POLITICI NAAR THEATERZAAL SINTLUCAS

’Podium moet een knus theater worden’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Laurens Felix en Walther Tibosch (uiterst rechts) geven als bestuursleden van de Stichting Podium Boxtel uitleg over de nieuwe theatervoorziening bij SintLucas. De commissieleden luisteren geďnteresseerd toe.

De leden van de commissie Maatschappelijke Zaken keken maandag hun ogen uit. Ze brachten een bezoek aan de nieuwe theatervoorziening bij SintLucas en waren onder de indruk. Toch moet er nog het nodige gesleuteld worden om de zaal optimaal te maken voor optredens. ,,Dit moet een knus theater worden waar zowel een artiest als de Boxtelse gemeenschap zich thuis voelt.”

,,Wat een mooie aankomst!”, verzucht Geertje Schellekens (Boxtels Belang) als ze de hal van het theater binnengaat. ,,Die figuurtjes op de muren komen overal in terug. Leuk zeg. Zo krijg je meteen een theatergevoel als je binnenkomt.” Betsie van der Sloot (CDA) wijst naar de imposante kroonluchters aan het plafond. ,,Dat zijn mooie lampen.” Ook Ria Simons (Combinatie95) is onder de indruk. ,,Het is een echte foyer, hč?”, zegt ze tegen partijgenote Joke van de Sande. ,,Het ziet er inderdaad leuk, onschools uit”, knikt Ad van de Wetering van Boxtels Belang, die bij het groepje is komen staan.

Bestuursvoorzitter Walther Tibosch van SintLucas en directeur Laurens Felix van MIK Kunsteducatie heten de leden van de commissie Maatschappelijke Zaken welkom in het theater. Beiden hebben zitting in de Stichting Podium Boxtel. Tibosch als secretaris, Felix als penningmeester. Voorzitter Jules Groenen was afwezig, vanwege vakantie. De zaal oogt nog als een schoollokaal, compleet met collegestoelen en kleurrijke neonverlichting. Er is nog geen podium met lampen, er hangen geen gordijnen en het geluid is nog niet optimaal. Tibosch neemt het woord. ,,U wilt vast weten of dit het al is. Nou nee, dit is pas het begin!”, vertelt hij. ,,De zaal is nu nog sober aangekleed. Dat hoort bij het multifunctionele gebruik dat de school hiervan maakt. Het wordt nog aangepakt.”

Tibosch laat daarop een schets van het nieuwe podium zien. ,,Er komt hier een podium te staan van zestig centimeter hoog”, vertelt hij. ,,Rondom het podium komt een stellage met spotlights, zodat de artiesten zowel van de zijkant als van achter belicht kunnen worden. Het podium krijgt een achterwand en uiteraard een doek, zoals gebruikelijk is. Verder wordt de akoestiek verbeterd. De huidige akoestiek is namelijk slechts gericht op toespraken en beperkte muzikale uitvoeringen. En dinsdag 5 september krijgen we nieuwe stoelen die gemakkelijk zitten. Het worden zwarte zetels, dat geeft een mooi beeld. Dit moet een knus theater worden waar zowel artiesten als de Boxtelse gemeenschap zich thuis voelt.”

CULTUREEL KLIMAAT
,,Dit podium staat los van MIK Kunsteducatie en SintLucas”, vertelt Laurens Felix. ,,Want we willen op een enkele wijze de verdenking van belangenverstrengeling op ons laden. Ons doel als Stichting Podium Boxtel is het om voor de inwoners van Boxtel, de liefhebbers en de amateurkunst iets van een podium te bieden ter versterking van het cultureel klimaat.”

Hij legt uit dat de firma Pantheon de bedrijfsvoering voor zijn rekening gaat nemen. ,,Henri Molenaar runt al negen kleinschalige accommodaties in de regio”, legt Felix die keuze uit. ,,Op deze manier kunnen we afstemmen dat een artiest die hier komt niet in dezelfde week ook in een andere zaal in de buurt komt. Dat komt de publieke belangstelling ten goede.” En ook de catering komt voor de rekening van Pantheon, vertelt Felix. ,,Maar we willen zeker niet concurreren met de Boxtelse horeca”, benadrukt hij. ,,We hebben daarom met de horeca besproken dat we arrangementen willen gaan samenstellen, zodat mensen die hier naar een voorstelling gaan vooraf ergens gaan eten of achteraf ergens borrelen. Hier wordt nog aan gewerkt.”

Bas Koenraadt van de Progressief Democratische Partij wil graag weten waarom de catering niet gegund is aan de Boxtelse horeca. ,,Wij zochten een partner die ervaring heeft met dit soort podiumfuncties”, legde Felix uit. ,,Pantheon biedt dit heel breed.” Tossi de Man (PvdA/GroenLinks) vraagt zich af of de organisatie ook werkt met theaterbonnen. ,,Daar hebben we nog niet aan gedacht”, geeft Felix toe. ,,Maar ik vind het wel een goed idee.”

Ad van de Wetering (Boxtels Belang) wil weten of de vlakke vloer het zicht van het publiek op de achterste rijen wel ten goede komt. ,,Met een podium van zestig centimeter hoog kun je ook achteraan alles goed zien”, reageert Tibosch. Ook het aantal parkeerplaatsen bij het theater roept vragen op van enkele commissieleden. ,,We hebben er zestig”, vertelt Tibosch. ,,Maar het is de bedoeling dat mensen vooral te voet en per fiets hierheen komen. En dat mensen uit de buitenwijken per uitzondering met de auto hierheen komen.”

Commissievoorzitter Simons bedankt Tibosch en Felix voor de rondleiding en de uitleg over het nieuwe podium. ,,We hebben een duidelijk beeld gekregen”, laat ze weten. ,En ik denk dat we als commissie zeker eens een voorstelling komen bezoeken.” Om daar lachend aan toe te voegen: ,,Jammer dat ik al een voorstelling van Gerard van Maasakkers geboekt heb in ’s-Hertogenbosch.” Volgens CDA’er Van der Sloot hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. ,,Dan zie je die voorstelling toch gewoon twee keer!”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Walther Tibosch leidt de leden van de commissie Maatschappelijke Zaken rond door de theatervoorziening bij SintLucas.
17 augustus

Print deze pagina

Terug