STICHTING PRESENTEERT PROGRAMMERING

Podium SintLucas klaar voor
eerste theaterseizoen

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Stichting Podium Boxtel huurt de voormalige sportzaal van SintLucas en staat garant voor tenminste twaalf professionele theatervoorstellingen.

Boxtel heeft een theaterpodium. Donderdag 21 september wordt in de podiumzaal van vakinstelling SintLucas aan de Burgakker de eerste professionele voorstelling van het nieuwe theaterseizoen opgevoerd. De bekende cabaretier Leon van der Zanden bijt met zijn voorstelling 'Zwarte Hond' het spits af. Naast een dozijn professionele uitvoeringen moet de goed geoutilleerde zaal jaarlijks plaats bieden aan een reeks amateur-producties.

Met de komst van een professionele podiumvoorziening in de vroegere sportzaal van SintLucas komt er een einde aan een decennialange periode waarin Boxtel vruchteloos zocht naar een plek om een theaterzaal te herbergen. Na de sluiting van De Ark aan de Prins Bernhardstraat ontbeerde de gemeente een zaal waar professionele producties opgevoerd konden worden. Tevergeefs werd door de jaren heen gepoogd een theater te vestigen in complexen als Duinendaal, Stapelen, Sint-Ursula en het Jacob-Roelandslyceum. Een theaterplan aan de Markt bleek veel te ambitieus en strandde.

SintLucas is de eigenaar van de podiumvoorziening die tijdens de recente metamorfose van de mbo-school is gerealiseerd. Voor zowel professionele als amateur-voorstellingen wordt de zaal verhuurd aan de nieuw opgerichte Stichting Podium Boxtel, die wordt geleid door voorzitter Jules Groenen. Het bestuur bestaat verder uit directeur Laurens Felix van MIK Kunsteducatie en Walther Tibosch, bestuursvoorzitter van SintLucas. De bedrijfsvoering en programmering zijn uitbesteed aan de firma Pantheon uit Nuenen, die actief is in tien kleinere Brabantse theaterzalen, zoals D'n Durpsherd in Berlicum en Mariëndaal in Sint-Oedenrode.

De theaterzaal aan de Burgakker omvat naast een demontabel podium maximaal 250 gelijkvloerse zitplaatsen. De plaatsing van de comfortabele stoelen kan worden aangepast aan de theaterproductie die in de zaal wordt opgevoerd. SintLucas heeft de voorbije maanden veel geïnvesteerd in de technische verbetering van de zaal. Volgens het bestuur van de Stichting Podium Boxtel zijn kosten noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat de akoestiek goed is en artiesten kunnen profiteren van optimale licht- en geluidsvoorzieningen. ,,SintLucas heeft echt de nek uitgestoken", zegt bestuurslid Felix elders in deze krant.

PROGRAMMA
Deze week heeft het stichtingsbestuur van het Boxtelse podium met directeur Henri Molenaar van Pantheon de programmering voor het theaterseizoen 2006-2007 gepresenteerd. Het programma-aanbod bestaat uit twaalf professionele voorstellingen, uiteenlopend van cabaret en klassieke muziek tot kindertheater en populaire muziek. Blikvangers zijn het nieuwe programma 'Zicht' van Gerard van Maasakkers (8 februari) en het pianoconcert 'Toccata!' van musicus Ivo Jansen (8 maart).

De eerste voorstelling in de podiumzaal wordt gegeven door Leon van der Zanden, die op donderdag 21 september naar Boxtel komt. Voorafgaand aan de uitvoering zal burgemeester Frank van Beers de nieuwe theaterzaal officieel in gebruik nemen, zo liet het bestuur deze week weten. Op 12 oktober maakt Lenny Kuhr met haar programma 'Panta Rhei' haar opwachting in Boxtel, een maand later (9 november) wordt in de zaal de finalistentoer van het festival Cabareteske gehouden.

De bekende cabaretgroep Niet Schieten verzorgt 23 november een try-out in Boxtel met de show 'Loverboys'. Op 7 december staat 'De zingende decoupeerzaag' op de bühne. Deze 'revue van nu' wordt vertolkt door Adje en Theo, het dolkomische duo dat bekend is van de tv-optredens bij Paul de Leeuw. Een week later (14 december) is er in de zaal plaats voor een avondvullend programma van Luider en Van Donselaar. Op 11 januari komt de Brabantse cabaretière Karin Bruers, bekend van 't Benkske, naar Boxtel. Cabaretier Richard Groenendijk besluit het professionele theaterseizoen in Boxtel op 12 april.

In de programmering is plaats voor twee kinderprogramma's. Op zondag 19 november speelt Dirk Scheele met de Liedjesband de voorstelling Vroem Vroem in de zaal aan de Burgakker. Het danstheater Retteketet verzorgt op zondag 18 maart een programma voor kinderen vanaf 2 jaar. De kinderen worden heel nadrukkelijk bij de voorstelling betrokken en mogen de laatste twintig minuten meedoen.

Het bestuur van de Stichting Podium Boxtel hoopt dat de inwoners van Boxtel en omgeving de weg naar de theaterzaal aan de Burgakker weten te vinden. Bestuurslid Felix: ,,De zaal is op de Boxtelse maat gesneden en is een prima plek voor gevestigd en aanstormend talent om zich aan het publiek te presenteren."

In de papieren editie van Brabants Centrum een interview met het bestuur van de Stichting Podium Boxtel, directeur Henri Molenaar van Pantheon en een reactie van wethouder Anton van Aert en SintLucas-bestuurder Walther Tibosch.
10 augustus

Print deze pagina

Terug