EERSTE FASE GEREED IN AUGUSTUS 2007

Startsein voor bouw
bejaardenhuis Salonta

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eerste spade voor het bejaardenhuis in Salonta. Van links naar rechts voorzitter Jos Geerts van de Stichting Boxtel-Salonta, dominee Ferenç Mikló, burgemeester Laszlo Tödör, parochiebestuurder Bodi Kalman en bouwadviseur Martien van Beurden. (Foto: collectie Martien van Beurden).

In aanwezigheid van voorzitter Jos Geerts van de Stichting Boxtel-Salonta en directeur bouwzaken Martien van Beurden van de Zorggroep Elde is vrijdagochtend in Salonta het startsein gegeven voor de bouw van een bejaardenhuis. In de Roemeense stad, waarmee Boxtel sinds 1989 vriendschapsbanden onderhoudt, verrijst een zorgcomplex waar dertig ouderen verdeeld over vijftien kamers woonruimte zullen vinden.

Geerts en Van Beurden zijn deze week opgetogen teruggekeerd uit Salonta. Na jarenlange voorbereidingen is de eerste spade in de grond gegaan. Op een braakliggend terrein nabij het ziekenhuis en de gaarkeuken van Salonta wordt een bejaardenhuis opgetrokken, dat in de toekomst ook wordt voorzien van een grote recreatiezaal en een keuken.

,,Het project is onderverdeeld in drie fasen", verduidelijkt voorzitter Geerts van de Stichting Boxtel-Salonta. ,,In de eerste fase wordt woonruimte voor de ouderen gerealiseerd. Het geld voor deze fase is binnen, mede dankzij een bijdrage van de Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO)."

In de tweede fase worden wellicht meer wooneenheden gebouwd en is er plaats voor een multifunctionele zaal. Voor deze fase zijn inmiddels veel middelen beschikbaar. De derde fase, de bouw van een keuken, staat als laatste op het programma. ,,Totdat de keuken klaar is, kan het bejaardenhuis gebruik maken van de social care service, de gaarkeuken die naast de nieuwbouw ligt", aldus Geerts.

Tijdens zijn bezoek aan Salonta heeft Geerts afrondende besprekingen gevoerd met dominee Ferenç Mikló van de gereformeerde kerk in Salonta. De kerk heeft de bouwgrond gekocht en staat garant voor de meerkosten van het project. Vanuit Boxtel wordt, met steun van de NCDO, een bedrag van 300.000 euro gefinancierd. De gemeente Salonta zorgt voor een goede toegankelijkheid van het terrein, dat is gelegen aan de rand van de 23.000 inwoners tellende stad.

Tijdens de start van de bouwwerkzaamheden waren alle betrokkenen aanwezig. Naast Geerts en Van Beurden waren dat onder meer dominee Mikló, architect Iosif Boros en burgemeester Laszlo Török.

GAARKEUKEN
Voorzitter Geerts meldde deze week dat de gaarkeuken in Salonta inmiddels in gebruik is genomen. De met Boxtelse steun opgerichte voorziening is ondergebracht in een gebouw op het ziekenhuisterrein. Het pand is door de gemeente Salonta ter beschikking gesteld; ook heeft de gemeente twee koks in dienst genomen die eten gaan koken voor behoeftige inwoners.

,,In de social care service wordt momenteel eten bereid voor 25 mensen die op grond van sociale of medische indicatie in aanmerking komen voor een warme maaltijd", vertelt Geerts.

,,Volgende maand wordt de dienstverlening uitgebreid met een maaltijdservice voor vijftig mensen die door de gemeente worden aangewezen. Ze kunnen dagelijks een warme maaltijd gaan ophalen; daar gebruiken ze rechauds voor die vanuit Boxtel zijn gedoneerd." Later dit jaar wordt de eetzaal geopend en kunnen behoeftige inwoners ook in de social care service terecht voor een warme maaltijd.

DUINENDAAL
Directeur Van Beurden van de Zorggroep Elde fungeerde tijdens het bezoek aan Salonta als bouwadviseur en boog zich met voorzitter Geerts over de plannen voor het bejaardenhuis. Van Beurden, die voor het eerst in Salonta was, keerde 'geschokt' terug. ,,Ik ben diep onder de indruk van de levensomstandigheden die ik heb gezien in het ziekenhuis en het verpleeghuis in Salonta", blikt Van Beurden terug. ,,De motivatie om iets voor de mensen in Salonta te doen is tien keer zo groot geworden."

De directeur van de Zorggroep Elde noemt de omstandigheden in de door hem bezochte zorginstellingen 'verschrikkelijk' en 'mensonterend'. ,,Ik heb vroeger nog in het ziekenhuis op Duinendaal gewerkt en daar was het tien, misschien wel honderd keer luxer dan in Salonta. Apparatuur die daar gebruikt wordt, werd hier veertig jaar al gebruikt." Van Beurden is onder de indruk van de toewijding waarmee, ondanks de beperkte middelen, wordt gewerkt. ,,Mensen zetten zich met hart en ziel voor zieken en ouderen in en dat is hartverwarmend. Mensen met goede opleidingen zijn bereid om drie weken aaneen 24 uur per dag te werken voor 110 euro. Dat vind ik onvoorstelbaar."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Medewerkers van een bouwbedrijf graven sleuven voor de fundering van het bejaardenhuis in Salonta. (Foto: Martien van Beurden).
17 augustus

Print deze pagina

Terug