PREMIER ONTSPANNEN IN GESPREK MET JONGEREN

Balkenende voelt zich thuis op Velder

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers begroet minister-president Jan Peter Balkenende op Velder.

Hoofdgast van het Flevo Festival was zaterdag premier Jan Peter Balkenende. Hij voelde zich als een vis in het water. Ontspannen wandelde hij over het terrein en sprak jongeren aan. Met zijn colbert nonchalant over de schouder genoot hij van de sfeer en de aandacht.

Het publiek dat de minister-president in de tot City Hall omgedoopte grote tent toespreekt, heeft hij met enige kwinkslagen binnen een paar minuten op zijn hand. Als 'Maurice' Balkenende polst hij de mening van zijn toeschouwers, waarbij hij door middel van handopsteken de percentages voor- en tegenstemmers met cijfers achter de komma uit te losse pols weet te achterhalen.

Drie procent maakt zich zorgen over het vinden van een baan, zo constateert hij. ,,Maar laten we nu de werkgelegenheid maar even liggen. Dat gaat wel goed op het ogenblik als ik het allemaal zo hoor en lees, toch? Vervolgens passeren onderwerpen als milieu en normen en waarden de revue.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers van Boxtel (rechts) en Flevo-directeur Peter Noordhuis begeleiden minister-president Jan Peter Balkenende op Velder.

Het irriteert Balkenende dat het televisiejournaal wl aandacht heeft besteed aan het popevenement Lowlands, maar niet aan het Flevo Festival. ,,Ik snap niet waarom Lowlands dit weekend alle aandacht krijgt en Flevo niet. Schande! Het is voor ons land toch belangrijk wat hier gebeurt? Dat Lowlands zes keer zoveel bezoekers trekt dan Flevo laat de premier gemakshalve maar even buiten beschouwing.

Het geloof is voor Balkenende van groot belang, zo laat hij zijn publiek weten. ,,Ik heb in de afgelopen jaren veel over me heen gehad, maar in het geloof vind je de kracht om door te gaan. Het geloof geeft me energie. Wat hem betreft is het geen schande om voor je geloof uit te komen. ,,Je moet laten zien waar je voor staat. Een fractievoorzitter heeft me eens gezegd, dat er in zijn fractie wel christenen zitten maar dat je dat niet zult merken. Dat is belachelijk. De zaal beloont zijn stellingname met een daverend applaus.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Premier Balkenende interviewt jonge bezoekers.

Vanuit de zaal wordt gevraagd hoe de minister-president denkt over de veelbesproken act van Madonna tijdens haar Confessions Tour, waarin zij getooid met een doornenkroon aan een kruis hangt. Balkenende is hierover duidelijk: ,,Ik vind dat het niet moet kunnen. Maar dat is mijn morele standpunt. De juridische werkelijkheid is anders. Maar blijkbaar houdt het ons wel bezig en dat is belangrijk.

Aan politiek bedrijven waagt de hoge gast zich niet. ,,Dit lijkt me niet het moment daarvoor. Het gaat erom dat er iets is dat ons dwars door partijen en politieke stromingen bindt en dat is het geloof. En daarover gaat het hier.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Premier Balkenende deelt handtekeningen uit en zet ze zelfs op spijkerbroeken...

WENSEN
Tijdens zijn voettocht over het festivalterrein wordt de premier regelmatig om een foto of handtekening gevraagd. Bij gebrek aan papier worden er ook krabbels op ruggen, gipsbenen en armen gezet. Gevraagd naar zijn indrukken zegt hij erg onder de indruk te zijn van het festival. ,,De gemoedelijke sfeer is geweldig. Het is prachtig dat iedereen hier vanuit een stuk verbondenheid samen met elkaar optrekt. Het geloof is voor mij enorm belangrijk en je ziet dat veel anderen dat met mij delen. Ik vind dat geweldig.

Of Balkenende volgend jaar weer naar Velder komt is de vraag. ,,Ik kom op zulke dagen graag naar Liempde, maar de agenda regeert. Het is in elk geval steeds weer de moeite waard om te komen.

Voor het bezoek van Balkenende hebben festivalgangers hun wensen aan de premier op kaartjes kunnen schrijven. De koffer die hem wordt overhandigd bevat meer dan duizend wensen. ,,Heel leuk dat er zoveel jongeren met allerlei wensen hebben gereageerd. Enkelen vroegen om minder kabinetten en dat lijkt me heel reel. De premier belooft snel tegemoet te komen aan de wens van enkelen om de groeten aan de koningin te doen. ,,Bij deze: dat doe ik maandag. En ook de andere wensen zal ik natuurlijk nog doornemen. Wie weet wat er uit komt."

Balkenende vertoeft bijna drie uur tussen de festivalgangers. Dat is, zo beweert burgemeester Frank van Beers, voor een minister-president erg lang. Achteraf terugkijkend vertelt hij: ,,Balkenende was heel interactief bezig en was duidelijk in zijn element. Hij had echt aandacht voor de jongelui. Niet alleen toen de fotografen en cameras om hem heen stonden, maar ook toen die weg waren bleef hij met de jongeren in gesprek. Dat siert hem.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een handtekening van de minister-president past overal...
24 augustus 2006

Print deze pagina

Terug