LAATSTE BORDJE IN BOXTEL GEPLAATST

Liempde moet wachten op nieuwe wegwijzers

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp monteert het laatste bordje van de nieuwe bewegwijzering bij de ingang van het parkeerterrein van sporthal De Dommel aan de Van der Voortweg. Links twee medewerkers van het bedrijf Holland Reliëf uit Rijswijk die de bordjes in de voorbije twee weken overal in Boxtel hebben opgehangen.

Deze week is de laatste hand gelegd aan de plaatsing van 165 nieuwe wegwijzers in Boxtel. Wethouder Wim van Erp (Openbare Werken en Verkeer) plaatste maandag 24 juli het laatste bordje bij de ingang van het parkeerterrein van de sporthal De Dommel aan de Van der Voortweg. Het dorp Liempde moet echter nog wachten op de nieuwe bewegwijzering.

,,Tja, het heeft inderdaad lang geduurd. Steeds hebben we de plaatsing van de bewegwijzering vooruit geschoven omdat zich nieuwe ontwikkelingen aandienden. Maar je kunt niet blijven uitstellen", meldde wethouder Van Erp nadat hij het laatste bordje aan een lantaarnpaal nabij sporthal De Dommel had bevestigd.

Al zo'n tien jaar wordt in Boxtel gesproken om de bewegwijzering naar openbare voorzieningen en sport- en recreatieaccommodaties te verbeteren. Wethouder Van Erp is blij dat nu eindelijk de knoop is doorgehakt en de bordjes zijn vervangen. Volgens hem kunnen makkelijk veranderingen worden doorgevoerd als locaties of doorgaande verkeersroutes wijzigen: ,,Elk bordje is afzonderlijk te verplaatsen."

Openbare voorzieningen zijn aangegeven op een blauwe ondergrond; accommodaties voor sport en recreatie zijn groen gekleurd. Vrijwel alle aanduidingen zijn voorzien van algemeen bekende pictogrammen. De reflecterende bordjes zijn op drie meter hoogte opgehangen, meestal aan palen van straatlantaarns en verkeersborden.

,,Gelukkig is er nu eenduidigheid aangebracht in een woud van bebording. We hebben gekozen voor een goede kwaliteit waarmee we jarenlang vooruit kunnen", stelde Van Erp tevreden.

'PERFECTIONEREN'
De routing en de opschriften van de bewegwijzering is bepaald in samenspraak met de instellingen die erop vermeld worden. Gesprekspartners waren onder meer de plaatselijke recreatieondernemers. Secretaris René Fraaije van de Verenigde Recreatie Ondernemers Boxtel (VROB) en directeur van oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg is content over de keuze van de bordjes.

,,Het heeft inderdaad té lang geduurd, maar we beschikken nu wel ook over een goed systeem. Gelukkig heeft de gemeente gekozen voor bordjes met pictogrammen. Daar hebben wij er op aangedrongen. Toch blijven er wensen: volgens mij is het aantal bordjes aanzienlijk minder dan voorheen. We moeten kijken hoe we een en ander in de komende tijd kunnen perfectioneren. Bovendien moet de bewegwijzering in Liempde nog plaatsvinden", meldt Fraaije.

Ton van Beugen, exploitant van de Liempdse kampeerboerderij De Mus'donck aan de Gemondesestraat vindt het 'vervelend' dat in zijn dorp de bordjes nog niet hangen. ,,De wethouder heeft ons dat eerder al met het schaamrood op de kaken meegedeeld, maar tevens beloofd dat hij ervoor wil zorgen dat de bordjes er zo snel mogelijk komen. We hebben weliswaar geen keiharde toezeggingen gekregen, maar ik vertrouw erop dat het goed komt. Als VROB zijn we dolgelukkig dat er nu eindelijk iets is gebeurd en tenslotte kunnen wij niet in de portemonnee van de gemeente kijken. We zijn op de goede weg, maar het moet nog afgemaakt worden."

DUURDER
Volgens wethouder Van Erp is met de nieuwe bewegwijzering een bedrag van 25.000 tot 30.000 euro gemoeid. ,,Geld dat we al jaren hadden gereserveerd in de gemeentebegroting. Uiteindelijk zal het wel wat duurder uitpakken omdat we aanvankelijk de oude bordjes wilden laten verwijderen door medewerkers van onze afdeling Openbare Werken. Door krapte in de personeelsbezetting is daarvan afgezien en hebben we dit werk uitbesteed."

Als de oude wegwijzers toch door de gemeente zelf zouden zijn verwijderd, had dit niet een zodanige besparing opgeleverd dat de bordjes in Liempde geplaatst hadden kunnen worden. Van Erp: ,,Het extra werk kost ons ongeveer duizend euro. Om de bordjes ook in Liempde neer te hangen is aanzienlijk meer geld nodig. Daarvoor had ik teruggemoeten naar de gemeenteraad en dan zou de uitvoering andermaal vertraging hebben opgelopen. Dat wilde ik per se voorkomen." De wethouder zegt te gaan bekijken hoe de nieuwe bewegwijzering uit te breiden zodat ook de instellingen in Liempde aangeduid worden.

De nieuwe bewegwijzering is de voorbije twee weken aangebracht door medewerkers van het bedrijf Holland Reliëf uit Rijswijk. Dat gebeurde op aanwijzingen van de gemeente. De Bosscheweg, Brederodeweg en Eindhovenseweg zijn als centrale doorgangsweg gehanteerd. Vanaf deze zogeheten noord/zuid-as wijzen de bordjes naar de diverse bestemmingen.
27 juli 2006

Print deze pagina

Terug