LIEMPDSE TROUBADOUR OP TOURNEE DOOR CANADA

'Mijn gitaar gaat altijd mee op reis'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse troubadour Jan van der Heijden vertolkt de komende twee weken zijn liedjes voor Brabantse emigranten in Canada. (Archieffoto Brabants Centrum).

Een kans die hij met twee handen aangrijpt. Zo omschrijft Jan van der Heijden uit Liempde de reis waarvoor hij maandaag 10 juli naar Canada vertrekt. De troubadour die zichzelf op gitaar begeleidt als hij eigen liedjes ten gehore brengt, maakt ook deel uit van de liedertafel in Volkel. In dat gezelschap reist hij de komende twee weken door Canada en treedt op voor Nederlandse emigranten.

,,Altijd neem ik mijn gitaar mee op vakantie. Afgelopen winter nog toen mijn vrouw Nelly en ik op vakantie waren in Kenia en Tanzania. De lokale bevolking verstond natuurlijk niet waarover ik zong, maar het is prachtig om te zien hoe de mensen daar op mijn liedjes bewegen. Zů ritmisch." Van der Heijden glundert. Net zoals hij altijd een brede smile op de zijn gelaat krijgt als hij over zijn muziek praat.

De liedjeszanger uit Liempde die twee jaar geleden zijn tweede cd 'Tevreje' uitbracht leeft zich helemaal uit in eigen melodieŽn waarop hij teksten in het Brabants dialect maakt. Dat zijn creaties ook waardering ondervinden van mensen die niet weten waar het over gaat, streelt hem zichtbaar. Muziek maken de passie van deze elektronicus van Philips.

,,Ik hoop dat de mensen die vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw en later naar Canada trokken om een nieuw bestaan op te bouwen evenveel plezier beleven aan mijn liedjes", blikt Van der Heijden vooruit.

LIEDERTAFEL
Zelf heeft de Liempdenaar geen familie overzee wonen. Dat is dus niet de reden om twee weken lang met zijn gitaar rond te trekken. ,,De reis is min of meer toevallig tot stand gekomen. De liedertafel van Volkel waar ik elke maand met mijn gitaar optreedt, kreeg de uitnodiging van een emigrante die vorig jaar in Nederland op vakantie was en een bezoek bracht aan het natuurtheater in Mariahout. Wij traden daar op en prompt volgde het verzoek om ook een keer in Canada te komen spelen", vertelt de troubadour.

De liedertafel wordt naast Van der Heijden gevormd wordt door dialectzangeres MarieChristien Verstraten uit Volkel, basgitarist Paul van Extel en accordeonist Hent van den Heuvel uit Zeeland en Willemien Lips uit Schaijk. ,,We hebben het aanbod besproken en unaniem waren we van mening dat we deze kans niet mochten laten glippen." Het verzoek van de in de Canadese plaats Erin woonachtige Freda Leenders (70) werd dus ingewilligd en daarmee treedt de Liedertafel Volkel in de voetsporen van twee andere dialectenartiesten die vorig jaar in Canada van zich lieten horen: Cor Swanenberg en Annelieke Merx.

De voorbereiding gingen afgelopen voorjaar definitief van start. ,,Om te voorkomen dat we in het hoogseizoen veel duurderde tickets moeten komen, hebben we toen al plaatsen in het vliegtuig gereserveerd. Freda heeft in Canada op verschillende plekken onderdak voor ons geregeld en een enkele keer verblijven we in een hotel. Alle optredens vinden plaats in de omgeving van de stad Toronto, in het Engelstalige deel van Canada."

SPECIAAL SONGBOOK
Waar de leden van de liedertafel voor de maandelijkse meezingavonden in Volkel vooral spontaan met elkaar optreden is nu toch een heus programma ingestudeerd. Van der Heijden: ,,Normaal zet een van ons een liedje in en valt de rest bij. Het gaat er op zo'n liedertafel altijd erg gemoedelijk aan toe. Omdat we nu 'echte' optredens gaan verzorgen hebben we toch maar wat repetities gehouden en afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de toonsoort waarin we spelen. We willen natuurlijk goed voor de dag komen."

Er is een songbook samengesteld met 63 liedjes waaruit de luisteraars een keuze mogen maken. Naast Brabantse volksmuziek zijn in die bundel ook tien Engelstalige liedjes opgenomen. ,,En natuurlijk hebben we speciaal voor deze gelegenheid zowel het Wilhelmus als het Canadese volkslied ingestudeerd." Tijdens veel optredens zal de nostalgie hoogtij vieren, verwacht Van der Heijden. Toch gaan de liedjes die hij solo uitvoert ook over actuele Brabantse onderwerpen en menselijke gevoelens. Dat ze in het dialect gezongen worden zal echter bij veel emigranten herinneringen bovenhalen aan het achtergelaten 'thuis' op de Brabantse zandgrond.

,,Canada stond al lang bij mijn vrouw en mij op het verlanglijstje om nog eens ooit te bezoeken. Een mooiere gelegenheid als deze krijgen we nooit meer. Nadat de tournee is afgelopen, plakken we er saampjes dan ook nog twee weken aan vast om langs de oostkust van Canada te reizen."
6 juli 2006

Print deze pagina

Terug