OUD HOCKEY-INTERNATIONAL WORDT COACH IN BELGIË

Nieuwe carričre voor Piet-Hein Geeris

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Piet-Hein Geeris begint bij Royal Club Antwerp aan een nieuwe uitdaging. Hij wordt voor het eerst hoofdtrainer.

Voormalig hockeyinternational Piet-Hein Geeris (34) uit Boxtel is aankomend seizoen hoofdtrainer van het Belgische Royal Club Antwerp. Het is voor het eerst dat de Boxtelaar de functie van coach gaat bekleden. Geeris kwam de afgelopen twee jaar als speler ook al uit voor Antwerp. Daarvoor was hij in dienst bij MEP, het Italiaanse Cernusco, HC Tilburg, HC Den Bosch en Oranje-Zwart Eindhoven. Geeris is als coach ambitieus. Hij wil niets minder dan kampioen worden.

,,Tijdens mijn carričre als speler ben ik niet echt bezig geweest met de gedachte om trainer te worden”, vertelt Geeris. ,,Maar toen de bond de internationals een jaar geleden een aangepaste, verkorte trainerscursus aanbood zag ik daar wel wat in. Ik ben tenslotte een groot deel van mijn leven bezig geweest met hockey. Dan is het leuk om ook ná je spelersloopbaan iets in de sport te blijven doen.”

Vijf jaar geleden startte de bond voor het eerst een dergelijke cursus, maar omdat daar weinig animo voor was lag deze sindsdien stil. ,,De eerste keer kon ik niet meedoen, omdat ik het als international veel te druk had”, vertelt Geeris. ,,Afgelopen jaar ging het wel, omdat ik in 2004 ben gestopt bij Oranje. Ik zat in een heel leuk klasje met onder andere Jeroen Delmée, Bram Lomans, Ageeth Boomgaardt en Clarinda Sinnige. We kregen een apart programma voorgeschoteld, met onder meer lezingen van interessante sprekers zoals vrouwenbondscoach Marc Lammers, mannenbondscoach Roelant Oltmans en de Spaanse bondscoach Maurits Hendriks. Echt het beste van het beste.”

De aanbieding om coach te worden van het eerste elftal van Antwerp kreeg Geeris tijdens het afgelopen seizoen. ,,Ze vroegen me of ik door wilde gaan als speler of dat ik liever trainer wilde worden”, vertelt de Boxtelaar. ,,Omdat het hockeyen lichamelijk steeds zwaarder begon te worden en ik steeds vaker kampte met blessures en pijntjes, vond ik het een mooi moment om op het aanbod coach te worden in te gaan. Nu kan ik in de luwte bekijken of ik het trainen leuk vind en of ik het in de vingers heb.”

VOORBEELD
Vaak wordt gezegd dat een trainer nooit moet werken bij de club waar hij zelf heeft gespeeld. Geeris kent die wijsheid. ,,Maar het maakt behoorlijk verschil of je praat over het werken bij Antwerp of in de Nederlandse hoofdklasse”, meent de ex-international. ,,Bij Antwerp spelen komend jaar veel nieuwe spelers en jongeren, die kennen me nog niet zo goed. Daarnaast heeft de spelersgroep zelf het vertrouwen uitgesproken in mij als nieuwe coach.”

Mede-Boxtelaar Roger van Gent is zijn voorbeeld als trainer, samen met Vughtenaar Toon Siepman. ,,Van de acht jaar dat ik bij HC Den Bosch en Oranje-Zwart speelde heb ik zes jaar met hen gewerkt”, vertelt Geeris. ,,Hun stijl van coachen spreekt me aan. En daarnaast levert hun aanpak succes op, zo is gebleken.” Van Gent staat bekend als een coach die houdt van duidelijkheid. Geeris knikt. ,,Zo ben ik ook. Het is belangrijk om spelers grenzen aan te geven. Tot hier en niet verder. Discipline is de basis om verder te komen met een team.”

De Belgische hockeycompetitie is in vergelijking met de Nederlandse een stuk minder qua niveau. ,,Maar de Belgische nationale ploeg is best goed”, meent de ex-international. ,,Die heeft niet voor niets de halve finale van het Europees kampioenschap in 2005 gehaald. De Belgische competitie wordt steeds sterker. Dat komt doordat er steeds meer buitenlanders gecontracteerd worden; Argentijnen, Australiërs en Nederlanders. Die trekken het niveau omhoog.”

AMBITIEUS
Vijf jaar geleden speelde Antwerp nog in de tweede klasse. De laatste jaren heeft de ploeg echter een enorme vlucht genomen. Het team is gepromoveerd naar de hoogste klasse en het ledenaantal is gegroeid van 300 naar ruim 800. ,,Daarmee is het nu de grootste club van België”, vertelt Geeris, die in het dagelijks leven bij ABN AMRO werkt en zich daar ook met hockey bezig houdt op het gebied van externe communicatie sportsponsoring.

De Boxtelaar is ambitieus. Hij wil de landstitel winnen met Antwerp. ,,De afgelopen twee jaar liepen we de play-offs net mis”, vertelt Geeris. ,,Nu wil ik gaan voor het kampioenschap.” Om dat doel te verwezenlijken heeft hij deze zomer routinier Marc van Wijk van HC Den Bosch en Mark-Jan Kleijsen van HC Breda aangetrokken. Daarmee is het aantal Nederlanders in de selectie op drie gekomen. Eerder trok de club al ex-Bosschenaar Joep Welten aan. ,,Ik wil bij Antwerp gaan werken volgens Nederlands model”, legt de Boxtelaar uit. ,,Deze spelers moeten mijn verlengstuk worden in het veld.”
3 augustus

Print deze pagina

Terug