FLEVO FESTIVAL 2006: ANDER UITERLIJK, HETZELFDE DOEL

’Meer tot God komen, dáár gaat het om’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Peter Noordhuis (rechts) van het Flevo Festival in een kenmerkende pose: druk telefonerend om zijn medewerkers te vragen hoe het staat met de opbouw van het terrein. Links staat woordvoerster Carolien Roos.

Duizenden jongeren zijn vandaag naar Liempde getrokken. Om 14.00 uur begon op landgoed Velder het jaarlijkse Flevo Festival. Het evenement is al jarenlang een groot succes, maar toch heeft de organisatie zowel de invulling als het uiterlijk van het festival ietwat veranderd. ,,Want je moet blijven prikkelen.”

Sinds dinsdag werkten bijna vijfhonderd vrijwilligers met man en macht aan de opbouw van het festivalterrein. ,,De opbouw ging daardoor sneller dan gepland”, vertelt directeur Peter Noordhuis met gepaste trots. ,,Dat is te danken aan het feit dat de meeste vrijwilligers al zoveel jaren meehelpen. Er staat een heel ervaren ploeg, die weet wat gedaan moet worden.”

Het Flevo Festival kent dit jaar een ruimere opzet dan voorheen. ,,Er zijn drie grote tenten extra op het grasveld geplaatst, waar lezingen en dergelijke in plaatsvinden”, vertelt woordvoerster Carolien Roos. ,,Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst vipboxen. Dat zijn kleine indianententjes, waarin bezoekers vijf minuten één op één met schrijvers van boeken van gedachten kunnen wisselen.” Deze nieuwe tentjes hangen samen met het thema van dit jaar: ’VIPS only’. ,,We willen al onze bezoekers het idee geven dat ze een vip zijn. Dat idee krijgen ze in zo’n één op één gesprek”, legt Roos uit. ,,Daarnaast brengen we het thema tot uitdrukking in de toegangspoort. Die heeft dit jaar een schouwburg-uiterlijk.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het opzetten van de grote tenten gebeurde met vereende krachten.

RAMBLAS
Het festivalterrein heeft dit jaar een andere indeling gekregen in vergelijking met voorafgaande edities. ,,We moeten als organisatie elk jaar iets nieuws neerzetten om het programma aantrekkelijk te houden en de bezoekers te prikkelen”, legt Roos uit. ,,Dit jaar hebben we dat gedaan door een Ramblas, een centrum met verschillende terrasjes, aan te leggen met een grote verlichte fontein. Vanaf de Ramblas hebben we het terrein ingedeeld in verschillende area’s.” Iedere area is aan een thema gebonden. ,,Daarbij moet je denken aan ’beschaving’, ’lifestyle’, ’Spiritus INC.’, ’muziek’ en ’God for dummies’.”

’God for dummies’ is een nieuw onderdeel op het Flevo Festival. ,,Dit hebben we bedacht omdat steeds meer niet-christelijke jongeren naar dit evenement komen”, legt Roos uit. ,,Door middel van dit thema willen we hen heel laagdrempelig met het geloof in aanraking brengen. Dit programma bestaat onder meer uit een ’bijbels abc’, waarin de basisnamen en termen uitgelegd worden. Zo wordt onder meer uitgelegd wie Jezus is, wat de Heilige Geest is en wie God is.” Spiritus INC. is daarentegen juist voor de ’ervaren’ christenen bestemd. Roos: ,,In deze ’area’ wordt diep ingegaan op het geloof, dat gebeurt onder meer met de bekende Amerikaanse spreker Neil Anderson.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de opbouwwerkzaamheden op landgoed Velder.

GELUIDSOVERLAST?
Het Flevo Festival beschikt dit jaar voor het eerst over een tweede buitenpodium. ,,Voorheen startten we om 19.00 uur met de muziek, dit jaar al om 14.00 uur”, vertelt directeur Noordhuis. ,,Ieder uur is er op één van beide podia een concert. Op deze manier willen we meer dynamiek in het festival brengen. Mensen gaan op deze manier automatisch meer rondlopen.” Meer geluidsoverlast zal het langere muziekprogramma niet opleveren, verzekert Noordhuis. ,,We houden ons aan het afgesproken geluidsniveau. Dat houden we heel goed in de gaten.” ,,Daarnaast staat het hoofdpodium dit jaar wat verder op het festivalterrein”, vult woordvoerster Roos aan. ,,Dat scheelt ook veel.”

De organisatie van het Flevo Festival verwacht dit jaar meer bezoekers dan de vorige keer. ,,Maar daar gaat het ons niet om”, legt Noordhuis uit. ,,Het belangrijkste voor ons is dat ieder jaar een groter aantal jongeren aangeeft dat het tijdens dit evenement meer tot God is gekomen. Dáár gaat het om.” Hij verduidelijkt: ,,Ons doel is het om jongeren in een feestelijke omgeving te laten ontdekken wat leven met God is.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijwilligers maken met een grondboor een diep gat, waarin later de palen van de tent stevig worden vastgezet.

BEKENDE NAMEN
Dit jaar verschijnt op het Flevo Festival een recordaantal bekende Nederlanders. Vooral politici laten zich graag zien, met de verkiezingen in aantocht. Premier Jan-Peter Balkenende zal er zijn, evenals minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en de fractievoorzitters André Rouvoet van de Christen Unie, Femke Halsema van GroenLinks en Jan Marijnissen van de SP. ,,Zij gaan met elkaar in debat over verschillende onderwerpen. Daarbij moet je denken aan kinderarbeid, schuldsanering en het belang van stemmen tijdens de verkiezingen”, vertelt Roos. ,,Dit debat staat onder leiding van Netwerk-presentator Tijs van den Brink. Andere bekende namen op Flevo zijn priester en theologisch auteur Antoine Bodar, voorzitter René Paas van de CNV, presentatrice en theologe Jacobine Geel en schaatser René Ruitenberg.

Ook de publieke belangstelling voor het Flevo Festival is groot. Ieder jaar stromen ruim tienduizend jongeren naar Velder om het evenement bij te wonen. ,,Hoewel het festival op donderdagmiddag begint, staan sommigen als woensdagavond voor de poort”, lacht woordvoerster Roos. ,,Ze rijden opzettelijk eerder aan om op hun favoriete plekje te kunnen staan met hun tent.” Belangstellenden die graag een deel van het Flevo Festival willen volgen, kunnen een toegangskaart voor het dag- en het avondprogramma kopen bij de ingang van landgoed Velder. De Outburst, de afsluitende viering op zondag, is gratis toegankelijk.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Veiligheid heeft een hoge prioriteit op het Flevo Festival. Vandaar dat talloze brandblussers over het terrein worden verspreid.
17 augustus

Print deze pagina

Terug