BOXTELAAR FIETSTE TERUG VAN SPAANSE CAMPING

'Zelfs geen zadelpijn of spierpijn'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jos van Doremalen kwam zaterdagmiddag thuis in de Ridder van Cuijkstraat. Op zijn trackingfiets had de Boxtelaar 1.605 kilometer afgelegd vanuit Estartit.

,,Eindelijk was er een geschikt moment. Ik had al vaker een lange afstand willen fietsen. Naar Santiago de Compostela bijvoorbeeld. Steeds was er wel iets wat me er van weerhield. Een pijnlijke rug, kleine kinderen. Een bescheiden erfenis van mijn peetouders gaf de doorslag. Daarvan heb ik een nieuwe trackingfiets gekocht." Fietser Jos van Doremalen (48) kwam zaterdag met 1.605 kilometer in de benen thuis vanuit Estartit.

Van Doremalen geeft toe er vooraf niet van overtuigd te zijn geweest dat hij zijn fietstocht tot een goed einde zou brengen. ,,We zijn op 4 juli met de auto en vouwwagen naar de camping in Noord-Spanje gereden. Daar heb ik iets meer dan tweehonderd kilometer met volle bepakking en temperaturen van meer dan 40 graden Celsius in de bergen getraind. Viel niet tegen."

Op 16 juli zwaaiden zijn vrouw en twee dochters Van Doremalen uit en vertrok hij op de fiets naar Nederland. ,,In de wetenschap dat – als het me niet zou lukken – mijn gezin me onderweg kon oppikken. Nou, dat is niet nodig gebleken. Het is me erg meegevallen. Ik heb geen zadelpijn gehad en zelfs van spierpijn was geen sprake. Ik sta te kijken van mezelf."

De Boxtelse lange-afstandfietser gaf zichzelf twee weken de tijd om de rit naar huis te klaren. ,,Vandaag ben ik weer beginnen te werken", vertelde Van Doremalen maandagavond tijdens een terugblik op zijn tocht. Als materiaalbeheerder bij WSD-Groep heeft hij een drukke baan. Om dan toch een deel van de vakantie met het gezin op te offeren om in je eentje op de pedalen te stappen, moet niet makkelijk zijn geweest.

,,Enerzijds is dat zo. Van de andere kant heb ik nu invulling kunnen geven aan een wens die ik al lang koesterde. Ik fiets wel vaker een grotere afstand. Maar verder dan een driedaagse tocht van zo'n vierhonderd kilometer ben ik nooit gekomen. Dit stond al vele jaren op mijn verlanglijstje. Toen ik een stuk jonger was ging het niet omdat ik last van mijn rug kreeg. Toen onze twee dochters nog jonger waren, vond ik het ook niet zo'n goed idee om mijn gezin alleen te laten, maar nu de meiden 15 en 17 zijn durfde ik het aan om hen samen met mijn vrouw Wilma de terugreis vanuit Spanje met de auto alleen te laten maken."

BURENBEZOEK
In de zomer van 2005 overleden Van Doremalens peetouders kort na elkaar. ,,Ze lieten me een kleine erfenis na en daar wilde ik iets tastbaars mee doen. Ik had het kunnen gebruiken voor de verbouwing van mijn huis waar ik nu mee bezig ben, maar besloot uiteindelijk toch om van het geld een nieuwe trackingfiets te kopen. Mijn vorige sportfiets was onder mijn neus gestolen terwijl ik in Zuid-Limburg een landkaart bestudeerde."

Van Doremalen liep al jaren rond met het idee om vanaf zijn vakantieadres naar huis te fietsen. Nu is het er dan eindelijk van gekomen. ,,Ik heb nog speciaal een eindje omgefietst om mijn buren, Jules en Babs Groenen te bezoeken. Die hebben in Zuid-Frankrijk een vakantiehuisje en daar waren ook onze overburen, Jos en Francine van Meersbergen, op bezoek. Ze keken verrast op toen ik op de stoep stond. De Ridder van Cuijkstraat was goed vertegenwoordigd in Lauris", grinnikt de Boxtelaar.

Op het moment dat hij zijn buren ontmoette had de fietser zijn naarste ervaringen al beleefd. ,,Het merendeel van de route heb ik over zogeheten D-wegen gefietst in Frankrijk. Fietspaden kennen ze er niet of nauwelijks. De route was niet echt toeristisch, maar het schoot wel goed op. Moest ook wel omdat ik tenslotte in twee weken thuis moest zijn. Langs de Middellandse Zeekust reed ik over vierbaans wegen met enorm veel rotzooi in de berm en grote putten aan de rand van de weg. Het was ontzettend goed uitkijken om te voorkomen dat je lek reed of zou vallen. Bovendien raasden de auto's met hoge snelheid langs me heen. Met name bij in- en uitvoegstroken leverde dat gevaarlijke situaties op. Het waren momenten dat ik wel eens getwijfeld heb of het allemaal goed zou aflopen. Maar uiteindelijk is het allemaal meegevallen. Ik ben zelfs niet één keer lek gereden", klinkt het triomfantelijk.

NAVIGATIE
De Boxtelse lange-afstandfietser geeft hoog op van zijn computergestuurde navigatiesysteem. Het bracht hem feilloos naar de campings waar hij in zijn minitentje overnachtte,,Ik heb gemiddeld 125 kilometer per dag gereden, met etappes die varieerden van 100 tot 180 kilometers." Na een week ontmoette Van Doremalen zijn vrouw en kinderen, die vanuit Estartit huiswaarts reisden, in het dorpje Til Chatel. ,,Het is een beetje onwerkelijk. Zij reden de 1.100 kilometer die ik na acht dagen zwoegen had afgelegd in één dag..."

Afgelopen donderdag nam de Boxtelaar in het Belgische Arlon een rustdag die alleen bestond uit slapen en zwemmen. Via Tongeren arriveerde Van Doremalen zaterdagmiddag om één uur gezond en wel in de Ridder van Cuijkstraat waar zijn dochters nog bezig waren om een spandoek te maken om hun vader te verwelkomen. ,,Ze hadden me zondag pas verwacht", klinkt het lachend.
3 augustus

Print deze pagina

Terug