STICHTING PODIUM BOXTEL BELOOFT AANGENAME AVONDEN

'Podium aan Burgakker op
Boxtelse maat gesneden'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vooraanzicht van de podiumzaal die op het terrein van SintLucas is verrezen. Burgemeester Frank van Beers opent de zaal op 21 september.

Na een interne én externe metamorfose is de voormalige sportzaal van vakinstelling SintLucas aan de Burgakker omgevormd tot een podiumzaal. Met ingang van 21 september biedt de 250 zitplaatsen tellende theaterzaal plaats aan professionele en amateur-producties. De Stichting Podium Boxtel kijkt reikhalzend uit naar de start van het eerste theaterseizoen in de nieuwe zaal. Voorzitter Jules Groenen: ,,In het eerste jaar nemen we de proef op de som en zal blijken of Boxtel inderdaad toe is aan een eigen podium."

Naast Groenen vormen directeur Laurens Felix van MIK Kunsteducatie en Walther Tibosch, bestuursvoorzitter van SintLucas, het bestuur van de nieuwe Stichting Podium Boxtel. Ze vertrouwen erop dat de zaal beantwoordt aan de behoefte die in Boxtel bestaat aan een professionele ruimte voor culturele presentaties en uitvoeringen. ,,We denken dat de schaal en de opzet van de zaal beantwoorden aan de behoefte", stelt Felix. ,,De zaal heeft een prima omvang die aansluit bij de voorstellingen die we hier willen neerzetten."

Decennialang is in Boxtel vruchteloos gezocht naar een geschikte locatie voor een kleinschalige theaterzaal. Toen duidelijk werd dat de vestiging van een theaterzaal in zowel Sint-Ursula als het Jacob-Roelandslyceum niet haalbaar was én het veelbesproken theaterplan 't Fortuyn aan de Markt sneuvelde, leek de kans verkeken. Totdat mbo-school SintLucas de grondige verbouwing van het complex aan de Burgakker en de Grote Beemd aangreep voor de realisering van een multifunctionele podiumzaal.

,,Het ontbreken van een theater is vaak onderwerp van gesprek geweest", vertelt Felix. Hij had veelvuldig ontmoetingen met bestuursvoorzitter Tibosch van SintLucas, die ook toetrad tot het bestuur van de Stichting Podium Boxtel. ,,Het ontbreken van een podium werd door ons als een gemis ervaren en SintLucas bleek bezig met de bouw van een zaal die alle ingrediënten kon bieden. SintLucas heeft echt de nek uitgestoken voor Boxtel", aldus Felix. ,,We vonden gelukkig ook de wethouder (Anton van Aert – red.) snel bereid om het initiatief te ondersteunen."

De komst van een podiumvoorziening is in de ogen van Felix van cruciaal belang voor het culturele leven in Boxtel. Als directeur van MIK Kunsteducatie ziet hij ook grote voordelen. ,,Daar waar een podium is, kan zich veel beter een cultureel klimaat ontwikkelen en zie je een toename van het aantal cursisten." Met name voor Vught, waar theater De Speeldoos al vele jaren een begrip is, gaat dit op. ,,Het podium in Boxtel mag daar trouwens niet mee vergeleken worden. Het is een zaal die helemaal is toegesneden op de Boxtelse maat."

SUBSIDIE
De Stichting Podium Boxtel gaat de zaal aan de Burgakker huren van SintLucas, die als 'goede huisbaas' zorg draagt voor de technische infrastructuur. Recentelijk heeft de vakinstelling flink geďnvesteerd in de technische uitrusting van het gebouw. Naast een demontabel podium en 250 comfortabele stoelen is veel zorg besteed aan licht en geluid. Ook zaken als een horecavergunning, ventilatie en arbo-zaken zijn door SintLucas opgepakt.

De gemeenteraad van Boxtel ondersteunt de stichting volgens voorzitter Groenen jaarlijks met een subsidie van 50.000 euro. ,,Daar staat tegenover dat we tenminste twaalf professionele voorstellingen in de zaal programmeren", stelt Groenen. Inmiddels is het bedrijf Pantheon uit Nuenen, dat door de stichting is ingehuurd voor de programmering, erin geslaagd twaalf voorstellingen te boeken. ,,Maar daarnaast is er plaats voor een aantal amateur-voorstellingen", vult directeur Henri Molenaar van Pantheon aan. MIK Kunsteducatie wil er bijvoorbeeld veel uitvoeringen van muziekensembles en dansgroepen programmeren.

Volgens Molenaar ligt er al een aantal aanvragen van lokale theatergezelschappen om op te kunnen treden in de zaal. ,,Daarnaast verwacht ik dat we terecht zullen komen bij theatergroepen die zich nog ontwikkelen en graag een wat kleiner podium hebben." Bestuurslid Felix: ,,Het podium in Boxtel is echt bedoeld voor groepen die te groot zijn om tussen de schuifdeuren te staan, maar te klein voor een hele grote productie. De zaal is uitermate geschikt voor voorstellingen in een kleinere setting."

PROEF OP DE SOM
De vraag werpt zich op of Boxtel met de podiumzaal aan de Burgakker eindelijk zijn door velen zo vurig verlangde theaterzaal krijgt. Het stichtingsbestuur is voorzichtig. Voorzitter Groenen: ,,In het eerste jaar nemen we de proef op de som en zal blijken of Boxtel inderdaad toe is aan een eigen podium. De zaal past in elk geval heel goed bij de pretenties die we hebben."

Bestuurslid Felix: ,,De belangstelling voor de zaal zal moeten groeien. Daarom roepen we mensen in Boxtel op om zich te melden. Laat van je horen als je hier wilt optreden of kom kijken naar de voorstellingen. Dankzij dit podium kunnen we weer een aangenaam avondje uit in Boxtel aanbieden. En dat kan tegen een heel redelijk tarief. Een groot voordeel is dat bekende artiesten nu om de hoek optreden. Wat is er nu fijner om 's avonds naar de Burgakker te gaan, de fiets tegen de muur te zetten en naar het theater te gaan?"

Felix vult aan dat het podium nauw aansluit bij de wensen van de gemeente om de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen op te krikken. ,,Het is een heerlijke plek voor een theaterzaal, met de bibliotheek, een kunstopleiding, een school en een kasteel in de directe omgeving. We hebben in Boxtel veel meer moois dan we denken en vinden dat we hebben."

Het podium aan de Burgakker wordt donderdag 21 september officieel in gebruik genomen door burgemeester Frank van Beers. De eerste voorstelling die die avond op de rol staat is een optreden van de bekende cabaretier Leon van der Zanden, die met zijn voorstelling 'Zwarte Hond' naar Boxtel komt.

Momenteel studeert de Stichting Podium Boxtel op de oprichting van een businessclub. Die zou volgens voorzitter Groenen aan het bedrijfsleven arrangementen kunnen aanbieden, die bestaan uit een sfeervol diner met aansluitend een voorstelling in de Boxtelse podiumzaal. De kaartverkoop voor voorstellingen in de theaterzaal wordt opgezet via Pantheon, dat een centraal bespreekbureau heeft.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Juli 1982: de kapel van het complex Duinendaal wordt gesloopt. Veel inwoners zagen in het bouwwerk een ideale locatie voor een sociaal-cultureel centrum en demonstreerden tegen de sloopplannen. (Archieffoto Brabants Centrum).
10 augustus

Print deze pagina

Terug