BRAND IN BAKKERIJ VAN EIJNDHOVEN IN LIEMPDE

'Bakkerij is over twee weken weer open'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de bakkerij van Jos van Eijndhoven. De Liempdse bakker verwacht over twee weken weer brood te kunnen bakken.

Een korte maar hevige brand heeft vrijdagavond de bakkerij van Jos van Eijndhoven in Liempde deels verwoest. Het vuur ontstond in een van de ovens van de bakkerij en werd onder meer bestreden door een ladderwagen van de brandweer uit 's-Hertogenbosch. ,,Ik ben getroffen door zoveel blijken van medeleven", zegt Van Eijndhoven twee dagen na de brand.

Zaterdagochtend vielen de eerste kaartjes al in de brievenbus van klanten en andere betrokken Liempdenaren die de familie Van Eijndhoven daarmee een hart onder de riem wilden steken. En de bakker zelf klinkt twee dagen na de brand ook alweer opgeruimd. ,,Natuurlijk, het is een drama waarmee we geconfronteerd worden. Maar ik denk dat we over twee weken weer gewoon brood kan bakken. Over vijf weken zijn alle machines vervangen." Nadat enkele asbestresten waren verwijderd ging een ploeg van meer dan twintig technici, schoonmakers en bouwvakkers deze week aan de slag.

De Liempdse bakker zegt versteld te staan van de vaart waarmee al die betrokkenen zich inzetten voor zijn zaak. Een aannemer zal worden ingeschakeld om de door de brandweer neergehaalde muurtjes op te trekken en het dak te repareren. Voorts wordt bekeken of de oven gerepareerd of vernieuwd moet worden.

Van Eijndhoven vertelt dat hij vrijdagavond alleen in de bakkerij aan het werk was toen de brand uitbrak. ,,Ik had al eerder wat rook gezien, maar dacht dat er in de buurt een barbecue was. Toen ik even later brood in de oven wilde doen merkte ik dat er brand was achter de oven. Ik heb meteen 112 gebeld. Ze hebben me uiteindelijk uit de bakkerij moeten sleuren om het vuur te blussen."

De Liempdse bakker betreurt vooral dat hij zijn klanten op zaterdagochtend heeft moeten teleurstellen. ,,Ik had gedacht dat ik na de bluswerkzaamheden gewoon door kon gaan met brood bakken. Maar daarvoor was de brand toch iets te hevig." Hij noemt het een geluk bij een ongeluk dat de bakkerij juist enkele weken op slot ging vanwege de zomervakantie. ,,Die tijd kunnen we benutten om de bakkerij klaar te maken voor een nieuwe start. En die vakantie valt echt niet te duigen. We hebben een caravan in Zeeland en daar zullen we best eens naartoe gaan."

OORZAAK ONBEKEND
Volgens commandant Jasper Derks van de brandweer in Boxtel is de oorzaak van de brand onbekend. Hij gaat er vanuit dat een technisch mankement aan de apparatuur de oorzaak zou kunnen zijn geweest. Daarnaast zou sprake kunnen zijn geweest van oververhitting van een van de ovens. ,,Het vuur is boven een van de ovens ontstaan en vervolgens heeft het dak vlam gevat", aldus Derks.

Nadat brandweerlieden van het team Liempde ter plaatse waren, arriveerde ook het Boxtelse brandweerkorps. Omdat de vuurhaard niet goed toegankelijk was, werden enkele muren afgebroken. ,,Ook hebben we de ladderwagen gealarmeerd omdat via een puntdak maar één luik aanwezig was om het vuur te blussen", vertelt Derks. Dankzij de ladderwagen kon ook over het puntdak van de bakkerij geblust worden.

De commandant benadrukt dat de bakker, die zelf aanwezig was in de bakkerij toen de brand uitbrak, het vuur nooit zelf had kunnen doven. Het vuur ontstond boven een van de ovens en heeft zich ongemerkt via het dak verspreid. ,,Het toeval wilde dat de bakker juist daags voor de brand zijn brandblussers had laten controleren. Maar dit vuur had hij er waarschijnlijk niet mee kunnen blussen", aldus Derks.

Hij benadrukt dat er geen gevaar is geweest voor omliggende panden. Ook de bakkerswinkel heeft geen schade opgelopen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De Boxtelse commandant omschrijft de schade in de bakkerij als aanzienlijk.

WORSTENBROOD
Bakkerij Van Eijndhoven is bekend in de hele regio. Enkele jaren geleden eindigde de bakkerij op de tweede plaats in de strijd om het beste Brabantse worstenbrood. Sinds die tijd wordt Van Eijndhoven overspoeld met bestellingen. In de kerstperiode van 2002 werden in acht dagen tijd 15.000 worstenbroodjes gebakken. Tijdens de verkiezingen worden de broodjes uitgereikt aan de leden van de stembureaus in Boxtel. Ook het Liempdse klûmpkesbrood, dat onder meer verkrijgbaar is tijdens de Boeremèrt, komt uit zijn bakkerij.
10 augustus

Print deze pagina

Terug