SINT-LAMBERTUS VERWELKOMT LEERLINGEN NA VAKANTIE

’Ook voor juf is eerste
schooldag spannend’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rachel Pootjes (links) wordt enthousiast begroet door een van haar vriendinnetjes.

De vakantie zit er weer op voor de kinderen van de basisschool. Maandag kregen ze weer rekenen, taal en aardrijkskunde voorgeschoteld. Toch waren de leerlingen van de Sint-Lambertusschool in Gemonde blij dat ze weer naar school mochten. Want zes weken lang je vrienden en vriendinnen moeten missen is niet niks...

Met de rugzakjes stevig om de schouder en aan de hand van moeder en soms vader komen de kleintjes maandagochtend aan bij de Sint-Lambertusschool in Gemonde. De oudere leerlingen verschijnen op de fiets. Meester Jan van Giersbergen doet deze ochtend dienst als fietsopzichter. ,,Jullie moeten je fiets zoveel mogelijk naar rechts zetten”, legt hij twee meisjes uit die een plaatsje in het fietsenrek zoeken. Voor de poort van het schoolplein zet een moeder haar dochter af. ,,Succes vandaag!”, roept ze haar toe. ,,En krijg ik nog een kusje?”

Aan de linkerkant van het plein spelen vijf jongens tikkertje. Centraal hebben de leerlingen van groep 7 zich verzameld. ,,Ik ben niet zenuwachtig voor deze eerste schooldag”, vertelt Gabriëlle Carol (10). ,,Ik heb er nooit moeite mee om naar de vakantie weer te beginnen.” Hans van Dinther heeft dat wél. ,,Ik had nog wel een beetje uit willen slapen”, geeft hij toe. ,,Vandaag moest ik al om kwart over zeven opstaan, in de vakantie pas om half negen.” Het groepje weet al wie hun nieuwe leraar wordt. ,,Peter de Vos”, vertelt de 9-jarige Marijn Mornout. ,,Volgens mij is die wel aardig.” Hij kan niet wachten tot de lessen weer beginnen. ,,Vooral rekenen vind ik leuk.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor sommige kinderen die maandag voor het eerst naar school gingen was het afscheid van de ouders moeilijk. Juf Lia Vorstenbosch beurt dit meisje op.

’MEVROUW KWEBBEL’
De kleuters hebben een aparte speelplaats, aan de rechterzijde van het schoolgebouw. Acht kinderen vermaken zich daar op het klimrek. ’Even kijken of ik het nog kan’, gebruiken ze als argument om op het toestel te klauteren. De nieuwe kleuters wagen zich daar nog niet aan. Zij houden angstvallig de hand van hun moeder of vader vast, in afwachting van wat er gaat gebeuren. Als om half negen de bel gaat, stormen de leerlingen het gebouw binnen om een plaatsje in hun nieuwe klas te zoeken. ,,Waarom hebben jullie de tafeltjes verzet?”, wil een van de kleuters weten van juf Lia Vorstenbosch. Lachend legt de lerares uit dat iedereen zelf mag weten waar ’ie wil gaan zitten. Dat hoeft niet precies dezelfde plaats te zijn als tijdens het vorige schooljaar.

Wilma Pootjes brengt haar dochter Rachel (5) het lokaal binnen. ’Mevrouw Kwebbel’, zoals ze haar dochter liefkozend noemt, rent direct op haar vriendinnetje af om vakantie-ervaringen te delen. ,,Ze keek echt uit naar het einde van de vakantie”, vertelt Wilma. ,,Ze heeft namelijk een nieuwe outfit voor school gekregen én een nieuwe rugzak. Ze wilde niets liever dan deze showen op de eerste schooldag. Daarom stond ze vanmorgen al vroeg klaar om naar school te gaan. En zes weken lang je vriendinnen moeten missen is ook nogal wat.”

Waar de meeste kinderen druk de klas onderzoeken en spelen, heeft Erik Op ’t Hoog (5) zijn plaatsje al gevonden. Met zijn armen over elkaar geeft hij het goede voorbeeld vanachter zijn tafel. Ronald Schellekens knielt ondertussen bij zijn zoon Jurre (4) neer. ,,Hij is een beetje gespannen”, legt hij uit. ,,Dat weet ik omdat Jurre vanmorgen slecht heeft gegeten en heel druk was.” Ronald probeert zijn zoon op zijn gemak te stellen. ,,Ik ben toevallig vrij vandaag”, legt hij zijn komst uit. ,,Ik vind het leuk om Jurre naar school te brengen. Nou weet ik tenminste een beetje waar hij heen gaat en hoe de andere kinderen in de klas zijn.”

KUSSEN EN KNUFFELS
Juf Vorstenbosch heet alle ouders en kinderen van harte welkom bij de ingang van het lokaal. ,,Ook voor de juf is zo’n eerste schooldag spannend”, knikt ze. ,,Ik was vanmorgen heel benieuwd hoe de nieuwe kinderen zouden zijn en hoe het met mijn tweedejaars kleuters is.” De eerste schooldag bestaat vooral uit het op het gemak stellen van de kinderen, legt ze uit. ,,We gaan eerst in een kring zitten om even kennis te maken en na te praten over de vakantie. Daarna ga ik een verhaaltje vertellen en mogen de kinderen gaan spelen. Dan kunnen ze meteen een beetje het klaslokaal, de speelplaats en de gymzaal verkennen. En misschien gaan we ook nog een liedje zingen.”

Er zitten vijf nieuwe kinderen in haar klas. Vorstenbosch wijst glimlachend naar rechts. ,,Zij zijn meteen aan het spelen met de materialen, terwijl de andere kinderen inmiddels al op hun plaats zitten. Maar dat zijn ze waarschijnlijk vanuit de peuterspeelzaal gewend, dat ze bij binnenkomst direct mogen gaan spelen.” Na nog enkele dikke kussen en knuffels van de ouders aan de kinderen sluit Vorstenbosch de deur van haar lokaal. De eerste schooldag is begonnen...

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ronald Schellekens stelt zijn vierjarige zoon Jurre (links) op zijn gemak voordat hij naar huis gaat. Jurres tweejarige broertje Merijn bekijkt met grote ogen de verrichtingen van de andere kinderen in groep 1/2.
17 augustus

Print deze pagina

Terug