JEUGD LENNISHEUVEL MASSAAL NAAR DIEREN-BOUWDORP

’Uitgestorven dieren’ maken
dino’s bij kiosk

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor aanvang van het dieren-bouwdorp in Lennisheuvel werden de verschillende groepjes traditioneel één voor één gepresenteerd. Over de rode loper werden ze naar voren geroepen door spreekstalmeester Mira.

Het veld tussen de kiosk en gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel was dinsdag en woensdag omgetoverd tot een dierenverblijfplaats. Daar vond het bouwdorp plaats dat het Kindervakantiewerk Lennisheuvel ieder jaar organiseert.

,,Er zijn weer meer dan honderd kinderen aanwezig”, vertelt Desirée Baaijens van het organiserende Kindervakantiewerk trots. ,,We hebben alleen de pech dat het kamp van de turnvereniging en de scouting tegelijkertijd zijn, anders was de deelname nog veel groter.” Normaliter wordt het bouwdorp gehouden op de speelplaats van basisschool Sint-Theresia. ,,Maar daar kunnen we dit jaar niet terecht vanwege de verbouwing”, legt Baaijens uit. ,,In overleg met de school en Orion mogen we dit jaar van de ruimte rondom de kiosk gebruik maken. De school gebruiken we wel om spullen neer te zetten en naar het toilet te gaan.”

Ze bestempelt de nieuwe ’bouwlocatie’ als perfect. ,,We kunnen alles mooi om de kiosk, waar deejay Dave de muziek verzorgt, heen bouwen en in de kiosk schuilen als het regent.”

Na de traditionele opening, waarin de groepjes kinderen een voor een over de rode loper naar voren worden geroepen en voorgesteld aan het publiek, ontstaat een stormloop op de berg hout die in een hoek van het terrein is neergelegd.

Grote pallets worden door de kinderen met vereende krachten naar de bouwlocatie gedragen. Een reusachtig stuk spaanplaat wordt door twee jongens en drie meisjes gezamenlijk boven het hoofd getild. De 5-jarige Okke van Krieken pakt het echter het slimste aan. Hij heeft namelijk zijn traptractor meegenomen en rijdt met het hout in de laadbak naar zijn groepje, de ’waterdieren’. Logischerwijs maken zij een aquarium. Maar wel een heel bijzonder exemplaar. ,,Want er komt ook een glijbaan bij”, legt Elisa van Rossum (7) uit. ,,Die maken we van die witte plank.” Okke wijst intussen naar de lege ruimte naast het ’aquarium’. ,,Daar wil ik een garage maken voor mijn tractor”, vertelt hij. ,,Anders wordt die nat in de regen.”

JUNGLE
In korte tijd ontstaat een lange rij aan de voorkant van het plein. Daar is Gerard Doggen aan het figuurzagen. Alle kinderen kunnen bij hem terecht om stukken hout de gewenste vorm te laten krijgen. ,,Ik laat hem twee leeuwen uitzagen”, vertelt Loes Swinkels (8). ,,Deze komen in de ren van het leeuwenhok dat mijn safarigroepje maakt.”

Terwijl zij met een vriendinnetje in de rij staat, werkt haar groepje naast de kiosk druk verder aan het hok. Hulpouder Erna Ceelen tekent het stuk hout af dat dienst gaat doen als vloer, zodat het passend afgezaagd kan worden. Behalve een leeuwenhok met een ren heeft het safarigroepje ook een oude box in de wacht gesleept. Dat was een idee van Matt van der Heijden (7). ,,In deze box moeten namelijk de welpen komen”, legt hij uit.

Lars van de Sande (10) zit deze dag in een opmerkelijk groepje. Hij maakt deel uit van de ’uitgestorven dieren’. Hij ziet de lol van die naam wel in. ,,Ik vind het wel grappig”, lacht hij, terwijl hij met zijn pen een uitgezaagd bot natekent op een nieuw stuk hout. ,,Dit bot moet dadelijk ook uitgezaagd worden”, legt hij uit. ,,Die botten leggen we op de grond en dan gaan we dinosaurussen erbij maken. Daar zijn we nog wel een tijd mee bezig.”

In de ’jungle’ zijn Doortje Vermulst (4) en Renée van Oerle (7) aan het schilderen. ,,We zijn een boom aan het maken”, legt Renée uit, terwijl ze haar kwast doopt in een bak bruine verf. ,,Dit wordt de stam.” Doortje wijst naar links. ,,Ik heb een groot gat getekend in de boom”, vertelt ze. ,,Daar zit een eekhoorn in. Die gaat slapen.” Hulpouder Mary Swinkels draagt intussen zorg voor het groen verven van het bladerdek van de boom. Het aapje dat ze erbij getekend heeft maakt het helemaal af.

Ondertussen loopt Desirée Baaijens druk rond om overal hand- en spandiensten te verrichten, terwijl ze geniet van de kinderen die zich optimaal vermaken. ,,Weet je dat we dit jaar 36 kleuters hebben? Zo veel hebben we er nog nooit gehad. En we hebben er vier bij die pas na de vakantie voor het eerst op school gaan; Rony van Nistelrode, Iris Bosma, Noor Baaijens en Stijn Romme. Zij zijn erg enthousiast bezig.” Maar ook de hulpouders wekken haar bewondering. ,,We hebben hier nooit een tekort aan ouders. Sommigen hebben zelfs een dag vrij genomen om te kunnen helpen met dit bouwdorp. Dat is toch geweldig?”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rony van Nistelrode, een van de vier allerjongste deelnemers aan het bouwdorp in Lennisheuvel, timmerde geconcentreerd mee aan de hut van haar groepje ’reptielen’.
10 augustus

Print deze pagina

Terug