VOETBALLEN TEGEN PSV-IDOLEN IMPONEERT ODC’ER VAN DULMEN

’Ik heb genoten, dit is echt prachtig joh’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ex-international Jan Poortvliet, coach van de regioselectie, geeft instructies aan ODC’er Joep van Dulmen.

Ondanks een 4-0 nederlaag genoot ODC-voetballer Joep van Dulmen maandag met volle teugen van zijn debuut in het Philips-stadion. Hij was uitgenodigd voor de regionale amateurselectie, die het tijdens de open dag in een oefenduel op mocht nemen tegen het grote PSV. Als een ware kuitenbijter maakte Van Dulmen de Australische middenvelder Jason Culina het leven zuur.

Met een gespannen, maar geconcentreerde blik werkt Van Dulmen voor aanvang van de wedstrijd de warming up af. Getooid in het blauwe uittenue van PSV met rugnummer 15 schiet hij rustig in en loopt wat rondjes. De spelers van de landskampioen nemen ondertussen de tijd om de vele fans, die zich verdringen langs de hekken, te voorzien van handtekeningen.

Om stipt vier uur komen de spelers, na het gebruikelijke aftellen door het publiek, uit de catacomben. Bij het regio-elftal loopt aanvoerder Dragan Thijssens voorop. Als achtste komt Van Dulmen de grasmat op. De amateurselectie en de PSV’ers Gomes, Michael Reiziger, Eric Addo, Alex, Carlos Salcido, Lee Nguyen, Ismaïl Aissati, André Ooijer, Phillip Cocu, Roy Beerens en Jan Vennegoor of Hesselink stellen zich halverwege het veld in een lange rij op en zwaaien naar het publiek. De blikken van de amateurs staan strak, die bij PSV ontspannen. Daarna loopt Van Dulmen, samen met nog negen anderen, van het veld af. Hij staat reserve.

,,Ik zag dat al aan het rugnummer dat ik toegewezen kreeg”, vertelt de verdediger, terwijl hij plaatsneemt op de bank. ,,Ik had natuurlijk liever in de basis willen beginnen, maar ja...” Hij trekt een grimas: ,,Nu ga ik maar proberen om in de tweede helft de stand gelijk te trekken, want we zullen dan vast en zeker op achterstand staan.”

Hij kijkt eens om zich heen in het stadion. ,,Ik had het niet zo druk verwacht”, geeft hij toe. Niet alleen de benedenring van het stadion is namelijk gevuld, maar ook op de boventribunes zijn drukbevolkt. Ruim 25.000 mensen zijn op de open dag afgekomen. Dat zorgt voor een extra druk op de amateurs, die normaal al blij zijn als ze voor honderd man publiek spelen. En dat ze voetballen tegen hun idolen maakt het nog specialer. ,,Het was dan ook erg stil in de kleedkamer”, vertelt de ODC-verdediger. Zelf heeft hij van zenuwen geen last. ,,Ik voel alleen gezonde spanning.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aanvoerder Phillip Cocu deelde vele krabbels uit.

OP DE STROPDAS
Vanaf de bank observeert Van Dulmen nauwgezet het spel. PSV heeft duidelijk een overwicht. De amateurs worden ver naar achteren gedrongen, maar grote kansen creëert de landskampioen niet. Een knal van aanvaller Beerens, die net over de lat suist, en een schot van Cocu zijn de weinige wapenfeiten in de beginfase. Aissati, met enkele fraaie schijnbewegingen, en de werklustige Lee Nguyen maken de meeste indruk bij de Eindhovense ploeg. Daarnaast showt Cocu meerdere malen zijn befaamde dieptepasses. Als er weer zo’n pass precies op de stropdas bij Lee belandt, kan Van Dulmen zijn bewondering niet onderdrukken. ,,Zo, díe is op maat”, roept hij uit. Toch concentreert hij zijn aandacht vooral op zijn eigen amateurteam. ,,Ik let vooral op hoe wij spelen en op de positie waar ik dadelijk kom te staan.”

Halverwege de eerste helft bijt de regioselectie feller van zich af. De ploeg voetbalt onder leiding van aanvoerder Thijssens verder naar voren en gaat ook harder de duels in. De linkermiddenvelder doet dat wat al te overdreven en raakt bij een pittige sliding zelf geblesseerd. ,,Jeetje, dadelijk scheurt hij alles af”, schrikt Van Dulmen op de bank. Gelukkig kan de speler na een blessurebehandeling gewoon doorvoetballen.

