VERDERE ONTTAKELING MONUMENTALE HOEVE OP VELDER

'Vinkennest' door brand verwoest

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vanwege de bouwvallige staat van Het Vinkennest werd een hoogwerker ingezet om het vuur van buitenaf te bestrijden. (Foto: Sander van Gils).

De in verval geraakte monumentale boerderij Het Vinkennest op landgoed Velder is vorige week door brand verwoest. Van de leegstaande hoeve was alleen het voorhuis nog intact, maar door de brand is ook dit deel vernield. De eigenaar van het pand, de familie Van Boeckel, spreekt van brandstichting; de brandweer kan dit bevestigen noch ontkennen.

De in de bossen verscholen boerderij, nabij het Oirschotse landgoed Heerenbeek, moet al geruime tijd hebben gebrand toen de blusgroep Liempde na een melding van buurtbewoners donderdagavond arriveerde. ,,Gelet op de droogte en de wind hebben we snel opgeschaald naar een middelbrand en is ook assistentie ingeroepen van de blusgroep Boxtel. Het gevaar dat de omringende bossen vlam zouden vatten was niet denkbeeldig", meldt plaatsvervangend commandant Edward Traa.

Het blussen werd bemoeilijkt omdat ter plekke geen bluswater beschikbaar was. ,,Daardoor hebben we een pendelwagen in moeten zetten die van elders water moest aanvoeren", aldus Traa. Ook werd de hoogwerker ingeschakeld. Het pand was te gevaarlijk om te betreden vanwege instortingsrisico. Vandaar dat van bovenaf is geblust. Nadat de brandweer arriveerde was het vuur snel onder controle.

TWEEDE KEER
Traa wil bevestigen noch ontkennen of de brand is aangestoken: ,,Maar een verlaten pand dat spontaan begint te branden is vreemd." Namens de familie Van Boeckel, eigenaar van het landgoed Velder Ún ook van de betreffende monumentale hoeve, is Wim van Pelt echter overtuigd dat er sprake is van brandstichting. ,,En dat is niet de eerste keer. Een paar jaar geleden is ook al brand gesticht in de stallen van de hoeve. Ik dacht we in een rechtsstaat leven, maar de politie zegt dat het geen prioriteit heeft."

Of de restauratieplannen voor Het Vinkennest door de brand worden doorkruist, kan woordvoerder Van Pelt niet zeggen. ,,Herbouw is natuurlijk altijd mogelijk, maar het wordt er wel duurder door."

De Monumentencommissie van de gemeente Boxtel heeft zich eind vorig jaar gebogen over de toekomst van de monumentale boerderij en ziet graag dat de familie Van Boeckel met concrete plannen komt om Het Vinkennest in ere te herstellen. Van Boeckel hield enkele jaren geleden diverse pleidooien voor restauratie van Het Vinkennest. In 2003 lanceerde hij een plan om de boerderij deels in te richten als woning met praktijk- of bedrijfsruimte. Daarnaast zou de boerderij ook geschikt zijn voor de inrichting van een koffie- of theehuis met boerenterras en landgoedwinkel.

De Brabantse Milieu Federatie (BMF) verzette zich in het verleden tegen de plannen uit vrees voor verstoring van de natuur. De BMF kon wel instemmen met het plan om Het Vinkennest in te richten als woonhuis.
20 juli 2006

Print deze pagina

Terug