LOKALE OMROEP IN BOXTEL MAAKT NIEUWE START

’Dommelland maakt televisie voor
de buren’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Omroep Dommelland maakt op 6 september een nieuwe start. Rechts hoofdredacteur Adrie Baremans, links programmamaker Maarten Melis.

De Boxtelse lokale omroep Dommelland staat aan de vooravond van een nieuwe start. Met nieuwe programma’s en rubrieken als ’@US’, ’LODA’ en ’Komutuit’ wil Dommelland vanaf 6 september iedere woensdag een vlot live-programma verzorgen. Een gesprek met hoofdredacteur beeld-tv Adrie Baremans en programmamaker Maarten Melis.

,,We gaan Dommelland een zwaai geven”, stelt Baremans enthousiast tijdens een presentatie van de nieuwe programma’s die de lokale omroep wekelijks op woensdagavond gaat verzorgen. De tijd van de lange documentaires en eindeloze sfeerbeelden is bijna voorbij, de vlotte reportages en snelle filmpjes doen hun intrede. ,,Kort, krachtig en voor elk wat wils, dat zijn onze uitgangspunten”, vult Melis aan.

Baremans en Melis steken niet onder stoelen of banken dat ze een beetje uitgekeken waren op de programmaopzet van Omroep Dommelland. ,,Wil je echt interessant zijn voor de kijker, dan moet je elke week live en up-to-date zijn”, meent de hoofdredacteur. Melis: ,,Daarom gaan we nu heel frequent televisie maken. Omdat we te weinig mensen hadden, kwamen we daar in het verleden niet aan toe en waren we gebonden aan één uitzending per maand.”

Nu streeft het tweetal naar een wekelijks programma dat om halfacht ’s avonds van start gaat en vaak zal voortduren tot na elven. Veel hoop is gericht op een enthousiaste groep jongeren die zich heeft aangemeld en filmpjes gaat maken die worden uitgezonden in het jeugdprogramma @US, dat vanaf 6 september wordt uitgezonden na Bingo. ,,In het beginstadium zal een presentator de filmpjes afwisselen met muziek en clips, maar op den duur moet de hele uitzending vol korte reportages zitten”, aldus Baremans.

De hoofdredacteur onthult dat een van de eerste filmpjes een rondgang langs een paar kroegen in Boxtel laat zien. ,,Gezien door de bril van jongeren krijgt de kijker te zien of deze cafés in trek zijn bij de jeugd. Dat doen ze heel goed en met respect, zonder veel kritiek.” Ook wordt gewerkt aan een film- en dvd-rubriek met recensies. ,,We mogen zelfs trailers (voorfilms – red.) van speelfilms uitzenden”, zegt Baremans trots. @US wordt ook de thuisbasis voor presentator Okki die onder meer met de camera op zoek gaat naar hangjongeren.

BINGO BLIJFT
De uitzending van Omroep Dommelland starten ook na 6 september met Bingohits. De kijker ziet een deejay plaatjes draaien en gasten ontvangen. In de nieuwe opzet wordt het programma verder uitgewerkt met videoclips. ,,Doordat we met meer camera’s gaan werken, wordt het programma veel levendiger”, belooft Melis. Na Bingohits trapt Lia van de Langenberg af voor de populaire Bingo. Het programma is belangrijk voor de inkomsten van de lokale omroep, zo erkent hoofdredacteur Baremans, die gekscherend spreekt over een ’melkkoe’.

Na @US volgt een gevarieerd magazine dat voorlopig de naam LODA draagt. ,,LODA is een afkorting die niets meer betekent dan Laat op de avond”, gniffelt programmamaker Melis. Het programma omvat wekelijks enkele actuele reportages, korte nieuwsberichten en de nieuwe rubriek Komutuit, waarin presentator Wilbert Meirmans op bezoek gaat bij mensen in Boxtel. Nadat hij heeft aangebeld en de deur opengaat, vraagt hij of het uitkomt... De rubrieken als Mertpraot en Het Bloemetje blijven behouden.

De nieuwe start van Dommelland betekent dat de wekenlange herhalingen van de maandelijkse uitzendingen tot het verleden behoren. Ook wordt een punt gezet achter de vaak zeer langdurige reportages van evenementen en activiteiten. ,,Ik zie liever een leuk item van vijf minuten dan dat ik na twintig minuten verveeld ga zappen”, stelt Baremans. ,,Op die manier moeten we erin slagen meer mensen aan de buis te kluisteren”, vult Melis aan. De leukste programma’s worden trouwens wel herhaald, maar dat gebeurt pas op zondagen, enkele weken na de eerste uitzending op woensdagavond.

Door de nieuwe aanpak ondergaat de studio van Omroep Dommelland in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde een metamorfose. Nu al zijn onder leiding van Baremans twee studio’s ingericht van waaruit gewerkt gaat worden. Het stelt de programmamakers in staat om in de ene studio aan een item te werken terwijl de uitzending in de andere studio al gaande is. Melis: ,,Dommelland wil hele persoonlijke televisie maken. Het mooie van de lokale omroep is dat je televisie maakt voor de buren. Het is televisie voor de mensen die naast je wonen.”
24 augustus 2006

Print deze pagina

Terug