'ROLMAATJES' TERUG VAN WERELDREIS OP DE FIETS

'We hebben zelfs wat geld overgehouden'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Saskia van Rooij en Jurgen van der Lee poseren in vol ornaat met een van de fietsen waarop ze in vijf jaar tijd bijna 80.000 kilometer aflegden.

Het doel van de reis was vijf jaar geleden simpel: 'We gaan door tot het geld op is'. In Brabants Centrum vertelden Saskia van Rooij (45), oud-Boxtelse en dochter van voormalig huisarts Kees van Rooij, en haar vriend Jurgen van der Lee (43) eind juli 2001 uitgebreid over de wereldreis die ze gingen maken met de fiets. Hun verwachting was destijds dat die vier of vijf jaar in beslag ging nemen. Vrijheid stond bij het tweetal voorop, er was geen sprake van een strakke planning. Vorige maand keerden ze na ongeveer vijf jaar en met zo'n 80.000 kilometer in de benen terug in Nederland, met een tas vol ervaringen, belevenissen en avonturen.

De tachtigste verjaardag van Saskia's vader Kees en de veertigste van de zus van Jurgen vormde voor de beide avonturiers een mooie aanleiding om weer huiswaarts te keren. Weliswaar hadden de twee hun ouders al eerder getroffen in het Franse Reims, maar de hereniging op Nederlandse bodem volgde een week later op 18 juni.

Hoewel ze hun ouders in vijf jaar tijd wel een paar keer kort gezien hadden, was de laatste ontmoeting al weer zo'n drie jaar geleden. Nu konden ze hun naasten eindelijk weer eens opzoeken en uitweiden over hun geslaagde wereldreis met de fiets. ,,We hebben zelfs nog een beetje geld overgehouden", lacht Saskia.

Terug in Nederland heeft het tweetal, dat geen vaste verblijf- of woonplaats heeft, het druk met het bezoeken van familie en vrienden. Saskia: ,,Het is de bedoeling dat we allebei weer werk gaan zoeken, het liefst hier in de buurt. In Brabant dus. Als dat niet lukt proberen we het elders in Nederland. Dan gaan we ook kijken waar we kunnen gaan wonen. Wie weet, misschien wel in Boxtel."

SOLLICITEREN
Jurgen was vůůr de wereldreis werkzaam als monteur in bedrijfsdeuren en Saskia als personeelsfunctionaris van Otis Liften, een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van een Amerikaanse onderneming. Saskia liet vijf jaar geleden al weten dat het niet de bedoeling was hetzelfde werk weer op te pakken na terugkomst in Nederland en dat herhaalt ze nu.

Voorzichtig is Saskia al begonnen met solliciteren, maar de lange wereldreis die ze maakte met Jurgen zit voorlopig nog heel vers in het geheugen. Jurgen hield tijdens de reis een dagboek bij en het plan is dat de twee een presentatie gaan samenstellen, zodat ze belangstellenden en andere avonturiers deelgenoot kunnen maken van hun reiservaringen. Saskia: ,,Er is veel vraag naar een presentatie van onze reis. Zelf vinden we het heel leuk om andere mensen daar iets over te vertellen, want we hebben veel meegemaakt en talloze verhalen in ons hoofd."

Het is niet gek dat de avonturen nog door het hoofd spoken van Saskia en Jurgen. Gedurende vijf jaar zagen ze op de fiets een groot deel van de wereld aan zich voorbijtrekken en maakten ze kennis met verschillende volkeren, vele culturen en reden ze rond in zowel extreme kou als enorme hitte in de meest uiteenlopende landschappen; van het Andesgebergte en de natuurschoonheid van Nieuw-Zeeland tot de outback in AustraliŽ.

Jurgen: ,,We hebben in Peru op meer dan vijfduizend meter hoogte gefietst. Als je op die hoogte zit, is er weinig zuurstof in de lucht, ga je zwaar ademen en moet je regelmatig van de fiets. Je kunt dan ook geen dingen snel doen, dat gaat gewoon niet. Alles moet je op je gemak doen, dan gaat het wel. Nee, ziek zijn we nauwelijks geweest tijdens de reis. Eťn keer hebben we allebei last gehad van diarree." Saskia vervolgt: ,,In India heb ik wel een ongeluk gehad met een ambulance, waaraan ik een dikke knie heb overgehouden. Toen werd me duidelijk verteld dat ik een aantal dagen rust moest houden. Dat viel even tegen, want toen konden we dus niet verder."

De gedwongen rustpauze werd niet als bijzonder prettig ervaren door het tweetal. Jurgen: ,,We wilden het liefste zoveel mogelijk zien en daarom niet te lang op bepaalde plaatsen blijven hangen. Toch had het ongeluk ook zo zijn voordelen: we hadden tijd om bijvoorbeeld de fiets een goede beurt te geven."

