren.
24 augustus 2006

Print deze pagina

Terug