GEEN PROBLEMEN IN ZORGSECTOR

Boxtel zucht gelaten onder tweede hittegolf

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met ijs en extra drinken proberen de bewoners van de Boxtelse zorgcomplexen de hitte te verdringen. Zoals hier in verpleeghuis Liduina.

De tweede hittegolf van dit jaar is volgens het KNMI een feit. Het kwik steeg de laatste dagen tot boven de 30 graden Celsius, maar dat leidde in Boxtel vooralsnog niet tot grote problemen. Ouderen en zieken nemen zich in acht en verzorgenden en artsen zijn extra alert op uitdrogingsverschijnselen.

Voor locatiemanager Marloes Geven van de divisie verzorging en verpleging van Vivent Thuiszorg in Boxtel is moeilijk aan te geven of de zorgvraag toeneemt door de warmte. ,,Dat komt omdat thuiszorg wordt toegekend op basis van adviezen door het Centrum Indicatiestelling Zorg op basis van de Algemene Wet op de Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ. Alleen bij acute noodsituatie mogen wij spontaan zorg verlenen of uitbreiden. Daarvan is door de warmte nog geen sprake geweest."

De vakantieperiode, waarin ook veel medewerkers van de thuiszorg op reis zijn, heeft nog niet tot personele problemen geleid, meldt Geven. ,,Natuurlijk hebben ook onze mensen last van de warmte en het is logisch dat de zorg die wordt verleend wat intensiever is. Daarom beginnen we vaak al een uurtje eerder met de route en gaan we ook wat langer door."

VEEL BEGRIP
De thuiszorg beschikt volgens Geven over voldoende mensen die kunnen invallen: zowel vakantiewerkers als vaste oproepkrachten. ,,We kunnen alle cliŽnten op een redelijk nette manier helpen. Wel zullen mensen merken dat er vaker verschillende mensen over de vloer komen om hulp te verlenen. Daarvoor bestaat in het algemeen echter veel begrip. Iedereen heeft zo nu en dan immers eens vakantie nodig. Dat beseffen ook onze cliŽnten."

Dat mensen die gebruikmaken van de thuiszorg meeleven met de medewerkers van Vivent illustreert Geven met het voorbeeld van een mevrouw die deze week belde: ,,Ze liet weten dat haar huishoudelijke hulp deze week niet hoefde te komen omdat het veel te benauwd was in haar appartement."

Volgens Geven zijn de medewerkers van de thuiszorg deze dagen extra alert op uitdrogingsverschijnselen en wordt advies gegeven om extra te drinken. ,,We houden de mensen goed in de gaten en nemen contact op met de huisarts als daar aanleiding voor is."

In de Thuiszorgwinkel van Vivent aan de Jan Kruijssenstraat merkt men dat de vraag naar rolstoelen en rollators toeneemt. ,,Mensen die normaal aan huis gebonden zijn willen graag naar buiten om verkoeling en gezelschap te zoeken. Ook naar badzitjes en douchestoelen is meer vraag", weet Marja Pijnenborg van de Boxtelse uitleenservice.

GORDIJNEN DICHT
In de tijdelijke huisvesting van de bewoners van woonzorgcentrum Simeonshof op de locatie van het voormalige Lindenlust aan de Bosscheweg loopt de temperatuur deze dagen ook tot ver boven normaal op. ,,Met name op de tweede en derde verdieping van de noodgebouwen is het erg warm; ondanks dat we het platte dak besproeien. Toch horen we nauwelijks bewoners klagen. We adviseren de mensen zo weinig mogelijk te doen. We beschikken niet over een airco en daarom maken we in de ochtenduren gebruik van de 'arko': alle ramen kunnen open, grinnikt locatiedirecteur Jan Brands van Simeonshof.

Hij benadrukt dat de ouderen extra drinken krijgen. ,,Het is heel belangrijk om de vochthuishouding op peil te houden. Bovendien houden we zoveel mogelijk de gordijnen dicht en laten we nauwelijks lampen branden. En natuurlijk staan op verschillende plekken ventilatoren, maar op een gegeven moment helpt dat niet meer. Dan verplaats je alleen maar warme lucht."

De hitte zorgt in de ogen van Brands vooral voor de medewerkers voor veel overlast. Daarom is voor de huishoudelijke dienst van Simeonshof een tropenrooster ingevoerd; de eerste medewerkers beginnen al om zes uur 's ochtends.

In het restaurant van Simeonshof, waarin naast de eigen bewoners ook mensen van de seniorencomplexen Den Bongerd en Ten Brueckelen komen eten, is het net zo druk als anders meldt Brands. ,,Wel valt het op dat er vooral veel vraag is naar soep en toetjes. De hoofdgerechten vinden minder aftrek. En in de drankjes willen de bezoekers natuurlijk een ijsklontje."

In de vorig jaar geopende nieuwbouw van verpleeghuis Liduina zijn de bewoners en het personeel erg blij met het koelsysteem dat het verblijf veraangenaamd. Locatiedirecteur Ruud Broeksteeg: ,,Het gros van onze patiŽnten komt de hitte redelijk goed door, mede omdat we de laatste jaren best veel ervaring hebben opgedaan met verpleging tijdens grote hitte. De bewoners trakteren we regelmatig op een extra ijsje en uiteraard zorgen we ervoor dat de mensen wat meer drinken dan normaal." Tijdens zo'n warmteperiode komt de wens om ook de oude verpleeghuisvleugel te vervangen door nieuwbouw wel weer heel nadrukkelijk boven, stelt Broeksteeg.

KRENTENBAARD
Tot en met eergisteren kwamen ook in de huisartspraktijk van Joost van Liebergen geen meldingen binnen van ouderen die moeite hadden met de hitte. Gisteren, woensdag 19 juli, de heetste dag tot nu toe met temperaturen die op sommige plekken opliepen tot boven de 35 graden, veranderde dat, maar tot echte calamiteiten leidde dat niet.

Tijdens zijn huisbezoeken constateerde Van Liebergen dat veel ouderen overdag voor een open deur of raam gaan zitten omdat ze denken zo verkoeling te krijgen. ,,Niet doen", waarschuwt hij. ,,Het is verstandig om overdag het huis potdicht te houden en pas 's avonds en 's nachts goed te ventileren."

Van Liebergen heeft nog geen badgasten van De Langspier gezien met last van zwemmersjeuk. Wel meldde zich gisteren een serveerster die licht onwel was geworden tijdens het werk op terras van een cafť.

,,Mijn collega's en ik merken wel dat er veel klachten van een zogeheten krentenbaard zijn", zegt Van Liebergen. Deze makkelijk overdraagbare huidinfectie treft volgens de huisarts vooral kinderen en wordt veroorzaakt door stafilokokken-bacteriŽn die met warm weer makkelijk gedijt en blaren met gele korsten geeft. Hoe de infectie te voorkomen is onduidelijk, het heeft in ieder geval niets met persoonlijke hygiŽne te maken, meldt Van Liebergen. Ook ziet hij mensen met vrij heftige insectenbeten op het onderbeen: ,,Dat betekent pootje omhoog met natte lappen."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aan de gevel van wooncomplex Rentmeester wemelde het gisteren van parasols.
20 juli 2006

Print deze pagina

Terug