GEEN VASTE ROUTE
Van een vaste route was geen sprake. Saskia en Jurgen, die van origine uit Hilversum komt, lieten vijf jaar geleden weten dat ze zich nergens aan wilden vastpinnen. ,,Vrijheid staat bij ons voorop. Als we ergens zijn waar we het heel naar onze zin hebben, dan blijven we gewoon wat langer. Ook ten aanzien van slaapplaatsen hebben we geen afspraken gemaakt. We zoeken een camping op of we gaan wildkamperen", zei Saskia destijds.

De route die de twee avonturiers vooraf in hun hoofd hadden, hebben ze ook voor een groot deel gevolgd. Jurgen: ,,We hebben eerst koers gezet richting ScandinaviŽ en de Baltische staten Litouwen, Estland en Letland. Van daaruit hebben we landen in Centraal-Europa doorkruist, waaronder Polen, TsjechiŽ, Oostenrijk en Slowakije en hebben we via ItaliŽ de oversteek gemaakt naar Noord-Afrika, waarna we ook landen in het Midden-Oosten en Zuidoost-AziŽ hebben aangedaan. Daarna ging de reis naar AustraliŽ, grotendeels door woestijngebied en Nieuw-Zeeland, waarna we richting Zuid-Amerika vertrokken om landen als Chili, ArgentiniŽ, Paraguay, Bolivia, Peru en Venezuela te bezoeken."

Aan Venezuela bewaren Saskia en Jurgen minder goede herinneringen. Saskia: ,,Het is een heel onveilig land, waar we op een stil weggetje slachtoffer zijn geworden van een gewapende overval. Na achterna te zijn gezeten door drie mannen met pistolen in de hand die ons dwongen om de bosjes in te gaan, werden onze fietstassen leeggehaald. Daaronder was veel geld en een digitaal fototoestel, maar bijvoorbeeld ook zaklampjes. Onze bankpasjes en credit cards zijn niet buitgemaakt, maar wel traveller cheques. Er was een vierde man bij betrokken die de auto bestuurde", aldus Saskia.

,,Het was niet zo'n gewelddadige overval en gelukkig mankeerden we niets, maar we waren natuurlijk wel heel erg geschrokken en hebben er slecht van geslapen. Omdat het zo'n onveilig land is, zelfs de politie is heel corrupt, besloten we het land te verlaten. Anders zouden we er nog vijf weken vakantie hebben gehad, maar na die overval zijn we terug naar Europa gevlogen."

DIEFSTAL
Het tweetal, dat naast de gewapende overval ook een paar keer te maken kreeg met diefstal, vloog naar het Spaanse Madrid. Van daaruit ging de route onder meer door Baskenland en de PyreneeŽn en vervolgens richting Parijs. In de Franse hoofdstad vond nog een ontmoeting plaats met fietsvrienden, die ze onderweg ontmoet hadden.

Al vele malen hebben ze inmiddels tegenover familie, vrienden en bekenden uitgeweid over hun avonturen. Het blijkt echter moeilijk om een wereldreis van vijf jaar samen te vatten in een uurtje tijd, vandaar dat ze een website onderhouden vol reisverslagen. Op de vraag wat het hoogtepunt was van hun reis moeten Saskia en Jurgen het antwoord schuldig blijven.

Saskia: ,,We hebben zoveel indrukken opgedaan en zoveel mooie dingen gezien, waaronder de outback in AustraliŽ, de zoutvlakten in Bolivia, de schitterende natuur in Nieuw-Zeeland en het Andesgebergte. Het is moeilijk om een gebied aan te wijzen dat er bovenuit stak. Vooraf hadden we ook geen verwachtingen, we hebben alles over ons heen laten komen en achteraf kunnen we zeggen dat niets is tegengevallen", zegt ze.

Saskia vervolgt: ,,Qua gastvrijheid staat Iran met afstand op nummer ťťn. Er bestaan vooroordelen over het land, maar het was fantastisch zoals de mensen ons daar hebben opgevangen. Ze stonden zelfs hun bed af aan ons en gingen op de grond slapen. Eťn keer werden we op de weg gesneden door een auto waarin een vrouw zat die ons toeschreeuwde dat we bij haar mochten slapen." Jurgen vult aan: ,,Als we in waren gegaan op alle uitnodigingen om thee te drinken, zaten we er bij wijze van spreken nu nog steeds."

Saskia wil nog kwijt dat ze na vijf jaar in het buitenland te hebben vertoefd van mening is dat Nederland 'vies' is. ,,Er liggen hier veel spullen op de grond, je ziet vooral in de steden veel slecht onderhouden plantsoentjes en verder ook graffiti en aanplakbiljetten. Toch heeft Nederland natuurlijk ook veel goede kanten. Hier is bijvoorbeeld in vergelijking met andere landen alles perfect geregeld." Jurgen: ,,Bovendien wonen onze families hier. Dat is voor ons heel erg belangrijk."

Op de website www.rolmaatjes.tk van Saskia van Rooij en Jurgen van der Lee staat meer informatie over de wereldreis met de fiets, waaronder verslagen van hun belevenissen in diverse landen.
13 juli 2006

Print deze pagina

Terug