STRATENMAKERS WERKTEN IN HET WEEKEINDE DOOR

’Hier hoort markt thuis, hier is het gezellig’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De teruggekeerde weekmarkt aan de voet van het gemeentehuis trok veel bezoekers.

De Boxtelse weekmarkt was vrijdag voor het eerst sinds 7 april weer ’thuis’. Nu de herinrichtingswerkzaamheden aan de centrumzijde van de Clarissenstraat afgerond zijn, is de Markt weer beschikbaar als locatie. Tot tevredenheid van zowel klanten als marktkooplieden. De afgelopen maanden stond de weekmarkt in de Hendrik Verheeslaan. Die locatie kreeg veel kritiek. Toch had het weinig gescheeld of het publiek had daar ook de rest van de vakantie terecht gemoeten.

Wethouder Wim van Erp overziet de markt vanuit het raam op de eerste verdieping van het gemeentehuis. ,,De markt staat weer op de plaats waar ’ie hoort, in het centrum”, mijmert hij. ,,Bijna alle plaatsen zijn bezet, er is veel bedrijvigheid, er zijn veel mensen én het weer werkt mee. Het geeft een goed gevoel dat er weer bedrijvigheid is in het centrum.”

Even zag het er naar uit dat de weekmarkt nog langer op de Hendrik Verheeslaan gevestigd moest blijven. Van Erp: ,,Een week geleden kregen we ineens van de aannemer te horen dat de bestrating bij de ABN Amrobank niet op tijd gereed zou zijn.” Dat accepteerde de gemeente niet. ,,Dat konden we niet maken, vanwege alle beloften aan de ondernemers. Daarop hebben de werklui in het weekend doorgewerkt om alles toch op tijd af te krijgen. Gisteren, donderdag 13 juli, is het laatste stuk opgeleverd.”

De gemeente was van plan om de marktkooplieden en de marktbezoekers een bloemetje aan te bieden om de terugkeer feestelijk te vieren, maar daar is vanaf gezien. Dit vanwege het overlijden van Henny Platenburg-Vermeiren, die ruim vijftig jaar een groente- en fruitkaam bestierde op de markt. ,,Ze was een bepalend gezicht op de markt”, vertelt Van Erp. ,,Dat bloemetje houden de marktbezoekers en -kooplieden daarom tegoed.”

De wethouder beseft dat de afgelopen maanden lastig waren voor de marktkooplieden. ,,Het is altijd pijnlijk als de markt wegens omstandigheden naar een andere locatie moet”, legt hij uit. ,,Dit heeft namelijk altijd een dalende omzet tot gevolg. Maar volgens ons als gemeente is de Hendrik Verheeslaan een redelijk alternatief. Maar nu kunnen ze de komende vier weken hier weer terecht. Daarna staat de kermis op deze plek.”

FEESTDAG
De markt kende wel enkele opstartproblemen tijdens de terugkeer aan de voet van het gemeentehuis, geeft marktmeester Wiebe Ophof toe. ,,Want de wagens konden alleen via de Rechtersraat en Rozemarijnstraat de Markt bereikten. Maar iedereen was bereid rustig op elkaar te wachten.” De markt is opgezet in dezelfde proefopstelling die in januari werd ingesteld. ,,Want na de evaluatie daarvan bleek iedereen heel tevreden”, laat ambtenaar Thijs Böhm van Economische Zaken weten. ,,Er zijn slechts een paar kleine aanpassingen doorgevoerd door wat kraampjes te verschuiven. We verwachten op korte termijn een definitieve opstelling te kunnen maken.”

Arjen Witteveen van de Ondernemers Vereniging Boxtel noemt de terugkeer van de weekmarkt in het centrum ’een feestdag voor de ondernemers’. ,,Toen ik om half negen hier aankwam hoorde ik het draaiorgel weer vertrouwd spelen. Dat gaf me meteen het goede gevoel dat de weekmarkt weer ’thuis’ is.” Hij toont zich blij dat het marktplein weer bereikbaar is. ,,Hier hebben zowel de centrumwinkeliers, horeca, de marktkooplieden als de overige ondernemers naar uitgekeken”, weet hij.

THUIS
De vele bezoekers van de weekmarkt worden door koffiejuffrouw Paulien Heeren welkom geheten. Ze deelt namens de marktkooplui gratis pakken kokoskoeken uit, om zo hun blijdschap over de terugkeer op de Markt te laten blijken. Ook bezoeker Mark Verhoof toont zich blij dat de markt weer in het centrum staat. ,,Hier is het gezellig. Hier kun je lekker een rondje lopen, dat is veel leuker dan die lange rechte weg aan de Hendrik Verheeslaan”, vertelt hij met twee zojuist gekochte bossen bloemen in de hand. Nettie van de Langenberg, die naast hem staat bij de kledingkraam, knikt en vult aan: ,,Dáár heb je aan het eind alles wel zo’n beetje gezien.”

Van de Langenberg komt altijd op de markt om vis en bloemen te kopen. ,,Aan de Hendrik Verheeslaan stond de ene kraam aan het ene uiteinde van de markt en de andere juist weer aan de andere kant”, vertelt ze. ,,Dat vind ik erg vervelend. Daarnaast is de straat daar te smal. Als er veel ouders met kinderen lopen, al dan niet met wandelwagens, kun je daar niet normaal lopen. Nee, de markt daar vond ik drie keer niets.” Mark glimlacht: ,,Dít is pas een weekmarkt, hier voor het gemeentehuis. Lekker rondlopen, terrasjes langs de kant... Hier voel ik me weer thuis op de markt.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op de plaats waar normaliter de groente- en fruitkraam stond van Henny Platenburg was vrijdag vanwege haar overlijden een condoleanceregister geopend. Daarin werd door veel mensen geschreven.
20 juli 2006

Print deze pagina

Terug