SP ZOEKT HET OPNIEUW BUITEN DE GEMEENTE

Schijndelaar Ger Wouters
wordt SP-wethouder in Boxtel

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ...GER WOUTERS...

De Boxtelse SP-afdeling heeft dinsdag Ger Wouters voorgedragen als wethouderskandidaat. Wouters was tot maart wethouder in zijn woonplaats Schijndel, maar verliet de politiek na een gevoelige verkiezingsnederlaag. De coalitiepartijen PvdA/GroenLinks, Combinatie95 en CDA hebben gisteren ermee ingestemd Wouters te benoemen. Men hoopt de opvolger van Willem van Meurs in de gemeenteraadsvergadering van 31 augustus te kunnen installeren.

Nadat vorige week duidelijk werd dat de overige coalitiepartijen opnieuw niets zagen in de eerder al aangedragen kandidaat Mia van Boxtel uit Sint-Oedenrode, heeft fractievoorzitter Eric van den Broek afgelopen weekeinde de voormalige SP-leider Wouters uit Schijndel benaderd om wethouder in Boxtel te worden. ,,Een zeer ervaren bestuurder", aldus de Boxtelse SP-voorman.

De kandidatuur van Mia van Boxtel, die namens de SP momenteel lid is van Provinciale Staten, werd voor de zomervakantie al afgewezen door de overige coalitiepartijen omdat zij in een juridisch conflict is verwikkeld met het gemeentebestuur van haar woonplaats Sint-Oedenrode. Van Boxtel bewoont in de ogen van de gemeente Sint-Oedenrode illegaal een omgebouwde varkensschuur bij haar ouderlijke woning. Vorige week donderdag bleven de coalitiepartijen bij hun afwijzing.

Van den Broek moest op zoek naar een nieuwe wethouderskandidaat nadat Willem van Meurs, die jarenlang het gezicht van de Boxtelse SP bepaalde, kort na zijn benoeming om gezondheidsredenen zijn wethoudersfunctie neerlegde.

Volgens Van den Broek heeft de nieuwe kandidaat-wethouder aangegeven die hij niet boven de wet wil staan. Dat betekent dat hij binnen nu en uiterlijk twee jaar naar Boxtel moet verhuizen. ,,Als het moet dan doe ik dat”, vertelt Wouters. ,,Het eerste jaar echter niet, zo hebben we afgesproken. Het duurt namelijk even voordat ik een contactennetwerk in Boxtel heb opgebouwd.”

Hij is zaterdag officieel benaderd voor de wethoudersfunctie. ,,Maar ongeveer vijf weken geleden is alles al in de week gezet”, geeft Wouters toe. Hij heeft de wethoudersperikelen in Boxtel de laatste maanden nauwgezet gevolgd. ,,Zeker omdat mijn naam er op een gegeven moment in genoemd werd, terwijl ik daar toen echt niet voor in beeld was.” Wouters vindt het niet vervelend om tweede keus te zijn na Mia van Boxtel. ,,Zo voelt het namelijk helemaal niet.”

Het is Wouters opgevallen dat de Boxtelse politiek de laatste jaren behoorlijk in beweging is. ,,Dat heeft zich ook vertaald in de verkiezingsuitslag.” Wat weet hij van de Boxtese politiek? ,,Ik ken de wethouders Wim van Erp en Ger van den Oetelaar vanuit mijn vorige wethoudersfunctie in Schijndel, dus ik ben geen kat in een vreemd pakhuis in Boxtel.”

Hij noemt het wethouderschap in Boxtel een uitdaging, evenals zijn pittige portefeuille. ,,Ik vind het interessant om het WMO-beleid en het integratiebeleid in en om de wijken op te zetten.” Hij vindt het niet lastig dat hij in lopende zaken terecht komt. ,,Dat heb je altijd als je ergens binnenkomt”, reageert Wouters. ,,Dat zie ik niet als een probleem.”

Formateur Anton van Aert is blij dat de SP zo snel na de zomervakantie met een nieuwe wethouderskandidaat is gekomen. ,,Wouters is dinsdag door de SP gepresenteerd aan de andere coalitiepartijen. Wij hebben toen duidelijk gemaakt welwillend te staan ten opzichte van zijn benoeming. Woensdag hebben we nog een gesprek met Wouters zelf gehad over het beleidsprogramma en hebben hem verteld dat we hem graag willen als wethouder.”

Wouters krijgt hetzelfde takenpakket als de teruggetreden Van Meurs, dat bestaat uit de WMO, integratie, coördinatie integraal wijkbeheer en het wijkwethouderschap Selissenwal. Van Aert: ,,Het is altijd de bedoeling geweest van PvdA/GroenLinks, Combinatie95, CDA en SP om met zijn vieren de coalitie te vormen en vier wethouders te leveren. Ik ben blij dat dit gelukt is.”
17 augustus

Print deze pagina

Terug