Acht minuten voor rust krijgen de PSV’ers de schrik van hun leven als Gemert-voetballer Bas van der Reijken het op zijn heupen krijgt en besluit doelman Gomes voor het eerst onder vuur te nemen. De Braziliaanse goalie moet met een spectaculaire duik naar de bovenhoek om een goal te voorkomen. De amateurvoetballers op de bank applaudisseren bewonderend. Daarna vinden de PSV’ers het wel welletjes geweest. Ze zetten aan voor een heus slotoffensief. Dat leidt tot een gevaarlijke lob van Salcido, een schot van Ooijer en een penalty.

Beerens wordt één minuut voor tijd gehaakt binnen het strafschopgebied en Vennegoor of Hesselink schiet de toegekende de penalty onberispelijk binnen. Met de 1-0 stand op het scorebord gaan de spelers rusten. Guus Pennings van voetbalvereniging Wittenhorst, die de overtreding op Beerens maakte, is er heilig van overtuigd dat zijn tackle buiten het strafschopgebied plaatsvond en dat de penalty dus onterecht was. Zijn familie, die hem bij het hek achter de reservebank opwacht, laat hem op een digitale camera het tegendeel zien. ,,Wis die foto dan maar snel”, lacht Pennings.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De handtekening van publiekslieveling Heurelho da Silva Gomes was zeer gewild bij alle PSV-fans.

SCHWUNG
In de tweede helft draven elf nieuwe PSV’ers op: Oscar Moens, Michael Lamey, Manuel da Costa, Jelle de Bock, Michael Ball, Mika Väyrynen, Csaba Fehér, Timmy Simons, Jason Culina, Arouna Koné en Jefferson Farfán. De regioselectie wordt op tien plaatsen gewijzigd, alleen de keeper blijft staan. Van Dulmen krijgt een plaatsje als linksback toebedeeld.

Het ’nieuwe’ PSV laat zich direct van zijn beste kant zien en creëert in korte tijd met mooi voetbal een aantal goede kansen. Met name Farfán en Koné hebben het op de heupen. Zij geven de Eindhovense aanval meer ’schwung’. Koné scoort al snel 2-0, na een sterke actie van Farfán en de Belg Simons brengt PSV op een 3-0 voorsprong. Zijn afstandsschot belandt op de paal, maar caramboleert via de keeper toch in het doel.

Met de komst van de invallers wordt de amateurdefensie danig op de proef gesteld. Van Dulmen heeft het echter aanmerkelijk minder zwaar te verduren dan zijn collega-verdedigers. Omdat PSV via Koné en Farfán vooral aan de linkerkant actief is, krijgt zijn directe tegenstander Culina nauwelijks de bal.

Na vijf minuten laat de ODC’er zich voor het eerst zien. Met een scherpe tackle snoept hij Culina in de middencirkel de bal af, waardoor een nieuwe PSV-aanval in de kiem wordt gesmoord. Gedurende de wedstrijd krijgt Van Dulmen in totaal een tiental balcontacten. Daarnaast onderscheidt hij zich met twee kopballen en een pittige tackle op Farfán.

Culina dreigt en loopt veel, maar het lukt hem niet Van Dulmen van zich af te schudden. De Boxtelaar zit hem als een ware kuitenbijter overal op het veld achterna. Aanvallend kan Van Dulmen echter weinig in de melk brokkelen, daarvoor wordt het amateurteam door PSV te ver teruggedrongen. Diep in de tweede helft bepaalt de Peruaan Farfán de eindstand op 4-0. Hij tikt een voorzet vanaf rechts fraai binnen.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink voorziet het boekje van een jonge fan van zijn handtekening.

GEEN SCHANDE
Het publiek applaudisseert na afloop de spelers ovationeel toe. Ex-international Jan Poortvliet, die voor deze gelegenheid de amateurselectie coachte, is tevreden met de prestatie van ’zijn’ spelers. ,,Ze waren best gespannen van tevoren. Daarom heb ik hen de instructie gegeven om gewoon lekker te voetballen. Ik vind dat ze dat aardig gedaan hebben.” Tevreden schudt hij enkele spelers de hand. ,,Het was eigenlijk de bedoeling dat we meer vooruit zouden voetballen, maar dat lukte niet. PSV drong ons te ver terug, maar dat is geen schande.”

Van Dulmen loopt met een stralende blik het veld af. ,,Ik vind dat we het aardig hebben gedaan”, blikt hij terug op de oefenwedstrijd. ,,Ik baalde er alleen wel van dat PSV voortdurend over de linkerkant voetbalde. Daardoor had ik het rustiger dan verwacht. Maar ondanks dat heb ik hiervan genoten. Dit is echt prachtig, joh.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nieuwe PSV-trainer Ronald Koeman mengde zich onder de Eindhovense aanhang om aan alle verzoeken voor handtekeningen en foto’s te voldoen.
3 augustus

Print deze pagina

Terug